Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate, ori fragmente ale acestora. În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun ( de apărare), care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene.
Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse de Edward Jenner, medic englez care, în 1796, a realizat prima imunziare împotriva variolei.
Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinarii sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice.
Unul dintre cele mai importante rezultate ale vaccinării a fost eradicarea variolei. Ultimul caz de variolă naturală a fost înregistrat în Somalia în 1977, potrivit OMS, ceea ce a dus la încetarea vaccinării variolice. Și pentru alte boli, OMS are ca țintă eradicarea (poliomielita, rujeola), iar dacă acest deziderat va fi atins și în cazul acestor boli, vaccinarea va înceta.
Vaccinurile sunt mai sigure și mai eficace decât marea majoritate a produselor medicamentoase, producerea lor fiind extrem de minuțios controlată.
Deși rare, contraindicațiile vaccinării trebuie respectate, conform indicațiilor medicale.
Sursa: 
„Ești tot ce am mai bun.” „Aș face orice pentru tine.” „Ți-aș da și luna de pe cer.” „Dacă aș putea, ți-as lua orice durere.” Sunt gânduri pe care orice părinte le are. Și este normal. Ne iubim copiii și vrem să le fie bine. Vrem să îi știm fericiți și sănătoși. Să îi ferim…
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) împreună cu Ministerul Sănătății susține campania Atlas Gripal: Totul despre gripă și Vaccinare Antigripală. Încă de la lansarea platformei în 2020, publicul poate accesa pe www.atlasgripal.ro informații actualizate despre vaccinarea antigripală. Acțiunea face parte dintr-o campanie educațională ce are ca obiectiv informarea populației și a părinților cu privire la…
Inspectoratul Școlar al Capitalei (ISMB) a transmis presei lista cu rata de vaccinare a angajaților din toate unitățile de învățământ din București. Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că redeschiderea cu prezență fizică a școlilor ar putea să fie condiționată și de rata de vaccinare a angajaților din fiecare școală în parte, decizia…
În urma comunicatului de presă emis de Ministerul Sănătății Vineri, 29 octombrie în care susținea ca mai sunt doze de vaccin HPV disponibile în cabinetele medicilor de familie ne vedem nevoiți să ne strigăm, încă o dată, adevărul: Nu, nu exista doze disponibile pentru copiii care se înscriu anul acesta în program! Este grav că…
Dragă viitoare mamă, Știai că infecția cu Covid-19 în sarcină poate să te îmbolnăvească foarte grav sau să te ucidă? Știai că infectia cu Covid-19 în sarcină poate să provoace nașterea prematură a bebelușului tău? Știai că infectia cu Covid-19, chiar și fără simptome, poate să cauzeze moartea bebelușului în uter? Acum știi. Cu un…
Suntem in mijlocul unui razboi. Un razboi impotriva unui inamic tacut care mutileaza peste 3000 de romance in fiecare an si care ucide jumatate dintre ele. Inamicul este cancerul cauzat de infectia cu HPV. Dar razboiul nu s-a terminat. In 2018 Romania a castigat o reduta. A aratat curaj in hotararea ei de a oferi…
Vaccinarea anti-COVID-19 a femeilor gravide care alapteaza trebuie luata in considerare atunci cand beneficiile potentiale depășesc orice riscuri potentiale pentru mama si fat.
Asociația Mame pentru mame: „Copiii din România vor avea acces fără întreruperi la cel mai avansat vaccin pneumococic de pe piață, pentru că Ministerul Sănătății a dovedit că poate găsi cea mai rapidă cale legală de a asigura cea mai bună prevenție pentru copiii noștri” București, 5 iulie 2018 Asociația „Mame pentru mame”,…
Dacă vrem să protejăm sănătatea copiilor noștri, una dintre măsurile obligatorii este să îi vaccinăm, atât conform schemei de vaccinare cuprinse în Programul Național de Imunizare, cât și (recomandabil) cu vaccinurile opționale. În ceea ce privește vaccinurile, pe internet, dar și în alte medii circulă o mulțime de informații care nu sunt demne de încredere…
Surse de informare corecta despre vaccinare 21 APRILIE 2016 · VACCINURI ȘI VACC… Despre vaccinare, in romaneste www.desprevaccin.ro – site-ul Ministerului Sanatatii despre vaccinare. www.vaccinnet.ro – site-ul despre vaccinare al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT: http://www.cnscbt.ro/) www.edumedical.ro/category/vaccinare/ – sectiunea despre vaccinare a portalului creat de Asociatia Acces la Santate in parteneriat cu…