Decizia Guvernului – Stres si mahnire pentru proaspetele mame si gravidele Romaniei

In seara aceasta, dupa o saptamana de stres si presiune asupra mamelor din Romania, Guvernul a decis:

„Pentru cei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei pentru creşterea copilului în 2011 situaţia va fi următoarea:  durata indemnizaţiei va fi de un an, valoarea indemnizaţiei la fel ca şi acum minim 600 şi maxim 3.400. Prima de reîntoarcere de 500 de lei, concediu fără plată, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an cu menţiunea că  oricând părintele se întoarce la muncă până la epuizarea celor 24 de luni primeşte prima de reîntoarcere de 500 de lei”, a declarat premierul Emil Boc.

„Am luat această decizie pentru ca pe de o parte să nu îi afectăm pe cei care au indemnizaţia în derulare şi să pregătim pentru 2011 un program coerent al Guvernului, în parteneriat cu autorităţile locale, pentru construcţia de creşe, să adoptăm în Parlament legislaţia cu privire la bone, să transformăm, acolo unde este posibil,u nele spitale în creşe astfel încât numărul acestora să poată fi suficient pentru cererea de pe piaţă. Nu în ultimul rând urmărim perfecţionarea legislaţiei care vizează tichetele de creşă. Pe parcursul lui 2011 se va rcea infrastructura necesară astfel încât începând cu anul următor să poată exista locuri suficiente în creşe pentru copii care vor veni în urma deciziei părinţilor de a se reîntoarce la muncă „, a mai spus Emil Boc.(preluat de pe realitatea.net)

Mai jos, am ‘tradus’ aceasta declaratie:Mamele care se afla in prezent in concediu maternal nu vor fi afectate in nici un fel, ca durata a concediului maternal sau cuantum al IPCC. Atentie! In urma analizei declaratiei destul de neclare a Premierului, credem ca in aceasta categorie intra inclusiv mamele care au nascut inainte de data de 19 Noiembrie inclusiv si care termina cele 42 de zile de concediu post-natal obligatoriu minim pe 31 Decembrie 2010.

Mamele care intra efectiv in concediul maternal dupa 1 Ianuarie si aici atentie! credem ca sunt incluse (dupa analiza noastra asupra declaratiei Premierului care este in cel mai bun caz VAGA) si acele femei care au nascut dupa data de 20 Noiembrie 2010 inclusiv si care la 1 Ianuarie 2011 termina cele 42 de zile de concediu post-natal obligatoriu minim, vor fi afectate de modificarile legislative aprobate de Guvern.

NU STIM totusi care este situatia mamelor care trec din IPCC 1 in IPCC 2 (adica cele care au nascut al doilea copil in timpul concediului maternal pentru primul copil). In cel mai bun caz, speram ca maine aceste neclaritati sa fie lamurite maine la prima ora. Constatam cu mahnire si revolta ca presiunea si stresul aflat in aceste zile asupra tuturor mamelor si copiilor din Romania, una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale, se muta asupra proaspetelor mame si nou-nascutilor si asupra gravidelor si copiillor lor ne-nascuti inca – adica asupra CELEI MAI VULNERABILE CATEGORII UMANE POSIBIL.

In aceste conditii, deplangem situatia si denuntam actualul Guvern pentru iresponsabilitatea periculoasa de care a dat dovada prin supunerea la un nivel de stres enorm a acestora si batjocorirea vietilor atator tinere mame si gravide. Ne mentinem FERM pozitia si MERGEM INAINTE LA PROTEST pentru a apara drepturile acestor femei lauze si nou-nascutilor lor ce nu pot veni la protest. Asteptam la protest GRAVIDELE care vor sa-si apere drepturile!

IMPORTANT!

Suntem in curs de incheiere a unui protocol cu un cabinet de avocatura care sa reprezinte in instanta pro-bono  cauza colectiva almamelor ce vor sa dea in judecata Guvernul pentru aceasta masura opresiva. Vom posta informatiile necesare pe site imediat ce am incheiat acest protocol.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: CIC si drepturile familiei

Urmariti-ne pe Facebook