Asociatia Mame pentru Mame a inceput campania pentru crearea cadrului legal care va face face posibila Nasterea naturala asistata de Moasa la spital si la domiciliu.
Va aducem la cunostinta ca in urma articolului despre nasterea naturala la domiciliu a Andreei am primit numeroase mesaje de la gravide care ne-au adus la cunostinta ca au decis sa nasca la domiciliu si ne-au intrebat daca avem posibilitatea de a le pune in contact cu o moasa care sa le asiste nasterea la domiciliu. Din pacate a trebuit sa le aducem la cunostiinta ca in Romania, din cauza legislatiei lacunare si ambigue, nici o moasa din Romania nu are curajul sa asiste nasterea la domiciliu deoarece isi poate pierde dreptul de practica si chiar libertatea. Unele din aceste gravide au renuntat la decizie iar altele si-au mentinut hotararea de a naste la domiciliu neasistate. Va informam ca aceastea din urma sunt de ordinul zecilor si numarullor creste luna de luna.
In urma numeroaselor mesaje pe care le-am primit de la mame, gravide si moase din Romania care doresc ca nasterea naturala in spital sau la domiciliu cu asistenta moasei sa devina posibila cat mai curand Asociatia Mame pentru Mame au deci sa inceapa campania pentru reglementarea practicii nasterii naturale in spital sau la domiciliu cu Moasa. Romancele au invatat sa-si apere drepturile si nu mai sunt dispuse sa accepte actuala situatie in care dreptul gravidelor de a alege modul si LOCUL nasterii si de a beneficia de asistenta medicala la nastere este incalcat in mod indirect de un Stat care refuza sau amana la infinit definitivarea cadrului legal referitor la exercitarea profesiei de moasa (in speta, normele metodologice pentru exercitarea profesiei de moasa si reglementarea practicii independente). Astfel, dezinteresul si inactiunea (strategice suspectam) aratate de stat pentru aceasta chestiune impiedica practic moasele sa asiste nasteri naturale in spital sau la domiciliu si obliga gravidele care decid sa nasca la domiciliu sa se expuna riscurilor afarente unei nasteri neasistate de un cadru medical competent. Deasmenea, gravidele care doresc sa nasca natural in spital nu pot opta pentru a naste asistate de o moasa care sa apeleze la obstetrician numai in cazul unei complicatii grave.
Un ajutor nesperat de valoros l-a primit Asociatia Mame pentru Mame in aceasta campanie de la sustinatorii dreptului de a naste cu moasa la domciliu din Ungaria. Va reamintim ca in Ungaria practica nasterii la domiciliu este deja bine reprezentata de un numar mare de femei si a avut ca promotor o femeie deosebita, moasa Agnes Gereb, care, dupa ani de practica ca obstetrician, a fost revoltata de nivelul nefiresc de medicalizare a nasterii in maternitati si decis sa devina moasa si sa invete femeile sa regaseasca nasterea naturala. Deasemenea, in ciuda presiunii si intimidarii la care a fost supusa in permanenta de statul maghiar care nu privea cu ochi buni practica nasterii la domiciliu, Agnes a asistat mii de nasteri la domiciliu si a format moase a care sa raspunda solicitarilor din ce in ce mai numeroase venite din partea femeilor care isi doresc sa nasca la domiciliu. A fost arestata si judecata pentru ‘crima’ de a asista nasteri la domiciliu de mai multe ori dar regimul de teroare sustinut de statul maghiar a culminat cu arestarea, condamnarea si incarcerarea lui Agnes in data de 5 Octombrie 2010. Acest abuz incredibil a avut drept raspuns un val de suport pentru Agnes la nivel international si Asociatia noastra s-a alaturat printr-o petitie in care ne declaram sprijinul si solicitam eliberarea moasei maghiare, petitia fiind trimisa Ambasadei Romaniei la Budapesta.
In prezent Agnes Gereb se afla in arest la domiciliu si ne-a facut surpriza si bucuria sa ne scrie si sa ne multumeasca pentru sprijin. In acest rastimp, am comunicat cu romance de etnie maghiara in special din Ardeal care mi-au adus la cunostinta faptul ca in zona de nord-vest a tarii femeile nasc la domiciliu intr-un numar mare si ca apeleaza la asistenta moaselor din Ungaria pentru a le asista la nastere.
Intr-un articol aparut in presa de limba maghiara din Harghita aflam despre Palffy Zsuzsanna, prima femeie care a nascut la domiciliu la Miercurea Ciuc si care promoveaza avantajele nasterii la domiciliu. Deasmenea, este foarte relevant interviul luat dr-lui Hompoth György medic obsterician din Miercurea Ciuc care sustine ca:
‘Sunt absolut deacord ca femeile trebuie sa aiba posibilitatea sa nasca la domiciliu, dar trebuie reglementat!` (…) La intrebarea, daca el ar accepta sa participe la o nastera la domiciliu,in calitate de medic,a raspuns categoric cu NU.’
Palffy Zsuzsanna incheie interviul declarand ca:
„Acceptam sau nu, nasterile la domiciliu planificate exista, si nu numai in tari indepartate. Drumul este deja facut: la M. Ciuc deja 4 mame au nascut 7 copiii la domiciliu (n.a. la data respectiva). Si un lucru este sigur: lucrurile nu se vor opri aici. Deoarece femeile nasc cu cele mai putine complicatii acolo unde se simt in siguranta, si este clar ca exista femei care nu se simt in cea mai mare siguranta la spital. Este decizia fiecaruia. Iar responsabilitatea la fel.„
Mai mult, Asociatia Mame pentru Mame a aflat gratie Presedintelui sau Onorific Vaniei Limban ca in data de 14 Decembrie, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a deliberat in favoarea nasterii la domiciliu asistate de moasa, obligand astfel statul maghiar sa legifereze de asa maniera exercitarea profesiei de moasa pentru ca moasele sa poata asista intr-un cadru legal clar nasterea la domiciliu. Cazul a fost instrumentat de ONGul Uniunea Maghiara pentru Libertatile Civile (HUCL) iar apelanta a fost o gravida care si-a dorit sa nasca la domiciliu asistata de moasa insa nu a putut datorita faptului ca moasele erau amenintate cu puscaria daca acceptau nasteri la domiciliu.
CEDO a hotarat printr-o decizie 6 la 1 ca dreptul la viata privata (prevazut in Art. 8 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale) ca acest drept include dreptul femeii de a alege locul unde isi aduce copilul pe lume. Invocarea Articolului 8 in conjunctie cu Art. 14 din Conventie care prevede dreptul tuturor cetatenilor europeeni sa isi exercite drepturile fara a fi discriminati in baza niciunui criteriu (nici macar pe baza convingerilor si opiniilor personale) a convins 6 din 7 judecatori de la CEDO ca statul maghiar comite un act de dicriminare atunci cand blocheaza accesul la asistenta medicala (anume asistenta unei moase) femeilor care decid sa nasca la domiciliu (decizie pe care au dreptul legal sa o ia) in raport cu femeile care decid sa nasca la spital. Dupa aceasta decizie istorica, statul maghiar s-a vazut obligat ca in regim de urgenta sa reglementeze in mod adecvat din punct de vedere legal practica nasterii la domiciliu asistate de moasa.
Asociatia Mame pentru Mame a contactat organizatia care a instrumentat acest caz si a apelat la ajutorul logistic al juristilor maghiari – raspunsul lor ne-a bucurat peste masura deoarece acestia ne-au pus la dispozitie toata documentatia legata de acest caz pentru a ne folosi la invocarea precedentului legal in relatia Asociatiei cu institutuiile decidente din cadrul statului roman. Romania fiind tara-membru UE acest precedent are o greutate decisiva mai ales ca speta este identica: cadrul legal lacunar si ambiguu privitor la exercitarea profesiei de moasa cuplat cu un sistem medical care sustine exclusiv nasterea medicalizata si institutionalizata impiedica moasele sa asiste nasterea naturala la domiciliu (sau la spital) si astfel discrimineaza femeile care doresc sa nasca natural la domiciliu (sau la spital).
Urmatorul pas in campania noastra a fost contactarea Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor care, prin Presedintele sau Dl. Vasile Barbu, a venit cu entuziasm si deschidere in intampinarea demersului nostru, mai ales ca si ANPP are un proiect pentru punerea la punct a practicii independente pentru asistenti medicali generalisti si moase, tocmai deoarece au luat cunostinta de nevoia acuta a cetatenilor romani de a beneficia de servicilei medicale specifice acestor doua profesi si inafara institutiilor medicale. Fiind o organizatie extrem de puternica si competenta in analiza nevoilor medicale ale cetatenior, ANPP a constat imediat beneficiile pe care definitivarea practicii independente le-ar aduce atat pentru sistem (degrevarea spitalelor, reducerea costurilor in sistem, asistenta mai rapida si mai calitativa a patologiilor grave) cat si pentru cetateni (care ar beneficia de o serie de servicii medicale necesare in mod cotidian inafara unitatilor medicale – inclusiv asistarea nasterii normale, plus o mai buna educatie si informare cu privire la norme de igiena si profilaxie). In acest sens, Asociatia Mame pentru Mame si ANPP au decis sa semneze un parteneriat in baza caruia Asociatia noastra sa se alature Aliantei pentru Sanatate in cadrul careia vom face impreuna demersurile pentru a determina statul roman sa creeze cadrul legal adecvat nasterii naturale in spital sau la domiciliu cu asistenta moasei.
Desemenea, dorim ca partener in aceasta campanie Ordinul Asistentilor si Moaselor din Romania, iar un prim pas a fost facut de OAMMR Bucuresti cu care urmeaza sa stabilim un parteneriat formal. La fel, avem un parteneriat de principiu cu Asociatia Profesionala a Moaselor din Romania.
Demersul Asociatiei noastre in care am planificat sa antrenam atat ONG-uri de profil din tara si strainatate, asociatii profesionale, organisme de reglementare a profesiei de moasa precum si parteneri privati si institutii de stat poarta denumirea de LIGA pentru REABILITAREA PROFESIEI DE MOASA (LRPM). Daca doriti sa va alaturati acestui demers va rugam sa contactati Asociatia.
In incheiere, dorim sa subliniem inca o data ca apelul facut de Asociatia Mame pentru Mame pentru reglementarea practicii nasterii naturale asistate de moasa in spital sau la domiciliu nu are ca sursa convingeri personale excentrice ci drepturi legale clare prevazute in Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, iar dovada o face faptul ca CEDO a recunoscut aceaste drepturi in decizia din 14 Decembrie 2010. Prin urmare, dorim sa asiguram romancele ca nasterea naturala asistata de moasa la spital sau la domiciliu va deveni posibila si in Romania.
RESURSE DE LEGISLATIE:
Pentru documentatia cazului Ternovszky vs. Ungaria de pe situl CEDO accesati AICI.
Pentru comunicatul CEDO privind cazul Ternovszky vs. Ungaria de pe situl CEDO accesati AICI.
Pentru Ghidul Practic Care in Normal Birth al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) invocat de avocatul HUCL accesati AICI (Cap. 2 Art. 4)
Pentru Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor in limba romana (cu mentiunile Asociatiei) accesati AICI.
Pentru Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor (documentul oficial din limba engleza) accesati AICI.
Pentru raportul oficial al UE privind Drepturile Pacientilor la nivelul statelor membre si actele normative care privesc drepturile pacientilor aferente fiecarui stat membru accesati AICI.
Pentru Legea 46/2003 privind Drepturile Pacientului din Monitorul Oficial accesati AICI.