Asociatia Mame pentru Mame incepe actiunile in instanta pentru apararea drrepturilor mamelor si gravidelor incalcate prin OUG 111/2011

Asa cum ne-am luat angajamentul, Asociatia Mame pentru Mame incepe Luni 31 Ianuarie 2011, demersul pentru apararea in justitie a drepturilor mamelor aflate in concediu maternal carora Guvernul le retine in mod ilegal 15% din indemnizatie incepand cu 1 Ianuarie 2011. Daca pentru perioada iulie-decembrie 2010, aceasta taiere de 15% a avut o baza legala, incepand cu 1 Ianuarie 2011, Guvernul nu mai are o baza legala pentru mentinerea acestei reduceri a indemnizatiei, astfel incat, pentru lunile de concediu restante, mamele sunt indreptatite sa primeasca indemnizatia completa.

Deasemenea, cabinetul de avocatura cu care Asociatia Mame pentru Mame a incheiat un protocol de reprezentare pro-bono, a pus la dispozitia Asociatiei declaratia pe care Asociatia sa o recomande gravidelor care nasc/au nascut incepand cu 1 Ianuarie pentru a o scrie pe formularele necesare obtinerii concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. Aceasta declaratie este foarte importanta deoarece astfel ele isi vor mentine prerogativa de a-si apara drepturile in justitie.

Cabinetul de Avocatura Piperea a identificat cele 3 situatii in care drepturile mamelor si gravidelor sunt incalcate de OUG 111/2011 dupa cum urmeaza:

1. Persoane care au nascut anterior lunii august 2010. Acestea au beneficiat de intreaga indemnizatiei pana in iunie 2010, iar in perioada iunie-decembrie 2010 au avut indemnizatia redusa cu 15%(periodic). Din ianuarie 2011, trebuie sa primeasca 85% din media veniturilor, plafonat la 4.000 lei, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

2. Persoane care au nascut in perioada august 2010-decebrie 2010. Acestea au avut indemnizatia redusa cu 15% (periodic). Din ianuarie 2011, trebuie sa primesca 85% din media veniturilor, plafonat la 4.000 lei, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

3. Persoane care au nascut dupa 1ian.2011. Acestea opteaza in mod obligatoriu fie pentru concediu 1 an cu o indemnizatie de 75%, max 3.400 lei, fie pentru concediu 2 ani cu o indemnizatie de 75%, max 1.200 lei.

Pentru situtiile 1 si 2, asteptam 15 februarie sa vedem ce se incaseaza aferent lunii ianuarie. Intre timp, deoarece avem confirmarea ca se mentin indemnizatiile reduse (fara a exista temei legal petru asta), putem colecta intre timp documente, semna contracte de asistenta juridica si pregati actiunea, pe care o vom introduce doar dupa 16 februarie.  Actiunea va fi impotriva autoritatii debitoare a indemnizatiei (din subordinea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sau chiar MInisterul) si va avea ca obiect obligarea la plata indemnizatiei conform art.1 din OUG 148/2005.

Cabinetul de Avocatura ne-a oferit solutia unui grup-pilot de 10 apelante ale caror dosare vor fi instrumentate de avocatii cabinetului cu obiectivul de a obtine sentinte favorabile ce vor putea ulterior fi invocate si de alte mame drept precedente legale. Deasemenea, cabinetul de avocatura va pune la dispozitia Asociatiei modelul de actiune astfel incat orice parinte care a fost neindreptatit prin mentinerea nejustificata a taierii de 15% sa poata sa actioneze in instanta statul pe cont propriu si fara a avea nevoie de avocat.

Pentru situatia de la punctul 3, va trebui atacata in contencios administrativ decizia cu privire la stabilirea drepturilor (asteptam, deci, emiterea si comunicarea acestor decizii). Pana atunci, recomandam celor care au nascut sau urmeaza sa nasca dupa 1 Ianuarie 2011 ca la depunerea dosarelor noi, pe formularul standard de cerere, se scrie de mana, cu data si semnatura urmatorul text:

Completez si semnez prezenta cerere pentru pentru a respecta termenele legale si pentru a-mi asigura drepturile legale. Prezentul este un formular standard impus, nu constituie o cerere voluntara. Astfel ca semnarea prezentei cereri nu poate fi interpretata ca renuntarea subsemnatului/subsemnatei la dreptul de a contesta diminuarea indemnizatiei si/sau reducerea perioadei concediului pentru cresterea copilului. Solicit sa mi se recunoasca drepturile prevazute de art. 1 din OUG 148/2005 in vigoare la momentul conceptiei copilului.

Deasemenea, le sfatuim pe mamele care vor depune aceste dosare incepand cu 12 Februarie 2011 sa opteze pentru 1 an de concediu cu indemnizatie  de 85% din salariu (pana in 3400lei) deoarece este mai usor din punct de vedere juridic si logistic ca, in cazul unei rezolvari favorabile mamelor, acest concediu sa fie prelungit (mai degraba decat sa se plateasca retroactiv diferenta de indemnizatie).

In paralel insa, deoarece mai exista inca o cale legislativa de modificare sau chiar de respingere a OUG 111/2011, Asociatia Mame pentru Mame va incepe un lobby adresat tuturor partidelor parlamentare, astfel incat atunci cand OUG 111/2011 va trece prin Parlament, sa existe o majoritate parlamentara care sa voteze impotriva acestei OUG sau macar sa impuna modificarea ei in sensul amanarii datei de aplicare pentru 1 Septembrie 2011.

Cu toate ca trebuie sa subliniem inca o data ca toate cele 3 demersuri vor fi probabil de durata, va asiguram ca Asociatia Mame pentru Mame va continua sa mentina pe agenda drept prioritara apararea drepturilor parintilor si gravidelor din Romania si sub aspectul concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.

 

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: CIC si drepturile familiei

Urmariti-ne pe Facebook