Cum puteţi beneficia de tichete de creşă de la angajator

Mamele care se întorc la muncă devreme pot primi lunar tichete de creşă în valoare de 370 de lei. Acestea se pot folosi pentru plata serviciilor unor grădiniţe de stat ori private, nu şi pentru bone.

În cazul creşelor private, cum costurile depăşesc valoarea lunară a tichetelor, diferenţa de bani trebuie achitată de părinţi din buzunarul propriu.

Pentru a încuraja tinerele mămici să se întoarcă mai devreme la muncă, după ce au născut, angajatorii oferă tichete de creşă. Acestea, în valoare de 370 pe lună, pot fi folosite pentru a achita o parte din costurile lunare presupuse pentru îngrijirea copilului la creşă. Cu ajutorul lor, copilul poate fi înscris atât la o creşă de stat, cât şi la una privată. Nu se permite folosirea tichetelor pentru plata bonelor.

 

(mai mult…)

Un nou ajutor dat mamelor prin Asociatia Mame pentru Mame – consiliere si ajutor pentru utilizarea si alegerea unei Pompe de San

Fara indoiala ca alaptatul direct de la san este cea mai naturala cale de hranire a unui bebelus. Nutrienti, anticorpiii, toate cele esentiale pentru dezvoltarea optima a bebelusului sunt in lapte – si cel putin pana la 6 luni este singura hrana de care copilul are nevoie. In toate revistele vedem mamici alaptand duios la san un copilas fericit. In realitate exista cazuri cand alaptatul poate fi o experienta dificila si cateodata epuizanta pentru o tanara mama. Desi se spune ca alaptatul este un “proces natural”, inceputul nu este intotdeauna usor. Bineinteles, in aceste cazuri primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa apelam la un consultant in lactatie pentru a ne ajuta sa depasim dificultatile intampinate la initierea si sustinerea alaptarii.

Se poate totusi intampla ca alaptarea sa nu fie posibila de la san. Oricare ar fi motivul, golirea temeinica si sistematica a sanilor este critica pentru mentinerea lactatiei la mama. Atunci este momentul in care mamicile incep sa caute cu disperare o pompa de san. Fie ca va fi folosita temporar pentru a ‘depana’ situatia pana cand mama va invata sa alapteze direct sau pentru cazurile in care mama este obligata sa stea departe de bebelus pentru mai multe ore, sau in mod regulat, atunci cand mama nu are posibilitatea sa stea permanent cu bebelusul, este bine sa stim cum, cand si ce pompe putem folosi ca sa atingem obiectivul esential al alaptarii : acela de a hrani bebelusul exclusiv cu lapte matern pentru o perioada de minim 6 luni. Un aspect care iar poate indrepta mamele catre solutia alaptarii indirecte (cu ajutorul unei pompe de san) este climatul legislativ si economic actual in care femeile sunt de multe ori nevoite sa renunte la concediul parental de 2 ani si sa se reintoarca rrapid la munca; chiar si asa, bine-consiliata si bine-organizata, o mama isi poate hrani exclusiv bebelusul cu lapte matern minim 6 luni.

(mai mult…)

Asociatia Mame pentru Mame saluta declaratia noului Ministru al Sanatatii, Ladislau Ritli

Asociatia Mame pentru Mame saluta declaratia noului Ministru al Sanatatii, medicul Ladislau Ritli, din ziua preluarii functiei de la predecesorul sau, Cseke Attila. Acesta a declarat Joi, 18 August:

„Eu sunt centrat, psihologic, pe asistenta mamei si copilului, oncologie, sanatate publica” (sursa)

In primul rand ne bucura ca Ministrul Ritli a numit ca una dintre prioritatile sale principale, in calitate de Ministru, asistenta mamei si a copilului (din exprimarea sa intelegem ca Dl. Ministru Ritli cunoaste importanta abordarii globale a binomului mama&copil cand vorbim despre asistenta medicala).

Dorim sa ii semnalam Ministrului Ritli cele mai stringente probleme privitoare la asistenta medicala a mamei si a copilului in perioada nasterii si cea postnatala:

 

(mai mult…)

Asociatia Mame pentru Mame felicita Maternitatea de Stat din Botosani pentru inaugurarea nasterilor in apa!

O tânără din Botoşani a născut marţi seară în apă, o premieră pentru Maternitatea de Stat din Botoşani. Cătălina Brandabur-Bohm are 28 de ani, este la al doilea copil şi a optat pentru această procedură după ce s-a documentat timp de două luni.

Maternitatea de stat din Botosani intra astfel in concurenta directa cu spitalele particulare. Doctorii de aici se lauda ca sunt primii din sistemul de stat care le pot ajuta pe gravide sa nasca sub apa.

Mamica lui Mateo se afla la a doua nastere si spune ca de data aceasta i-a fost mult mai usor. Tanara a nascut intr-o cada speciala pentru nastere. Pentru aparatura, spitalul a platit in jur de 20.000 de euro.


{youtube}RVLYB-fm-OQ{/youtube}

(mai mult…)

Castigatorii Concursului lansat de Asociatie in Saptamana Mondiala a Alaptarii!

 

Cu ocazia celebrarii Saptamanii Mondiale a Alaptarii de anul acesta, Asociatia Mame pentru Mame a desfasurat un concurs inedit menit sa impulsioneze mamele sa promoveze ele insele alaptarea! Incepand din data Vineri 29 Iulie si pana Vineri 6 August mamele si nu numai au trimis sloganuri prin care sa fie promovata alaptarea. In decurs de 7 zile ne-au scirs 23 de mamici si chiar si tatici nu mai putin de 56!!! de propuneri pentru sloganuri pro-alaptare. A fost o mobilizare extraordinara din partea lor si ne bucura ca au crezut in cauza alaptarii si s-au lasat inspirati de ea.

Autoarele celor mai haoiase si mai spectaculoase sloganuri vor fi premiate cu cate un tricou Mame pentru Mame cu sloganul de anul acesta al Asociatiei iar sloganurile concepute de ele vor fi utilizate de Asociatie pentru a imprima tricourile dedicate Saptamanii Mondiale a Alaptarii din 2012. Deliberarea nu a fost deloc usoara deoarece toate propunerile trimise ai fost foarte bune – am apelat la ajutorul unei experte in publicitate si comunicare pentru a ne ajuta sa alegem cele mai impactante 3 sloganuri, tinand cont si de limitele impuse de suportul de imprimare (tricouri). Dorim deaseamenea sa multumim profesionistilor de la Lander care au meritul de a ne fi creat tricourile spectaculoase pe care le-am imbracat anul acesta.

Cele 3 sloganuri castigatoare sunt:


1. Cu laptic de la mamica nu mi-e frica de nimica!

2. Laptic bun si hranitor,

sub tricou, la purtator!

3. Singurii producatori autorizati de laptic.


Autorii vor fi anuntati prin e-mail ca sloganurile propuse de ei au castigat concursul lansat de Asociatia Mame pentru Mame.


TOTI cei care au trimis propuneri de sloganuri vor fi premiati cu un membership gratuit in Asociatia Mame pentru Mame ceea ce le da acces liber la:

  • Cursul pentru tatici

  • Cursul pentru ingrijirea perineului

  • Cursul pentru ingriirea orala a gravidei/mamei & bebelusului

  • Invitatii la toate evenimentele organizate de Asociatia Mame pentru Mame

Va felicitam pentru sloganurile trimise si va asiguram ca vom folosi o mare parte din ele pentru afise si brosuri care promoveaza alaptarea.

 

Conferinta ‘Alaptarea – de la Comunicare la Actiune’ organizata de UNICEF si Camera Deputatilor a reunit principalii sustinatori ai alaptarii

Azi, 1 August am celebrat debutul Saptamanii Mondiale a Alaptarii la Palatul Parlamentului, la Conferinta ‘Alaptarea – de la comunicare la actiune’ organizata de UNICEF  Romania si Camera Deputatilor pentru a sublinia importanta perspectivei aprobarii proiectului de lege dedicat Coduluil de Marketing pentru Substituentii de Lapte Matern. Odata devenit lege, acest Cod va reglementa conditiile de comercializare a laptelui praf tocmai pentru a promova cresterea ratei de alaptare in Romania, extrem de scazuta in comparatie cu alte tari.

Asociatia Mame pentru Mame a participat la conceperea si sustinerea proiectului de lege ca reprezentant al mamelor si al Aliantei pentru Sanatate Romania, a fost alaturi de UNICEF si la acest eveniment cu un exemplu de bune practici: bebelusul Matei alaptat exclusiv de mama sa. Cu el la san, am pus intrebari, am dat solutii si am insistat asupra coordonari eforturilor de promovare a alaptarii depuse de o serie intreaga de institutii, organizatii si profesionisti. Pentru a vizualiza poze de la eveniment apasati AICI.

 

(mai mult…)