Consiliu National pentru Combaterea Discriminarii a decis: OUG 111/2010 este discriminatorie!

Presedintele PC, Daniel Constantin, a prezentat joi decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), in urma sesizarii depuse de partidul sau, prin care Consiliul transmite ca parintii ai caror copii au fost conceputi inainte de noua OUG beneficiaza de concediu maternal si indemnizatii pe vechile prevederi.

„CNCD ne transmite ca aceasta modificare a OUG incalca prevederile articolului 57, alineatul 2 din Codul Civil, conform caruia copilul conceput este considerat ca exista. Consiliul considera ca parintii ai caror copii au fost conceputi pana la data intrarii in vigoare a OUG 111/2010, adica 1 ianuarie 201, ar trebui sa beneficieze de prevederile anterioare, respectiv de OUG 148/2005”, a explicat Constantin.

„Modificarea actului normativ intervenit intre data conceperii copilului si data nasterii copilului incalca principiul egalitatii de tratament sub doua aspecte: sunt afectati parintii care si-au proiectat viitoarea situatie familiala sub incidenta unei legi care pana la data nasterii copilului a suferit modificari substantiale sub aspectul drepturilor acordate. In al doilea rand, apreciem ca modificarea intervenita afecteaza copii conceputi sub vechea legea dar nascuti sub incidenta modificarilor intervenite”, a citat presedintele PC din decizia CNCD.

In acest context, Daniel Constantin a sustinut ca „toti copiii care sunt conceputi in luna decembrie si care se nasc in perioada 1 ianuarie 2011 pana la 1 octombrie 2011 trebuie sa beneficieze de prevederile vechii ordonante”. El a anuntat si ca PC va sustine mamele care doresc sa atace in justitie noile reglementari.

„Cerem imediat Guvernului Boc sa modifice OUG sub aspectul intrarii in vigoare a acesteia, in conformitate cu Codul Civil”, a conchis Constantin.

Organizatia Mame pentru Mame a face demersurile necesare in instanta pentru a determina Parlamentul sa modifice data de incepere a aplicarii OUG 111/2010 de la 1 Ianuarie 2011 la 1 Octombrie 2011, astfel incat sa nu fie incalcate drepturile copiilor conceputi inclusiv in luna Decembrie 2010

preluare mondonews.ro

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: CIC si drepturile familiei

Urmariti-ne pe Facebook