Planul de Nastere pus la dispozitie de Spania romancelor care nasc in Spania – O Dovada de Civilizatie Multiculturala
Modelul de Plan de Nastere promovat de Serviciul de Sanatate Publica din Provincia Andaluzia – Spania, pentru romancele care nasc in aceasta regiune, este un exemplu de civilizatie multiculturala! Planul de nastere este un document oficial, intocmit in concordanta cu legislatia tarii unde se foloseste, redactat in limba oficiala. Aparitia in Europa a fenomenului de “multiculturalitate” odata cu statuarea UE – fenomen cu care unele tari cum este Spania deja se confrunta – a determinat autoritatile andaluze interesate de asigurarea unui climat de siguranta la nastere, sa decida redactarea lui si in limba nativa a emigrantilor majoritari care habitueaza in spatiul acestei provincii– in speta fiind vorba de emigrantii romani.
Redactat in limba romana, Planul de Nastere permite promovarea aspectelor legislative legate de nastere din aceasta provincie spaniola, dar in egala masura evidentiaza si respectul autoritatilor acestei tari pentru cunoasterea si respectarea traditiilor culturale specifice tarii din care provin aceste femei.
Structurat pe aspectele specifice, Planul de Nastere propus de autoritatile andaluze aduce la cunostinta gravidelor romance toate aspectele specifice nasterii intr-o maternitate din Andaluzia, incepand cu sugestia de a vizita maternitatea unde opteaza pentru nastere si continuand cu necesitatile specifice legate de o anumita incapacitate fizica, dorinta de intimitate, informatii si luarea deciziilor cu mentionarea alternativelor, proceduri practicate in sala de nasteri, gestionarea durerii, conditii privind desfasurarea nasterii. Un capitol aparte il reprezinta cel legat de Multiculturalitate / Imigrare unde se acorda atentie speciala limbii vorbite – necesitatea unui translator – ca si cerintelor culturale specifice. Un ultim capitol este dedicat alternativelor pentru ingrijirea nou nascutului acordata imediat dupa nastere.
In felul acesta, dupa parcurgerea si discutarea acestui Plan de Nastere, gravida romanca care traieste in Spania, va putea decide ce optiuni prefera si va afla toti pasii pe care-i va parcurge din momentul declansarii travaliului / prezentarii la maternitate si pana la plecare. In general, sensul unui Plan de Nastere este de a permite unei gravide si partenerului ei sa-si exprime preferintele si prioritatile legate de travaliu si nastere. Planul de Nastere este discutat cu medicul obstetrician / moasa in avans, incepand din saptamana 28-32 de sarcina, pentru a permite negocierea unor schimbari in practica acestora acolo unde este necesar in functie de optiunile gravidei. Planul de Nastere se dateaza si se semneaza in doua exemplare: unul ramane la dosarul medical, celalalt in posesia gravidei. Planul de nastere implica totdeauna un anumit grad flexibilitate din partea gravidei in situatiile in care sanatatea copilului ei poate fi pusa in pericol si este necesara luarea unor alte optiuni decat cele prevazute in el.
Discutarea Planului de Nastere permite gravidei si partenerului ei o mai buna comunicare cu medicul /moasa care vor asista la nastere, dar si o mai buna informare referitor la deciziile alternative care uneori trebuie luate. Planul de nastere cuprinde punctual deciziile aferente unei nasteri normale, cu ar fi: posibilitatea prezentei unui insotitor la nastere, optiuni de calmare a durerii in timpul travaliului, aspecte legate de inductia travaliului, epiziotomie, eliminarea placentei natural sau cu ajutoprul hormonilor, alternative la ingrijirea nou-nascutulu dupa nastere, alaptare, operatia cezariana, etc.
Planul de Nastere standard poate fi completat si cu elemente personalizate atunci cand este necesar. Pentru atestarea valabilitatii lui legale, la sfarsitul unui Plan de Nastere sunt mentionate totdeauna referintele legislative despre drepturile pacientilor din tara in care are loc nasterea. Planul de Nastere Andaluz specifica pe ultima fila toata legislatia in vigoare care sustine dpdv juridic aspectele mentionate in el.
Romania, sub acest aspect, este cu mult in urma Andaluziei… Atat maternitatile de stat cat si cele private nu iau in considerare necesitatea unui Plan de Nastere nici in general pentru romancele gravide si nici specific pentru femeile de diferite nationalitati care traiesc aici si decid sa nasca in maternitatile noastre. Desi integrata in UE de cativa ani buni, ignorand cadrul legislativ national existent dar si pe cel european, in Romania nu sunt respectate drepturile femeilor la nastere. Anacronic si incredibil, in lipsa Planului de Nastere, in multe maternitati de stat prezenta sotului in travaliu si la nastere este inca “negociata” la usa salilor de nastere… Respectarea drepturilor gravidei la nastere este derizorie si poarta amprenta unor decizii luate fara implicarea ei directa si activa. Si deciziile legate de primele ingrijiri acordate nou-nascutului sunt executate doar pentru ca fac parte din “politica maternitatii” fara sa se discute si sa fie luate in considerare si optiunile viitorilor parinti atunci cand ele difera.
Asociatia Mame pentru Mame a sesizat aceasta situatie, si a redactat primul format de Plan de Nastere care a fost deja propus unor maternitati private din Bucuresti, Brasov (n.r. unde a avut loc prima nastere cu Plan de Nastere), Constanta precum si Ministerului Sanatatii, dar inertia si rezistenta la schimbare a sistemului romanesc sunt incredibile…
Poate doar acest exemplu venit pe nesteptate din Andaluzia – Spania, cu incredibila LECTIE DE CIVILIZATIE MULTICULTURALA pe care o da, va da mai mult de gandit atat autoritatilor cat si maternitatilor din Romania, generand declansarea procesului de implementare si folosire a Planului de Nastere ca pe un instrument de comunicare in relatia cu gravidele dar si de asigurare a unui climat sporit de siguranta la nastere atat pentru mama cat si pentru viitorul ei copil.
Pentru a vedea Planul de Nastere utilizat de romancele din Spania accesati AICI.