Asociatia Mame pentru Mame si Alianta TATA au fost in audienta la Avocatul Poporului – Concluzii

Astazi, 20 Ianuarie 2011, Asociatia Mame pentru Mame si Alianta TATA, prin reprezentantii lor Ana Maita si respectuv Bogdan Draghici au fost in audienta la Avocatul Poporului unde au discutat cu Adjunctul AVP Dl. Stelian Gondos si consiliera acestuia, Dna. Avocat Raluca Teodorescu, motivele pentru care Institutia reprezentata de dansii a refuzat sa sesiseze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea OUG 111/2011.

Explicatia data de Dl. Gondos si sustinuta de Dna. consilier Teordorescu consta in faptul ca in urma analizei aprofundate a cererii inaintate de Partidul Conservatori in care se semnalau aspecte neconstitutionale cuprinse in OUG 111 si se solicita sesizarea Curtii Constitutionale, au decis ca OUG 111 nu poate fi acuzata de neconstitutionalitate.Dupa cum au subliniat, Avocatul Poporului nu este obligat sa sesiseze CC decat in cazurile in care considera ca sesizarea este legitima asa ca, drept urmare, este indreptatit sa refuze semnalarea CC in cazul OUG 111/2010. Argumentul principal invocat de Partidul Conservator in scrisoarea adresata AVP nu a fost considerat adecvat din punct de vedere juridic pentru sustinerea caracterului neconstitutional al OUG 111.

Va reamintim argumentul principal al solicitarii PC a fost nerespectarea drepturilor copilului prin discriminare sub aspectul faptului ca OUG 111 discrimineaza copiii conceputi in 2010 si nascuti in 2011 fata de copii conceputi in 2010 si nascuti in acelasi an. Reprezentantii AVP au sustinut ca OUG 111 nu foloseste ca punct de referinta momentul conceptiei copilului ci momentul nasterii sale asa ca nu este relevanta punerea in discutie a momentului conceptiei. Mai mult, reprezentantii AVP au sustinut ca nu subscriu la decizia Consiliuliui National pentru Combaterea Discriminarii care a emis o decizie cu rol consultativ in care confirmau caracterul discriminatoriu si drept urmare neconstitutional al OUG 111 sub aspectul datei stabilite pentru punerea ei in aplicare (1 Ianuarie 2011).

Reprezentantii AVP ne-au clarificat faptul ca desi din punct de vedere moral si uman, OUG 111 prezinta o serie de puncte problematice, din punct de vedere constitutional, nu poate fi atacata conform analizei lor.

Cu toate acestea, reprezentantii AVP ne-au asigurat ca, in situatia in care sustinem in continuare neconstitutionalitatea  OUG 111 in ciuda concluziei lor, avem in continuare posibilitatea de a supune atentiei Curtii Constitutionale neconstitutionalitatea OUG 111 prin actiuni in instanta demarate de persoane afectate de aceasta OUG, deoarece tot Curtea Constitutionala va decide si in acest caz. Ca reprezentantii ai societatii civile ne-am declarat dezamagirea si revolta ca in loc sa putem beneficia de o solutie simpla si directa de sesizare a Curtii Constitutionale prin intermediul AVP suntem nevoiti sa punem gravide si lauze pe drumuri ca sa demaram o actiune in instanta. O posibilitate de natura sa ne usureze munca dar pe care o analizam inca este sa nu intentam deca un singur proces pentru un singur caz care, in speranta ca va fi solutionat favorabil, va putea servi drept precedent legal pentru a se aplica tuturor celor care se afla in situatia de a fi conceput un copil inainte de 8 Decembrie 2010, data la care s-a aprobat OUG 111.

O alta solutie pentru respingerea sau modificarea (in sensul amanarii datei de aplicare pentru 1 Septembrie 2011) a OUG 111 este in mana parlamentarilor care pot respinge sau impune modificarea atunci cand va intra ca lege pentru aprobare in Parlament. Daca parlamentarii nu reusesc sa modifice OUG 111 in acel moment nu o mai pot face decat inainte de fi promulgata. Speram insa ca OUG sa fie contestata de un numar suficient de parlamentari inca din faza trecerii ei prin parlament pentru aprobare. In acest sens Asociatia noastra si celelalte asociatii implicate in acest demers vor face lobby la toate partidele politice din Parlament pentru a impune MACAR modificarea datei de punere in aplicare pentru 1 Sept 2011 astfel incat sa nu fie afectati parintii care si-au facut planificarea familiala conform OUG 148 si au nascut copiii sub incidenta OUG 111.

Bineinteles vom lua cat de curand o decizie privind strategia pentru demersul in instanta si va vom comunica pe site si pe mail celor care si-au exprimat dorinta de a participa la aceasta actiune.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: CIC si drepturile familiei

Urmariti-ne pe Facebook