Despre Nasterea Naturala la Ora de Stiri TVR 2

Sambata 19 Februarie, Ana Maita a fost invitata la emisunea Ora de Stiri de pe TVR 2 unde au dezbatut alaturi de medicul ginecolog Gabriela Cotarcea si moderatoarea Livia Dila dificultatile cu care se confrunta romancele care doresc sa nasca natural la spital sau la domiciliu.

Deoarece discutia a fost dedicata unor teme controversate reactiile nu au intarziat sa apara. Iata ce a scris dupa emisiune o telespectatoare pe contul de Facebook al emisunii Bebe Magia de pe TVR 1.

{youtube}ApNr1I6W56E{/youtube}

Opinia unei mamici care a urmarit Ora de Stiri TVR2 din 19 febr 2011 pe contul sustinatorului nostru „Bebe Magia” !

Toma Anamaria:

Multumesc Bebe Magia, ca ne-ai dat ocazia sa vedem postarea emisiunii, referitoare la nasterile in Romania! Subiectul incepe sa ridice multe polemici si sunt binevenite astfel de emisiuni, cu subiecte care genereaza altele pe aceeasi tema! Mi-ar fi placut ca moderatoarea sa-si faca temele mult mai bine, in ceea ce priveste un travaliu natural, cat poate dura acesta, mai ales la o gravida primipara (prima nastere). Mi-ar fi placut sa se discute despre cum lupta femeile din ziua de azi pentru a naste natural, pentru a nu li se mai face operatii cezariene atunci cand medicul este de garda, spunandu-li-se ca brusc a aparut o problema cu copilasul, mi-ar fi placut sase ia mai mult pulsul mamicilor, sa stie ca rar scapa vreuna (dintre cele care vor sa nasca natural), careia sa nu i se faca interventie medicamentoasa- pentru ca nu intelegea ce voia sa spuna mamica invitata in studio, cand vorbea de interventii in nastere- (ex. injenctii pentru declansarea travaliului, sau administrarea de oxitocina, pentru a grabi nasterea, reducand astfel durata dintre contractii si cresterea intensitatii lor,facandu-le mai greu de suportat).

O mamica nu are de ce sa fie nelinistita, intr-un travaliu de 12 ore, nefinalizat inca, daca este linistita, daca cei din jurul ei o sustin sa nasca natural, ii vor monitoriza copilul, daca a urmat o pregatire prenatala alaturi de o moasa sau de catre un educator prenatal certificat Lamaze, cunoscund metodele de reducere a durerilor din timpul contractiilor. O mamica poate deveni nelinistita (cazul meu si al altor mamici care au nascut in aceeasi zi cu mine), cand nu stii unde vei naste, desi pana in ziua nasterii ai avut o nastere supravegheata si desi stiai ca vei naste la un anumit spital, unde a fost inchisa maternitatea fix in dimineata declansarii travaliului meu, necomaunicandu-ni-se motivul. Am avut un travaliu de aproape 27 de ore (cu tot cu pretravaliu), timp in care am mers de trei ori la camera de garda a spitalului unde trebuia sa nasc , pentru verificarea dilatatiei si monitorizarea fetitei mele, desi distanta era destul de mare, am mai stat doua ore prin curtea altui spital, pentru a-mi fi verificata dilatatia, si dupa ce m-am hotarat sa raman sa nasc acolo, si mi s-a spus ca se poate, la 5 minute nu mai erau locuri si am fost trimisa la alta maternitate (la care nu m-am dus- pentru ca totusi trebuie sa alegem noi, unde si cum vrem sa nastem), intr-un final am nascut La Filantropia, si multumesc intregului personal moase si medici care m-au ajutat sa nasc! In tot acest timp am fost insotita de sot, sora si educatorul prenatal cerificat Lamaze, Ramona Rosu, careia ii multumesc ca m-a indrumat spre acaesta maternitate si pentru modul cum m-a ajutat si incurajat in ultimele ore ale travaliului meu!Si astea toate pentru ca am vrut sa nasc natural! Travaliul meu ar fi fost mai putin obositor, daca m-as fi plimbat prin parc, nu intre spitale si ajungi sa te intrebi, la noi de ce nu se poate naste asa cum vrei decat daca te zbati din rasputeri?

Mi-ar fi placut ca moasa Vania Limban sa atinga si subiectul epiziotomiilor, practicate la nasterile naturale, desi cu o pregatire prealabila, femeile pot sa nasca cu un perineu intact, fara a mai fi taiate(in functie de greutatea copilului)! Nu cred ca vreo mamica este impotriva cezarienelor, atunci cand se impun (nasteri premature, sarcini gemelare sau de tripleti, etc), important e ca mamica sa inteleaga f. bine ce presupune nasterea, fie ea prin operatie cezariana sau nastere naturala, mamicile, nu trebuie sa aleaga cezariana, de frica nasteri naturale. Nasterea chiar nu e de speriat ,e un moment unic si felicitari Maternitatii private Regina Maria pentru Planul de nastere, alcatuit in parteneriat cu asociatia Mame pentru Mame! Cu cezariene, cu nasteri naturale, cel mai important este ca mamicile sa fie sprijinte si ajutate sa inteleaga ce este mai bine pentru ele si pentru copilul lor. Felicitari TVR pentru interesul acordat mamicilor si nasterilor din Romania!

Am credinta ca totul va intra pe un fagas normal si in tara noastra, ca legislatia se va pune la punct si ca toti cei care sustinem sanatatea femeilor, indiferent daca e vorba de profesionisti sau mamici, viitoare mamici, sau chiar tatici, isi vor da mana, vor actioana firesc si fara orgolii personale, pentru a oferi un sprijin avizat celor care au nevoie. Urmaresc si site-ul Asociatiei Mame pentru Mame, si ma bucur cand vad atat de multa pasiune in apararea drepturilor femeilor, in aducerea lor la cunstinta si in prezentarea tuturor evenimentelor la care ia parte si a demersurilor pe care le fac tot pentru noi si aici ma refer la incercarea armonizarii legislatiei cu „filozofia” asociatiei, care este glasul multor mame, si nu numai. Voi veni la o intalnire, pentru ca ma intereseaza subiectul! Spor la treaba in continuare!

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Interviuri

Urmariti-ne pe Facebook