V de la Vaccin

Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate, ori fragmente ale acestora. În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun ( de apărare), care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene.

Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse de Edward Jenner, medic englez care, în 1796, a realizat prima imunziare împotriva variolei.

Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinarii sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale vaccinării a fost eradicarea variolei. Ultimul caz de variolă naturală a fost înregistrat în Somalia în 1977, potrivit OMS, ceea ce a dus la încetarea vaccinării variolice. Și pentru alte boli, OMS are ca țintă eradicarea (poliomielita, rujeola), iar dacă acest deziderat va fi atins și în cazul acestor boli, vaccinarea va înceta.

Vaccinurile sunt mai sigure și mai eficace decât marea majoritate a produselor medicamentoase, producerea lor fiind extrem de minuțios controlată.

Deși rare, contraindicațiile vaccinării trebuie respectate, conform indicațiilor medicale.

Sursa:

Partajati articolul

 


 

Atlas Gripal 2021: Totul despre gripă și Vaccinare Antigripală

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) împreună cu Ministerul Sănătății susține campania Atlas Gripal: Totul despre gripă și Vaccinare Antigripală. Încă de la lansarea platformei în 2020, publicul poate accesa pe www.atlasgripal.ro informații actualizate despre vaccinarea antigripală. Acțiunea face parte dintr-o campanie educațională ce are ca obiectiv informarea populației și a părinților cu privire la…

 

 

 

 

 

 

 

Vaccinarea antipneumococică – parte din Programul Național de Imunizare, parte din planul de sănătate al copiilor noștri

Dacă vrem să protejăm sănătatea copiilor noștri, una dintre măsurile obligatorii este să îi vaccinăm, atât conform schemei de vaccinare cuprinse în Programul Național de Imunizare, cât și (recomandabil) cu vaccinurile opționale. În ceea ce privește vaccinurile, pe internet, dar și în alte medii circulă o mulțime de informații care nu sunt demne de încredere…

 

Surse de informare corecta despre vaccinare

Surse de informare corecta despre vaccinare 21 APRILIE 2016 · VACCINURI ȘI VACC… Despre vaccinare, in romaneste www.desprevaccin.ro – site-ul Ministerului Sanatatii despre vaccinare. www.vaccinnet.ro – site-ul despre vaccinare al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT: http://www.cnscbt.ro/) www.edumedical.ro/category/vaccinare/ – sectiunea despre vaccinare a portalului creat de Asociatia Acces la Santate in parteneriat cu…

 

Urmariti-ne pe Facebook