Abuz incredibil: Moasa Agnes Gereb, condamnata la 5 ani de inchisoare pentru asistarea nasterii la domiciliu in Ungaria!

Agnes Gereb, moasa independenta apreciata pe plan international, a fost aruncata in inchisoare pentru asistarea nasterii la domiciliu. Cititi povestea uluitoare a acestei femei care si-a dedicat viata aducerii pe lume a copiilor in siguranta si cu blandete numai pentru a fi ‘vanata’ , arestata si incarcerata ca un infractor periculos. Semnati petitia initiata de organizatia ‘Mame pentru Mame’ in care cerem eliberarea imediata a moasei Agnes Gereb – calvarul ei este calvarul tuturor femeilor carora li se incalca dreptul de a alege liber modul in care isi aduc copiii pe lume si totodata calvarul tuturor moaselor carora li se incalca dreptul de a-si exercita profesia in mod complet si  independent. Nu uitati ca nici in Romania nu ni se respecta aceste drepturi! An acest scop, adresam o petite (accesibila aici) Dnei. Ireny Comaroschi, Ambasador al Romaniei la Budapesta, in speranta ca vocea mamelor si moaselor din Romania care isi declara sprijinul pentru Agnes Gereb se va alatura vocii celor din Ungaria si din restul Europei iar impreuna vom  reusi sa contribuim la oprirea acestei nedreptati strigatoare la cer. In acest sens, ne exprimam speranta ca Dna. Ambasador Comaroschi va transmite mesajul nostru autoritatilor maghiare si ca ne va sprijini in demersul nostru centrat pe promovarea si respectarea drepturilor femeilor de pretutindeni la informare, optiuni si respect in ceea ce priveste nasterea.

Povestea moasei Agnes Gereb este paralela cu povestea nasterii la domiciliu asistate in Ungaria moderna. O poveste care arata cum Ungaria, de la dobandirea integrala a independentei in 1990, continua sa limiteze cetatenilor sai exercitarea dreptului de a alege liber in ceea ce priveste nasterea. De la pluripotentialul Comitet al Obstetricienilor si pana la politia locala, Statul maghiar incearca sa forteze in permanenta femeile si partenerii lor sa nasca numai in spital. Insa au existat dintotdeauna cupluri hotarate sa isi aleaga liber cum isi vor aduce copii pe lume si care au avut mare nevoie de cineva care sa ii ajute. Agnes Gereb a fost acel om – dupa 17 ani de serviciu in slujba unui spital, a decis in 1991 sa devina moasa independenta. Era pregatita sa isi asume riscul unor amenzi uriase si chiar riscul incarcerarii, toate pentru a putea ajuta viitori parinti sa isi aduca copiii pe lume asa cum isi doreau, la domiciliu.

In ciuda climatului legal ostil, cateva moase curajoase i-au urmat exemplul, stiind perfect ca isi asuma un risc profesional imens. Agnes Gereb a devenit varful de lance in lupta pentru dreptul femeilor de a naste la domiciliu in Ungaria. Acum, la aproape 20 de ani dupa aceasta decizie si avand o experienta de peste 3500 de copii adusi pe lume in siguranta si cu blandete, ea inca se confrunta cu impotrivirea agresiva a Statului maghiar fata de practica nasterii la domiciliu.  A fost amenintata si i s-a confiscat dreptul de libera practica medicala de cateva ori, returnandu-i-se de fiecare data datorita lipsei de temei legal, aceste masuri nefiind decat abuzuri ale sistemului. A fost acuzata ca practica medicina fara licenta, de punere in pericol si este acuzata pana si de decesul unui copil de sase luni – procesul ei este unul plin de inconsecvente deoarece portiuni intregi din marturii-cheie au disparut in mod misterios. Atat ea cat si alte 4 moase au procese penale pe rol.  Atat ea, ca moasa care asista nasterea la domiciliu cat si parintii care aleg nasterea la domiciliu, sunt tinta abuzurilor continue si a campaniilor de intimidare din partea politiei, a sistemului de ambulanta si a personalului spitalelor mai ales atunci cand gravida necesita transfer la spital.

‘Arestarea moasei Agnes Gereb este punctul culminant al unei campanii de demonizare si criminalizare a practicii nasterii la domiciliu, o campanie care dureaza de 20 de ani si care este initiata si mentinuta de sistemul medical maghiar cu scopul de a-si mentine controlul total si exclusiv asupra nasterii si mai exact, a beneficiilor materiale ce decurg din ea. ‘ a declarat Donal Kerry, purtatorul de cuvant al Comunitatii Maghiare pentru Nasterea la domiciliu. Obstetrica este una dintre cele mai banoase specialitati medicale din sistemul de sanatate asa-zis gratuit din Ungaria care insa functioneaza, ca si la noi, pe sume mari de bani negri date la fiecare nastere unde obstetricianul este obligat prin lege sa fie prezent.

Pozitia moasei Agnes Gereb nu este numai aceea de inger pazitor pentru gravidele care aleg nasterea la domiciliu ci ea este si unul dintre militantii cei mai activi pentru o nastere fireasca in opozitie cu nasterea ultra-medicalizata de spital la care a condus practica medicala exagerat de interventionista. Munca moasei Agnes este dovada ca nasterea se poate reintoarce in sfera fiziologicului si a firescului si ca femeile au incept sa refuze paradigma nasterii patologizate. Agnes Gereb a dovedit ca moasa poate deveni principalul reprezentant al profesiei medicale care asista nasterea si mai mult, din ce in ce mai multe femei cer imperativ asta. Sistemul insa s-a simtit amenintat asa ca a ripostat printr-un abuz extrem de grav: Agnes Gereb a fost arestata in mod spectaculos si demonstrativ in seara de 5 Octombrie. la numai cateva minute dupa ce se pregatise sa asiste o gravida care intrase in travaliu la centrul sau de nasteri din Budapesta. Moasa Agnes Gereb a fost dusa la inchisoare cu catuse la maini iar gravida a fost transferata fortat la spital. Agnes Gereb a fost tinuta in arest 72 de ore in care i s-a permis numai comunicarea cu avocatul sau ia dupa aceea a fost dusa la tribunal unde, intr-un proces cu usile inchise, a fost acuzata de malpraxis si a ramas in arest fara cautiune pentru inca 30 de zile (in Ungaria se intampla ca acuzatii sa ramana si un an intreg de zile la inchisoare in asteptarea sentintei).

Moasa Agnes Gereb a fost umilita, fiind silita sa apara la proces cu catuse la maini si la picioare, precum infractorii periculosi. Ea este o eroina pentru femeile din Ungaria, un om care si-a dedicat 30 de ani din viata pentru apararea drepturilor femeilor de a alege cum isi aduc copii pe lume. Numarul suporterilor ei este in crestere, fiind sprijinita de nume sonore in miscarea feminista din Europa: Sheila Kitzinger, autoare si militanta britanica pentru nasterea naturala, Prof. Wendy Savage, prima femeie medic obstetrician din Marea Britanie si parlamentara britanica Caroline Flint.

Constitutia maghiara da dreptul femeilor de a naste acasa dar le impiedica defapt sa o faca, sustinand ca nu exista conditiile practice pentru a naste la domiciliu in siguranta – supozitie care neaga evidentele bazate pe exemplele concrete date de tari unde nasterea la domiciliu este o practica perfect pusa la punct si care da femeilor optiunea de a naste acasa in conditii de siguranta.  In Ungaria moasele daca doar se afla in aceeasi incapere cu o gravida in travaliu, chiar daca nu fac altceva decat sa priveasca, sunt considerate infractoare! Politia a devenit din ce in ce mai agresiva in ‘vanatoarea’ de moase care asista nasteri la domiciliu iar din cele 15 moase care faceau asta, pe 5 dintre ele le asteapta deja ani multi de puscarie.

Oare chiar atat de ‘periculoasa’ este aceasta femeie, fondatoarea centrului de nasteri din Napvilag – un expert in asistarea nasterii la domiciliu recunoscut pe plan international? Reputatia ei extraordinara nu inseamna oare nimic pentru autoritatile maghiare decise sa criminalizeze nasterea la domiciliu si sa faca obligatorie prin lege nasterea in spital?

Agnes Gereb cu unul dintre copiii pe care i-a ajutat sa vina pe lume


Organizatia ‘Mame pentru Mame’ isi declara indignarea fata de acest abuz asupra moasei Agnes Gereb in particular, si asupra profesiei de moasa, in general.  Consideram ca arestarea si incarcerarea ei, ca si intreaga campanie de criminalizare a nasterii la domiciliu care are loc in tara vecina cu noi decurg in mod clar dintr-o politica bazata pe INCALCAREA FLAGRANTA A DREPTULUI FEMEILOR DE A ALEGE MODUL IN CARE ISI ADUC COPII PE LUME. Organizatia ‘Mame pentru Mame’ denunta aceasta politica si isi declara sprijinul total pentru moasa Agnes Gereb. Credem ca ea trebuie eliberata imediat iar Statul Maghiar trebuie sa isi ceara scuze oficiale pentru abuzul pe care l-a infaptuit timp de 20 de ani si ale carui victime au fost cetatenii sai cei mai vulnerabili: femeile si copii. Fiti alaturi de noi si semnati petita pentru eliberarea moasei Agnes Gereb!

 

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Campanii

Urmariti-ne pe Facebook