Conferinta ‘Alaptarea – de la Comunicare la Actiune’ organizata de UNICEF si Camera Deputatilor a reunit principalii sustinatori ai alaptarii

Azi, 1 August am celebrat debutul Saptamanii Mondiale a Alaptarii la Palatul Parlamentului, la Conferinta ‘Alaptarea – de la comunicare la actiune’ organizata de UNICEF  Romania si Camera Deputatilor pentru a sublinia importanta perspectivei aprobarii proiectului de lege dedicat Coduluil de Marketing pentru Substituentii de Lapte Matern. Odata devenit lege, acest Cod va reglementa conditiile de comercializare a laptelui praf tocmai pentru a promova cresterea ratei de alaptare in Romania, extrem de scazuta in comparatie cu alte tari.

Asociatia Mame pentru Mame a participat la conceperea si sustinerea proiectului de lege ca reprezentant al mamelor si al Aliantei pentru Sanatate Romania, a fost alaturi de UNICEF si la acest eveniment cu un exemplu de bune practici: bebelusul Matei alaptat exclusiv de mama sa. Cu el la san, am pus intrebari, am dat solutii si am insistat asupra coordonari eforturilor de promovare a alaptarii depuse de o serie intreaga de institutii, organizatii si profesionisti. Pentru a vizualiza poze de la eveniment apasati AICI.

 

 

Am apreciat discursul in limba romana al reprezentantului UNICEF Romania, Dl. Edmond McLoughney care a reiterat determinarea UNICEF-ului de a creste rata de alaptare in Romania. Pozitia UNICEF a fost intarita de Dna. Anemona Muntean, consilier UNICEF in nutritie care si-a facut o misiune din a  ajuta Romania ca sa devina prima tara din UE care integreaza Codul de Marketing in legislatia nationala.

 

Din randul invitatilor la masa rotunda am apreciat in mod deosebit presenta Dlui. Dr. Mencinicopschi, un neobosit promotor al nutritiei sanatoase si care a subliniat faptul ca laptele matern este primul aliment esential din viata si ca trebuie promovat si protejat daca dorim ca generatiile viitoare sa fie sanatoase. Deasmenea, am apreciat disponibilitatea Dnelor. Roberta Anastase si Claudia Boghicievici, Vicepresedinte al Subcomisiei Protectia Copilului, de a sprijini in continuare proiectul de lege ca si campanii de informare la nivel national destinate femeilor. Dna. Sandra Alexiu, din partea Societatii Medicilor de Familie a subliniat importanta medicului de familie in promovarea eficienta a alaptarii, fiind de acord ca o solutie buna este pentru preluarea acestei activitati este colaborarea cu moase independente si consilieri in lactatie, care sa ofere servicii de consiliere la domiciliul femeilor. Pentru aceasta insa este necesara crearea cadrului legal complet pentru ca acesti profesionisti, inca nerecunoscuti oficial in Romania, sa isi poata practica meseria. In plus, Dna. Katy Stativa, cercetaror la Institutul pentru Protectia Mamei si Copilului a tras cateva semnale de alarma cu privire la rata scazuta a alaptarii in Romania, a politicilor de dezcurajare a alaptarii practicate inca de stat prin legislatia muncii si necesitatea de a informa populatia din mediu rural, cu educatie limitata, despre importanta alaptarii. Dna Judit Deme, consilier al Ministrului Sanatatii Attila Cseke ne-a asigurat ca promovarea alaptarii este o prioritate si pentru Ministerul Sanatatii si ca acesta va sprijini demersurile societatii civile in activitatile de educare a populatiei si a cadrelor medicale.

 

Asociatia Mame pentru Mame a fost reprezentata de Ana Maita, Presedinte, Raluca Babota Membru Fondator si Psihoterapeut, Adina Sisca, Coordonator de Programe si Matei, bebelusul ei de 5 luni care a devenit mascota intalnirii mai ales ca a fost alaptat la cerere, adica exact asa cum este recomandat. Langa noi au venit Anca Surugiu, Vasile Barbu si Mariuca Ivan de la Alianta pentru Sanatate Romania si le multumim pentru prezenta. Deasmenea, ne-am bucurat sa fim alaturi de neobositele Mihaela Sandu, promotor dedicat al alaptarii, Roxana Dudus de la La Leche League Romania, Irina Popescu si echipa de consultanti in lactatie de la Asociatia pentru Nasterea Naturala si Alaptare precum si de reprezentante ale moaselor ca Mihaela Caraivan, Presedinte al Asociatiei Profesionale a Moaselor Filiala Bucuresti.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Evenimente

Urmariti-ne pe Facebook