Cine suntem si de ce

 • CINE SUNTEM

 

Suntem un ONG nascut in Septembrie 2010 din dorinta femeilor de a le fi respectat dreptul la informatii, optiuni si respect in timpul sarcinii, la nastere si dupa nastere. Ne preocupa lipsa cadrului legal necesar pentru imbunatatirea experientei de a naste, pentru protejarea alaptarii si pentru cresterea copilului in conditii optime. Mame pentru Mame s-a infiintat in Decembire 2010 ca ONG pentru a da o voce legitima si puternica femeilor care nu mai accepta nasterea traumatica si traumatizanta cauzata de conceptiile depasite din sistem si dezinformarea femeilor. Membrele fondatoare, mame cu experiente de viata si profesii diverse, au decis sa contribuie la ridicarea standardului de informare si control pe care il au in Romania parintii in general si mamele in special, in scopul de alinia Romania la standardele europene.

 

 • CE FACEM

 

Promovam si aparam drepturile parintilor din Romania, drepturi ce sunt prevazute atat de legislatia europeana cat si partial de cea nationala dar nu sunt respectate in Romania decat in mica masura. Initiem campanii de informare, protestam cand se impune, facem demersurile legale necesare completarii legislatiei lacunare din Romania. Consiliem cuplurile de viitori si actuali parinti atunci cand institutiile statului nu asigura informatii complete. Oferim solutii iar strategia noastra este intotdeauna bazata pe parteneriate nu pe conflicte. Dorim sa conlucram impreuna cu statul ci nu impotriva statului in rezolvarea problemelor ce umbresc bucuria experientei de a deveni parinte.

 

 • CAMPANII

 

 • 2010 – Protestul celor 100 de carucioare organizat impreuna cu Asociatia MAME si Alianta TATA in fata Guvernului in urma deciziei imorale si discriminatorii luate de Guvern de a schimba cadrul legal privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului fara a dezbate public initiativa si fara a primi reprezentantii parintilor la masa de discutii. In urma apelurilor facute de Asociatiile noastre, Guvernul a mentinut si optiunea concediului de 2 ani, afectand insa in continuare in mod grav vietile celor parintilor din clasa de mijloc care deja asteptau un copil la data aprobarii OUG 111, copil ce urma sa fie nascut dupa 01.01.2011. Demersurile noastre coau avut obiectivul  clar de a modifica data de aplicare a OUG 111 pentru ca masura desi dura, sa fie macar una corecta moral. Am combatut caracterul discriminatoriu si injust al OUG 111 prin toate mijloacele – am pus presiune pe decidentii politici din Parlament sa modifice OUG 111 prin legea de aprobare, sub aspectul datei de aplicare a masurilor prevazute in OUG 111. Am atacat OUG 111 in justitie, oferind asistenta juridica direct si indirect tuturor parintilor nedreptatiti de aceasta lege.

 

 • 2011 – Am introdus in premiera in Romania, nasterea pe baza Planului de Nastere facand astfel un prim pas in implementarea si in Romania in mod oficial si real, a conceptului de relatie de parteneriat al gravidei cu obstetricianul sau in ceea ce priveste optiunile pentru modul de desfasurare a nasterii. Planul de Nastere este un document formal care indeplineste 3 functii importante: informeaza gravida despre toate etapele nasterii, da ocazia gravidei sa-si formuleze optiuni cu privire la modul in care isi doreste sa nasca, inlesneste comunicarea acestor optiuni personalului medical, scopul final fiind o experienta mai buna la nastere. Facem demersuri pentru a introduce acest document si in protocolul de comunicare al maternitatilor de stat cu toate ca in mod traditional, in sistemul de stat, relatia dintre medic si gravida este din pacate una mai curand de subordonare.

 

 • 2011 – Protestul de tip ‘Nurse-in’ ca raspuns la atitudinea impardonabila a organizatorilor care au hartuit o mama pentru ca si-a alaptat bebelusul in public. 20 de mame care inteleg importanta alaptarii au raspuns apelului lansat de Ana Maita si au venit sa dea o lectie celor care pretindeau ca promoveaza alaptarea in paginile revistei Mami, pentru ca in fapt sa o restrictioneze. 20 de mama au alaptat in direct fara false pudori. Am initiat campanie inedita de promovare a alaptarii, abordand un discurs vizual onest si lipsit de false pudori despre acest drept fundamental al copilului. Contam pe sprijinul acelor organisme care promoveaza alaptarea si pe reprezentanti media care nu se tem sa spuna lucrurilor pe nume.

 

 • 2011 – Am facut face demersurile necesare pentru ca dreptul legal al gravidei de a beneficia de prezenta tatalui la nastere (Art. 32 din Legea 46/2003) sa nu mai fie ignorat de maternitatile din Romania, privand astfel viitorii parinti de o experienta esentiala : impartasirea momentului aducerii pe lume a unui copil.

 

 • 2012 – Am facut presiuni pe legislativ pentru ca parintii din Romania sa poata beneficia de o legislatie competenta si cuprinzatoare pentru serviciile de îngrijire şi educare a copiilor pe timpul zilei (profesiile de bona si baby-sitter), legislatie ce le va oferi posibilitatea de a-si lasa copii in grija unor persoane calificate si de incredere. Acest pachet legislativ a fost adoptat in 2014 prin reglementarea profesiei de Bona/Baby-sitter.

 

 • 2012 – Am initiat in Romania demersurile necesare pentru a determina statul sa creeze cadrul legal pentru ca nasterea asistata la domiciliu sa devina posibila si in Romania, pentru a ne alinia celorlalte tari membre UE. Exemplul de urmat este tara vecina, Ungaria, care a legiferat practica nasterii asistate la domiciliu incepand cu 1 Mai 2011, ca urmare a presiunilor neobosite din partea societatii civile care au culminat cu castigarea in Decembrie 2010 a unui proces la CEDO impotriva statului maghiar, la fel de rezistent ca si cel roman, in materie de respectare a drepturilor gravidei la nastere. Avem suportul societatii civile din Ungaria care ne-au pus la dispozitie strategia prin care au obtinut aceasta victorie si 2015 vom finaliza cadrul legal pentru ca mamele din Romania care doresc sa o nastere planificata la domiciliu sa poata beneficia de asistenta medicala de specialitate. Am initiai si noi un proces la CEDO in acest sens in 2014 pentru a ne asigura ca Art. 8 din Drepturile si Libertatile Fundamentale ale omului sunt respectate si in procesul nasterii.

 

 • 2013 – Am mobilizat opinia publica si am pus presiune pe legislativ si pe autoritatile locale ca sa protejeze siguranta copiilor nostri pe spatiile publice prin adoptarea de urgenta si sa aplicarea cu consecventa a unei legislatii europeane pentru gestionarea cainilor fara stapan, legislatie in care sa aiba prioritate siguranta oamenilor. Am determinat Parlamentul sa adopte Legea 258/2013 punand apoi presiune pe Guvern prin numeroase proteste pentru a emite de urgenta Normele metodologice de aplicare ale legii astfel incat autoritatea locala sa poata aplica legea. Ca atare, in Bucuresti numarul cainilor fara stapan de pe spatiul public a scazut cu 80%., la fel si atacurile asupra oamenilor (conf. statisticilor emise de Inst. Matei Bals).

 

 • 2013 – Am contribuit la efortul ONG-urilor pentru apararea drepturilor constitutionale si a secularitatii statului de a proteja elevii din invatamantul public de indoctrinarea religioasa fortata prin impunerea participarii la ora de religie. Am reusit obtinerea unei decizii juste din partea Curții Constituționale a României nr. 669/12.11.2014 cu privire la înscrierea la ora de religie si care a intrat în vigoare pe 23 ianuarie (data publicării în Monitorul Oficial al României). Astfel, numai parintii care doresc participarea copiilor lor la orele de religie trebuie sa isi manifeste formal aceasta dorinta, asa cum este firesc pentru orice alta materie optionala.

 

 • 2014 – Continuam efortul conjugat al societatii civile dedicate educatiei pentru sanatate si sexualitate de a introduce obligativitatea participarii elevilor la ore de Educatie pentru Sanatate adaptate fiecarei categorii de varsta.
Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: MOTHERS

Urmariti-ne pe Facebook