Comunicat de presă: Aparata in justitie cu ajutorul Asociatiei, vaccinarea pneumococcica se reia!
Asociația Mame pentru mame: „Copiii din România vor avea acces fără întreruperi la cel mai avansat vaccin pneumococic de pe piață, pentru că Ministerul Sănătății a dovedit că poate găsi cea mai rapidă cale legală de a asigura cea mai bună prevenție pentru copiii noștri”
București, 5 iulie 2018
Asociația „Mame pentru mame”, organizație neguvernamentală care activează în domeniul apărării vieții și sănătății mamelor și copiilor din România, salută încheierea litigiului cu privire la achiziția vaccinului pneumococic conjugat 13-valent de către Ministerul Sănătății, decizia definitivă a Curții de Apel București deschizând astfel calea pentru imunizarea gratuită a copiilor cu vârste cuprinse între 2 luni și 1 an. Acest vaccin a fost inclus, din toamna anului trecut, după o așteptare de 4 ani și după un efort susținut din partea Asociației și a tuturor societăților medicale dedicate îngrjirii pediatrice, în Programul Național de Imunizare, fiind administrat gratuit prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.
În acest proces, Asociația a fost parte alături de Ministerul Sănătății din România pentru a susține apărarea instituției în fața acuzațiilor că ar fi acționat neconform din punct de vedere procedural. Prin hotărârea pronunțată, instanța a confirmat că procedura de achiziție aleasă de către Minister, ca autoritate contractantă, pentru achiziția vaccinului pneumococic conjugat 13-valent – respectiv negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare – a respectat pe deplin legislația aplicabilă în domeniul achizițiilor publice. Bazându-se pe studiile științifice și recomandările experților, Ministerul a selectat această procedură de achiziție prin derogare de la regula generală care impune organizarea unei licitații publice, având în vedere că acest vaccin există la nivel global în portofoliul unui singur producător, fapt care face ca licitația să fie în mod obiectiv imposibilă. De asemenea, decizia Curții de Apel București a confirmat valabilitatea Acordului-Cadru încheiat cu furnizorul vaccinului pentru o perioadă de 4 ani, fapt ce va asigura continuitatea aprovizionării cu vaccin a cabinetelor medicilor de familie.
„Ministerul Sănătății a decis achiziționarea vaccinului care oferă cea mai mare protecție copiilor noștri în fața bolilor pneumococcice. Acesta oferă protecție împotriva a 13 tulpini ale streptococului pneumococic, responsabile de peste 90% din bolile pneumococice invazive.
Grație acestei decizii, în următorii ani copiii din România vor putea fi vaccinați în mod gratuit împotriva unor boli grave precum pneumonia sau meningita bacteriană. Faptul că furnizarea vaccinului se va face printr-un acord-cadru care acoperă o perioadă de patru ani ne dă garanția că nu vor mai exista sincope în aprovizionarea cu vaccin a cabinetelor medicilor de familie, cum s-a întâmplat recent în alte situații. Subliniem că această măsura extrem de benefică pentru copiii romani a fost posibilă doar prin introducerea vaccinării antipneumococice în Programul Național de Imunizare, măsură cu un impact benefic direct asupra întregii sănătății publice. Studiile arată că prin vaccinarea antipneumococică cu serul 13-valent nu numai cei mici vor fi protejați, dar si vârstnicii din jurul lor, adică bunicii, vor beneficia de protecția generată de acest vaccin. Vaccinarea salvează vieți și joacă un rol esențial în îmbunătățirea prevenției, reprezentând totodată cea mai bună și mai ieftină soluție pentru combaterea rezistenței la antibiotice, un fenomen care ia amploare peste tot în lume. Suntem bucuroși că am putut contribui, prin acțiuni de conștientizare și demersuri publice, inclusiv în fața instanței, la acest rezultat, care oferă o șansă în plus la sănătate tuturor copiilor din România”, a declarat Ana Măiță, purtător de cuvânt al Asociației „Mame pentru Mame”.
Aproape 12.600 de copii vor beneficia de cea de-a treia doză de vaccin în luna iulie
Potrivit Programului Naţional de Imunizare din România, prima doză de vaccin pneumococic conjugat este administrată bebelușilor la vârsta de 2 luni, iar cea de-a doua doză la vârsta de 4 luni, urmate de o doză de rapel la vârsta de 11 luni, toate administrate în cabinetul medicului de familie.
Conform datelor obținute de Asociație de la Institutul Național de Sănătate Publică, se estimează că 12.594 de copii din toată țara vor primi începând cu luna iulie a treia doză de vaccin, această cohortă de copii născuți în luna august 2017 fiind prima care beneficiază gratuit de schema completă de vaccinare antipneumococică. Cei mai mulți copii sunt din București (1.365), Cluj (573) și Iași (558). De la începutul programului – octombrie 2017 – 97.927 de copii au primit cel puțin o doză de vaccin, în timp ce 67.697 au făcut deja a doua doză. Estimări independente arată însă că peste 30.000 de copii din categoriile de vârstă acoperite de program nu au primit nicio doză, fiind recomandat un calendar de recuperare pentru fiecare dintre ei.
05 iulie 2018