Google+
Acasa
Asociatia Mame pentru Mame
Mama-surogat: o solutie controversata pentru cuplurile infertile
Legislatie
Scris de Echipa 'Mame pentru Mame'   

Conform unui material Mediafax naşterea prin procedura unei mame purtătoare şi fertilizarea cu terţ donator fac obiectul reglementării printr-un nou proiect de lege prezentat, luni, de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat.

 

Asociatia Mame pentru Mame sustine in principiu orice initiativa legislativa conceputa cu responsabilitate si menita sa imbunatateasca viata parintilor si copiilor din Romania - imposibilitatea de a aduce pe lume un copil este o drama pentru orice familie care isi doreste acest lucru si este bine ca cei cu probleme grave de infertilitate vor putea apela legal si la solutia mamei-surogat. Este esential ca factorul financiar sa nu fie o motivatie pentru femeile care isi vor lua angajamentul sa poarte copilul acestor cupluri iar practica sa fie bine reglementata si in ceea ce priveste criteriile de eligibilitate a celor care apeleaza la o mama-surogat.

 

Altfel, riscam sa incurajam doua fenomene discutabile: aparitia unei industrii a nasterii-surogat (asa cum se intampla in India unde cea mai banoasa oportunitate profesionala pentru femeile sarace este aducerea pe lume a copiilor pentru cupluri de straini cu dare de mana) si a nasterii-surogat ca solutie pentru femeile fertile dar care nu doresc sa-si modifice silueta cu o sarcina (fenomen des intalnit la Hollywood unde vedetele angajeaza mame-profesioniste pentru a le purta si naste copii). In Romania, tara cu multe femei sarace si fara repere morale clare (vezi scandalul recoltarii de ovule de la rrome dintr-o clinica de fertilizare din Bucuresti) pericolul aparitiei primului fenomen este foarte mare.

 

Deasmenea conform proiectului de lege, copilul nascut cu ajutorul unei mame-surogat trebuie predat in termen de 48 de ore parintilor ceea ce ridica problema modului alaptarii acelui copil. Consideram ca proiectul de lege ar trebui sa se refere si la acest aspect esential pentru sanatatea copilului.


In plus, organizatia noastra doreste sa aduca in prim plan inca o data o problema care ar putea face obiectul unei initiative legislative favorabile si care poate veni in ajutorul persoanelor afectate de infertilitate: numarul foarte mare de copii frumosi si sanatosi din centrele de plasament - statul roman ar putea sa incurajeze si mai mult cultura adoptiei prin simplificarea si facilitarea procedurii de adoptie si mai ales prin promovarea ei ca solutie optima pentru persoanele si cuplurile infertile care isi doresc un copil.

 
Parintii responsabili din Romania cer primului-ministru Ungureanu, un tata responsabil, sa optimizeze legea privind Concediul de crestere a copilului
Legislatie
Scris de Echipa 'Mame pentru Mame'   

De la 1 martie, amandoi parintii vor fi obligati, oficial, sa aiba grija de bebelusul lor. Concret, din concediul de un an sau doi, pe care unul dintre parinti si-l poate lua pentru cresterea nou-nascutului, cel putin o luna ii va reveni celuilalt partener.
Romania pune astfel in aplicare o directiva europeana in virtutea careia amandoi parintii trebuie sa fieprezenti in viata copilului. Idee pe care o sustinem intrucat sustinem orice masura de natura sa promoveze implicarea ambilor parinti in mod echitabil in cresterea, ingrijirea si educarea copiilor.

Ceea ce ne ingrijoreaza, insa, este felul in care directiva europeana IP/09/1854 este tradusa in legislatia locala. Mai exact, faptul ca o prevedere este din nou impusa fara dezbatere publica, fara o evaluare a impactului pe care il va avea in viata reala a familiilor si, mai ales, fara existenta unor norme de aplicare limpezi.

 

 
Prevederi noi în acordarea concediului de creştere a copilului. Taţii îndemnaţi să stea o lună acasă cu copilul
Legislatie
Scris de Echipa 'Mame pentru Mame'   

Conform unei prevederi legale care va intra în vigoare de la 1 martie 2012, o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului va trebui alocată celuilalt părinte, în caz contrar dreptul de a beneficia de respectiva lună de concediu se pierde.

Mai precis, după cum reiese din OUG 124/2011, dacă mama copilului optează pentru un concediu de 2 ani, în realitate va sta acasă 1 an şi 11 luni, o lună fie va fi luată de tatăl copilului, fie se va pierde.

AICI puteti vedea un materiat PROTV despre aceasta prevedere.

Iată ce spune OUG 124/2011 publicată în Monitorul Oficial din 30 decembrie 2011:

 

 
Cand am uitat sa nastem?
Nasterea
Scris de Raluca Babota   
  • Giurgiu: O gravidă a fost transportată cu targa prin viscol 2 kilometri
  • O gravidă din Tulcea a născut acasă, fără medici, a fost transportata cu elicopterul SMURD la spital imediat dupa nastere
  • Gravidă în travaliu, blocată în ambulanţă în Argeş, "Ambulanţa este tractată de un echipaj al primăriei locale. Femeia este în travaliu şi sperăm să nască la spital", a declarat Bogdan Lazăr, medic coordonator Ambulanţă Argeş.
  • O femeie din Prahova a născut cu ajutorul soţului şi cu medicul de pe ambulanţă la telefon. Pentru că ambulanţa nu a putut să ajungă din cauza drumurilor blocate
  • O gravidă dintr-un sat prahovean a adus pe lume un copil acasă. Ea a fost transportată ulterior la Maternitatea din Ploieşti. Atât mama cât şi bebeluşul se simt bine.
  • O gravidă a fost nevoită să nască într-un spital dezafectat din cauza viscolului


Fara indoiala traim cea mai grea iarna din ultimii ani. Mass-media face rating pe seama vremii, nu numai a vremurilor complicate pe care le traim. Dincolo de tragedia miilor de oameni izolati care se lupra sa supravietuiasca si fata de care autoritatile au reactii minimaliste, se afla lupta cadrelor medicale de a le acorda asistenta adecvata celor bolnavi. Auzim zilnic de ambulante blocate in nameti, pacienti transportati cu elicopterele, colaboratea dintre ambulante si alte institutii ale statului pentru a-i duce pe oamenii aflati in nevoie la spital.

Printre acesti oameni considerati “urgenta maxima”, gravide in travaliu la care ambulanta nu a putut ajunge si care au nascut asistate telefonic de catre doctor, asistate de catre sot sau de catre o vecina mai priceputa.

Intrebarea mea este- de cand nasterea este o urgenta medicala maxima? De ce este ABSOLUT necesar ca la o nastere necomplicata, unde atat mama cat si copilul sunt intr-o stare buna de sanatate acestia sa fie transportati la spital cu orice risc? Nu judec deciziile personalului medical, poate ca in unele cazuri situatia impunea transportul la spital, dar de aici pana la a purta femeia in travaliu kilometric intregi prin viscol pentru ca mai apoi sa nasca intr-o casa parasita din mijlocul unui camp cand afara sunt -20 grade si viscoleste napraznic trebuie sa ne dea de gandit.

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 9 din 32

MASS-MEDIA

Banner

IMPLICA-TE ACUM!

Banner
Banner
Banner

STRATEGIE

Banner

REPREZENTANT OFICIAL

 

 

Mame pentru Mame Template by Ahadesign Motorizat de Joomla!