Un nou ajutor dat mamelor prin Asociatia Mame pentru Mame – consiliere si ajutor pentru utilizarea si alegerea unei Pompe de San

Fara indoiala ca alaptatul direct de la san este cea mai naturala cale de hranire a unui bebelus. Nutrienti, anticorpiii, toate cele esentiale pentru dezvoltarea optima a bebelusului sunt in lapte – si cel putin pana la 6 luni este singura hrana de care copilul are nevoie. In toate revistele vedem mamici alaptand duios la san un copilas fericit. In realitate exista cazuri cand alaptatul poate fi o experienta dificila si cateodata epuizanta pentru o tanara mama. Desi se spune ca alaptatul este un “proces natural”, inceputul nu este intotdeauna usor. Bineinteles, in aceste cazuri primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa apelam la un consultant in lactatie pentru a ne ajuta sa depasim dificultatile intampinate la initierea si sustinerea alaptarii.

Se poate totusi intampla ca alaptarea sa nu fie posibila de la san. Oricare ar fi motivul, golirea temeinica si sistematica a sanilor este critica pentru mentinerea lactatiei la mama. Atunci este momentul in care mamicile incep sa caute cu disperare o pompa de san. Fie ca va fi folosita temporar pentru a ‘depana’ situatia pana cand mama va invata sa alapteze direct sau pentru cazurile in care mama este obligata sa stea departe de bebelus pentru mai multe ore, sau in mod regulat, atunci cand mama nu are posibilitatea sa stea permanent cu bebelusul, este bine sa stim cum, cand si ce pompe putem folosi ca sa atingem obiectivul esential al alaptarii : acela de a hrani bebelusul exclusiv cu lapte matern pentru o perioada de minim 6 luni. Un aspect care iar poate indrepta mamele catre solutia alaptarii indirecte (cu ajutorul unei pompe de san) este climatul legislativ si economic actual in care femeile sunt de multe ori nevoite sa renunte la concediul parental de 2 ani si sa se reintoarca rrapid la munca; chiar si asa, bine-consiliata si bine-organizata, o mama isi poate hrani exclusiv bebelusul cu lapte matern minim 6 luni.

Aleasa corespunzator, pompa de san poate deveni un prieten de nadejde pentru tanara mama. Pentru ca, dincolo de momentele de inceput, pe tot parcusul alaptarii pompa de san te poate ajuta in situatii dificile:
– cand ai nevoie sa urmezi un tratament medicamentos interzis in alaptare,
– daca trebuie sa lipsesti de acasa cateva ore si nu poti lua copilul cu tine,
– sau daca decizi sa te reintorci la serviciu si vrei sa continui sa alaptezi.

 

Informeaza-te din timp despre pompat. Incearca inainte sa cumperi – acum se pot si inchiria pompe de san. Nu trimite sotul la ceas de noapte sa cumpere prima pompa pe care o gaseste in farmacie. Ca si pentru orice alt produs, exista pompe de san performante, produse de furnizori consacrati si exista produse mai putin performante, comercializate pe scara larga. 70% din clientii nostrii ajung la noi dupa ce au cumparat 1-2 pompe de san din supermarket sau farmacie care nu au dat rezultate. Dincolo de variantele manuala sau electrica, simpla sau dubla, alege un producator care ofera diferite marimi ale cupei colectoare. Puterea de pompare apropiata pompelor de uz spitalicesc devine importanta mai ales in situatiile in care vei pompa pe termen lung.

Oricare ti-ar fi idealul de alaptat pentru bebelusul tau, este important sa stii ca ai optiunea de a folosi o pompa de san si sa alegi un produs potrivit cu nevoile tale. Si nu, pompatul corect nu este dureros!

Cum poti continua sa alaptezi daca te intorci la lucru

Daca din diferite motive trebuie sa te intorci la lucru si iti doresti sa continui sa alaptezi, pompa de san te poate ajuta sa iti mentii lactatia. Pompele de san performante pot golii ambii sani in 15 minute. Acestea sunt silentioase, discrete, au autonomie – functionand si pe baterii sau priza auto – si pot fi prevazute cu genti frigorifice pentru stocarea si transportarea in siguranta a laptelui. Tot ce iti trebuie este o incapere discreta, unde te poti refugia pentru 15 minute. In tarile din vest unde mamicile au concedii de maternitate de numai cateva luni, angajatorii amenajeaza camere speciale pentru mamicile care pompeaza. In Romania, daca ai iun pic de imaginatie, multa hotarare si iti cunosti drepturile legale vei gasi cu siguranta calea sa obtii un loc linistit si cu gradul dorit de intimitate in orice situatie te-ai afla.

 

Despre Magda, mama & expertul din spatele e-shopului www.pompedesan.ro

 

Am pornit pe drumul de viitoare mamica cu ganduri mari si dorinta de a imi alapta copilul. M-am informat din timp, am participat la cursuri pentru viitoare mamici cu tematica speciala pe subiectul alaptarii.  Am ales sa nasc la un spital care incurajeaza alaptarea si care permite ca bebelusul sa stea in aceiasi camera cu mama. Mi-am pus copilul la san in prima ora dupa nastere. Pe scurt, am creat toate preconditiile pentru un alaptat de succes.

Din pacate Vladut nu a cooperat cu mine pe acest subiect. La inceput a fost foarte somnoros si nu prea avea chef sa manance. In zilele ce au urmat, sanul a devenit cel mai puternic somnifer, o sesiune de supt durand maxim 5 minute, dupa care Vladut se cufunda intr-un somn adanc. Desi se spune ca bebelusii sug chiar si in somn, el nu facea acest lucru.

Cu sanii angorjati si dureri groaznice am apelat pentru prima data la pompa. Apoi am chemat un consultant de lactatie care din pacate nu m-a putut ajuta in nici un fel.  Am primit aceleasi sfaturi pe care le aplicasem cu rigurozitate inca de la inceput. Angorjarea sanilor era numai una dintre probleme. Golirea incompleta a sanilor si stimularea insuficienta ducea la scaderea lactatiei.

Au urmat saptamani in care il puneam pe bebe mai intai la san, apoi pompam. Trebuia nu numai sa imi mentin lactatia, ci si sa o cresc, odata cu nevoile bebelusului mei. Din pacate nu am reusit complet acest lucru si a trebuit sa introduc si supliment de lapte praf. 80% din nevoile sale erau acoperite cu laptele matern. La 3 luni Vladut a refuzat sa mai suga la san. Am luat decizia sa continui sa pompez si sa ii ofer laptele meu cu biberonul. In fiecare luna ma incurajam sa mai rezist inca o luna. Vladut a primit lapte de la mine pana la varsta de 7 luni.

In toate aceasta perioada am devorat orice material pe subiectul pomparii. Din pacate, in Romania am gasit foarte putine informatii despre pompare. La sfasitul celor 7 luni de “studii aprofundate” despre alaptare prin pompare, am decis sa deschid www.pompedesan.ro si sa incerc sa ajut si alte mamici care se confrunta cu probleme similare. In mai putin de un an de la deschiderea firmei, sunt bucuroasa sa fi ajutat aproape 200 de mamici.

Nu sunt o promotoare a alaptatului prin pompat. Incurajez fiecare viitoare mama sa faca tot posibilul sa alapteze la san. Nu de putine ori m-au sunat gravide care urmau sa nasca si care vroiau sa isi cumpere deja o pompa de san. Le sfatuiesc de fiecare data sa astepte sa nasca si sa vada daca cu adevarat au nevoie. Cred insa cu tarie ca pompa de san poate fi un ajutor important pentru mamicile care se confrunta cu probleme in alaptare!

 

Daca ai nevoie de consiliere legata de alegerea si utilizarewa unei pompe de san, contacteaza-ne AICI.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Bebe Sanatos

Urmariti-ne pe Facebook