De la 1 Mai in Ungaria moasele vor putea asista nasterea la domiciliu! O lectie pentru Romania!

In urma presiunilor din partea societatii civile, a organizatiilor profesionale a moaselor si a femeilor hotarate sa isi apere drepturile fundamentale si mai ales in urma VERDICTULUI DE LA CEDO din 14 Decembrie 2010, statul ungar a creat cadrul legal pentru asistarea medicala a nasterii la domiciliu.

Va reamintim ca in Ungaria ca si in Romania, pana de curand cadrul legal lacunar si ambiguu, cuplat cu impotrivirea din partea majoritatii medicilor impiedicau moasele si unii obstetricieni sa asiste in mod liber nasterea la domiciliu. Ca si in Romania, in Ungaria exista un numar considerabil de femei care aleg nasterea la domiciliu dar care pana acum erau private de asistenta unui cadru specializat. Cu toate acestea, moasele maghiare asistau nasteri la domiciliu, pentru a nu expune gravidele la riscuri inutile, riscandu-si insa atat dreptul de practica cat si libertatea personala – este celebru cazul moasei Agnes Gereb, o moasa-obstetrician de marca, care a fost arestata, judecata si aruncata in inchisoare, apoi supusa arestului la domiciliu pentru ‘crima’ de a-si fi practicat meseria cu o daruire rara!

Cum rezistenta sistemului medical in a refuza dreptul femeilor de a naste la domiciliu asistate si in siguranta era la fel de mare in Ungaria ca si in Romania, femeile din Ungaria AU DECIS sa transeze problema de la varf: cu ajutorul unui ONG dedicat apararii drepturilor si libertatilor civile ale cetatenilor maghiari, au depus o aplicatie la Curtea Europeana a drepturlor Omului in care semnalau faptul ca drepturile femeilor maghiare la viata privata si la asistenta medicala erau incalcat flagrant de statul ungar. CEDO a decis in 14 Decembrie anul trecut ca plangerea apelantei era intemeiata si a dispus crearea de urgenta a cadrului legal pentru nasterea asistata la domiciliu de catre statul maghiar.

Drept urmare, statul maghiar s-a conformat si astfel, moasele si alte obstetricienii vor putea asista in mod legal nasterile la domiciliu incepand cu 1 Mai!

 

Cadrul legal cuprinde norme bine definite care reduc la maxim riscurile aferente nasterii:

 

Vor putea naste la domiciliu femeile însărcinate, dar care nu prezintă complicaţii, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 ani.

Printre condiţiile care trebuie îndeplinite se numără şi aceea ca locuinţele unde au loc naşterile să fie situate la o distanţă care poate fi parcursă în maximum 20 de minute faţă de un spital public, unde mama şi bebeluşul pot fi duşi în cazul unei urgenţe.

Guvernul ungar a mai precizat că decizia mamei de a nu-şi aduce pe lume copilul într-o clinică specializată va fi respectată atât timp cât viaţa sau sănătatea bebeluşului nu sunt puse în pericol. În plus, la naştere este nevoie de prezenţa unui obstetrician sau a unei moaşe.

Este un EXEMPLU si o LECTIE pentru Romania pe care atat femeile cat si moasele trebuie sa o valorifice la maxim! Va reamintim ca organizaţiile civice pledează de ani de zile în favoarea naşterilor la domiciliul în Ungaria, însă, până acum, eforturile lor au fost respinse parţial din cauza opoziţiei puternice a asociaţiilor de medici – insa datorita perseverentei si hotararii organizatiilor de femei si a organizatiilor de moase, Ungaria a reusit sa asigure respectarea acestui drept fundamental al gravidei de a naste la domiciliu in siguranta.

Asociatia Mame pentru Mame SALUTA si felicita aceasta victorie pe care o va valorifica in chip de precedent legal pentru a asigura respectarea acestui drept si pentru femeile din Romania.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: CIC si drepturile familiei

Urmariti-ne pe Facebook