Cine suntem si de ce3

 

 

  • CINE SUNTEM

Suntem un ONG nascut in Septembrie 2010 din dorinta femeilor de a le fi respectat dreptul la informatii, optiuni si respect in timpul sarcinii, la nastere si dupa nastere. Ne preocupa lipsa cadrului legal necesar pentru imbunatatirea experientei de a naste, pentru protejarea alaptarii si pentru cresterea copilului in conditii optime. Mame pentru Mame s-a infiintat in Decembire 2010 ca ONG pentru a da o voce legitima si puternica femeilor care nu mai accepta nasterea traumatica si traumatizanta cauzata de conceptiile depasite din sistem si dezinformarea femeilor. Membrele fondatoare, mame cu experiente de viata si profesii diverse, au decis sa contribuie la ridicarea standardului de informare si control pe care il au in Romania parintii in general si mamele in special, in scopul de alinia Romania la standardele europene.

 

  • CE FACEM

 

Promovam si aparam drepturile femeilor din Romania, drepturi ce sunt prevazute atat de legislatia europeana cat si partial de cea nationala dar nu sunt respectate in Romania decat in mica masura. Initiem campanii de informare, protestam cand se impune, facem demersurile legale necesare completarii legislatiei lacunare din Romania. Consiliem cuplurile de viitori si actuali parinti atunci cand institutiile statului nu asigura informatii complete. Oferim solutii iar strategia noastra este intotdeauna bazata pe parteneriate nu pe conflicte. Dorim sa conlucram impreuna cu statul ci nu impotriva statului in rezolvarea problemelor ce umbresc bucuria experientei de a deveni parinte.

 

  • CE AM FACUT

 

Am fost prezenti la toate evenimentele conexe cu sarcina si nasterea, fie ca erau dedicate publicului sau cadrelor medicale, am protestat, am initiat schimbarea :

2010

Parent INFO, Oraselul Mami, Baby Expo, Kidex – am sustinut seminarele : Planul de Nastere, Si Taticii Nasc, Nasterea in apa, Nasterea la domiciliu

Congresul National al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor – am sustinut prezentarea ‘Nasterea in Mileniul III – Un parteneriat intre Moasa si Gravida pentru Nasterea Naturala’

Conferinta Internationala de Sanatate Reproductiva Umana ‘Nasterea normala si patologica’ – am sustinut prezentarea ‘Ingrijirea si Pregatirea Perineului pentru nastere si dupa nastere ‘

Simpozionul Nasterea Prietenoasa organizat in Constanta – am sustinut prezentarea ‘Solutii pentru o Nastere Prietenoasa – Planul de Nastere si Pregatirea Perineului’

Am initiat o petitie si ne-am declarat suportul fata de Agnes Gereb, moasa din Ungaria, arestata si condamnata la inchisoare pentru ‘crima’ de a fi asistat nasteri la domiciliu. Agnes Gereb, obstetrician cu experienta si moasa de renume international, este figura centrala din campania femeilor din Ungaria care promoveaza conceptul de nastere naturala si militeaza pentru respectarea drepturilor lor de a naste la domiciliu cu asistenta unui cadru medical specializat. In prezent, Agnes Gereb se afla in arest la domiciliu.

Protestul de tip ‘Nurse-in’ la Targul Oraselul Mami ca raspuns la atitudinea impardonabila a organizatorilor care au hartuit o mama pentru ca si-a alaptat bebelusul in public. 20 de mame care inteleg importanta alaptarii au raspuns apelului lansat de Ana Maita si au venit sa dea o lectie celor care pretindeau ca promoveaza alaptarea in paginile revistei Mami, pentru ca in fapt sa o restrictioneze. 20 de mama au alaptat in direct fara false pudori.

Protestul celor 100 de carucioare organizat impreuna cu Asociatia MAME si Alianta TATA in fata Guvernului in urma deciziei imorale si discriminatorii luate de Guvern de a schimba cadrul legal privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului fara a dezbate public initiativa si fara a primi reprezentantii parintilor la masa de discutii. In urma apelurilor facute de Asociatiile noastre, Guvernul a mentinut si optiunea concediului de 2 ani, afectand insa in continuare in mod grav vietile celor parintilor din clasa de mijloc care deja asteptau un copil la data aprobarii OUG 111, copil ce urma sa fie nascut dupa 01.01.2011. Demersurile noastre continua cu obiectivul  clar de a modifica data de aplicare a OUG 111 pentru ca masura desi dura, sa fie macar una corecta moral.

 

2011

Am introdus in premiera in Romania, nasterea pe baza Planului de Nastere, la maternitatea privata Eva din Brasov, facand astfel un prim pas in implementarea si in Romania in mod oficial si real, a conceptului de relatie de parteneriat al gravidei cu obstetricianul sau in ceea ce priveste optiunile pentru modul de desfasurare a nasterii. Planul de Nastere este un document formal care indeplineste 3 functii importante: informeaza gravida despre toate etapele nasterii, da ocazia gravidei sa-si formuleze optiuni cu privire la modul in care isi doreste sa nasca, inlesneste comunicarea acestor optiuni personalului medical, scopul final fiind o experienta mai buna la nastere. Planul de Nastere conceput de Asociatie a fost adoptat si la Bucuresti, incepand cu luna Februarie de Maternitatea Regina Maria. Facem demersuri pentru a introduce acest document si in protocolul de comunicare al maternitatilor de stat cu toate ca in mod traditional, in sistemul de stat, relatia dintre medic si gravida este din pacate una mai curand de subordonare.

Am participat la prima sedinta consultativa organizata de UNICEF Romania la prima consultare cu sectorul neguvernamental pentru proiectul legislativ de integrare a Codul Internațional de Marketing al Substituenților de Lapte Matern (elaborat de OMS și UNICEF) în legislația românească. Intalnirea s-a concentrat pe problematica alăptării în România și necesitatea unei legislații naționale care să onoreze angajamentele internaționale ale României. Asociatia noastra a punctat nevoia stringenta a unei campanii de promovare a alaptarii la nivel national care sa aiba o abordare directa, frusta, fara false pudori.

Am desfasurat sesiuni de informare pentru sanatatea Perineului cu scopul de a informa femeile despre metodele simple si eficiente pe care le pot utiliza pentru a-si pregati si proteja perineul la nastere, practica necunoscuta romancelor care considera trauma perineala spontana sau chirurgicala ca pe o conditie obligatorie in nasterea normala. Lansarea Campaniei a avut loc in luna Martie la Congresul Estetika, Asociatia desfasurand saptamanal sedinte gratuite de informare in acest sens. Rezultatele nu au intarziat sa apara: gravide care s-au informat, au aplicat metodele si au nascut cu perineu intact. Campania va dura pana in luna iulie cand vom evalua impactul.

Am incheiat parteneriate strategice cu ONG-urile cu care avem obiective in comun: Alianta TATA, Asociatia MAME si Asociatia pentru Protectia Pacientilor, asociatii cu care vom colabora amplu.

 

  • CE VOM FACE

Vom continua impreuna cu partenerii nostri efortul de a combate caracterul discriminatoriu si injust al OUG 111 prin toate mijloacele – vom incerca sa determinam decidentii politici din Parlament sa modifice OUG 111 prin legea de aprobare, sub aspectul datei de aplicare a masurilor prevazute in OUG 111. Propunem solutii si ne argumentam solicitarea in speranta ca apelul nostru va fi auzit. Suntem insa pregatiti ca, in cazul in care apelul nostru in Parlament nu va avea rezultat, sa atacam OUG 111 in justitie, oferind asistenta juridica direct si indirect tuturor parintilor nedreptatiti de aceasta lege.

Alaturi de partenerii nostri, vom face demersurile necesare pentru ca dreptul legal al gravidei de a beneficia de prezenta tatalui la nastere sa nu mai fie ignorat de maternitatile din Romania, privand astfel viitorii parinti de o experienta esentiala : impartasirea momentului aducerii pe lume a unui copil.

Vom initia demersurile necesare pentru a determina statul sa creeze cadrul legal pentru ca nasterea asistata la domiciliu sa devina posibila si in Romania, pentru a ne alinia celorlalte tari membre UE. Exemplul de urmat este tara vecina, Ungaria, care a legiferat practica nasterii asistate la domiciliu incepand cu 1 Mai 2011, ca urmare a presiunilor neobosite din partea societatii civile care au culminat cu castigarea in Decembrie 2010 a unui proces la CEDO impotriva statului maghiar, la fel de rezistent ca si cel roman, in materie de respectare a drepturilor gravidei la nastere. Avem suportul societatii civile din Ungaria care ne-au pus la dispozitie strategia prin care au obtinut aceasta victorie.

Vom initia o campanie inedita de promovare a alaptarii, abordand un discurs vizual onest si lipsit de false pudori despre acest drept fundamental al copilului. Contam pe sprijinul acelor organisme care promoveaza alaptarea si pe reprezentanti media care nu se tem sa spuna lucrurilor pe nume.

Vom face demersurile necesare pentru ca in sfarsit, parintii din Romania sa poata beneficia de o legislatie competenta si cuprinzatoare pentru serviciile de îngrijire şi educare a copiilor pe timpul zilei (profesiile de bona si baby-sitter), legislatie ce le va oferi posibilitatea de a-si lasa copii in grija unor persoane calificate si de incredere.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Generale

Urmariti-ne pe Facebook