5 Mai – Ziua Internationala a Moaselor, prilej de mobilizare a moaselor si mamelor

Asociatia Mame pentru Mame intensifica demersurile de sustinere a reabilitarii profesiei de moasa in Romania prin participarea la evenimentele dedicate acesteia. Salutam initiativa Asociatiei pentru Nasterea Naturala si Alaptare, care impartaseste aceleasi obiective ca si noi si care, sub coordonarea Irinei Popescu, o tanara moasa in devenire, plina de curaj si entuziasm, a organizat simpozionul ‘Moasa Independenta – veriga lipsa’. Va invitam la evenimentul va avea loc in data de 5 Mai si va gazdui o serie de prezentari relevante care au ca scop reglementarea practicii independente a moasei, in spital si inafara spitalului. Din partea Asociatiei noastre Ana Maita va sustine prezentarea ‘Romania Materna – Alinierea cu Europa’ despre modul deficitar in care Romania respecta si implementeaza recomandarile OMS si legislatia comunitara, in detrimentul direct al mamelor si copiilor.

 

{youtube}0UyWu7JjFx4{/youtube}

 

{youtube}jornYSGGPmE{/youtube}

 

{youtube}Lp2cvYfVRjA{/youtube}

 

Salutam si moasele dedicate de la Comisia de Moase din cadrul Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor filiala Bucuresti care au organizat Conferinta centrata pe sanatatea gravidei in data de 7 Mai.

Dorim sa punem iarasi accent pe unul din obiectivele noastre principale: imbunatatirea experientei la nastere printr-o asistare centrata pe nevoile individuale ale mamei si fatului ci nu pe rutina procedurala insotita de hipermedicalizarea nasterii. Promovand nasterea naturala, este firesc ca Asociatia noastra sa sprinjine orice demers indreptat catre reabilitarea unui cadru medical a carui atributie esentiala este asistarea nasterii naturale.

Mai jos puteti vizualiza programul simpozionului ‘Moasa Independenta – veriga lipsa!”

Moasa independenta trebuie sa-si scrie singura istoria in Romania

5 mai – Ziua Internationala a Moasei sarbatorita in Romania

Cu ocazia Zilei Internationale a Moasei sarbatorita anual pe 5 mai, Asociaţia pentru Naştere Naturala şi Alaptare şi compania Houston NPA organizeaza simpozionul national “Moaşa independenta – veriga lipsa”. Evenimentul se va desfasura in Aula Academiei Europene HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase din cadrul Institutui Prof. Dr. Matei Balş din Bucuresti, in data de 5 mai, intre orele 10.00 şi 18.00.

Potrivit Ordonantei 144/2008 art 7, moasa urmareste o femeie gravida, asista nasterea si insoteste mama si copilul in perioada post-partum, adica primele 6 saptamani dupa nastere, in situatia in care totul decurge normal, fiziologic, adica in peste 70% cazuri. Tot moasa este abilitata sa recunoasca si sa trimita catre medic orice patologie care apare in decursul sarcinii, nasterii sau al perioadei post-partum. Ea este specialistul care educa cuplurile in timpul sarcinii in privinta nasterii, alaptarii si ingrijirii copilului (inclusiv sfaturi despre igiena si alimentatie), iar dupa nastere se ocupa de consilierea mamelor in alaptare.

In acest moment, opinia publica din Romania nu intelege ce inseamna o moasa adevarata. Cuvantul „moasa” este asociat fie cu moasa comunala, fara cunostinte in domeniu, fie cu asistenta de obstetrica din maternitati.

“Moasa independenta trebuie sa-si scrie singura istoria in Romania, pentru a nu fi confundata cu ceea ce nu este. Medicul se ocupa de patologie, moasa de fiziologie. Doar ca, in ultimii zeci de ani, medicul a preluat si partea moasei, ocupandu-se el si medicalizand excesiv sarcina si nasterea. Acum este randul moaselor sa-si recastige drepturile, sa atinga un statut profesional de egalitate, de colaborare cu medicii obstetricieni-ginecologi. Mai exact, medicul se ocupa de patologie, de interventie. Cand nu este necesara nicio interventie, medicul nu are ce sa vindece, ce sa repare, iar aici intervine rolul moasei, care asteapta si nu intervine in normalitatea procesului”, a explicat Irina Popescu, Asociaţia pentru Naştere Naturala şi Alaptare.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Moase

Urmariti-ne pe Facebook