Drepturile copilului

Drepturile copilului se regasesc intr-o serie de documente internationale care definesc drepturile si principiile dezvoltarii normale a unui copil. În România, drepturile copilului fac in prezent obiectul unei noi legi, aliniate la acquis-ul comunitar si in concordanta cu conventiile internationale in domeniu, la care Romania este parte.

Copiii au drepturi oriunde s-ar afla – acasa la parintii naturali, în familii substitutive, în institutii de îngrijire sau la scoala. Parintii si familiile, grupurile profesionale care lucreaza cu copiii, dar si orice cetatean responsabil ar trebui sa stie de existenta acestor drepturi.

Politistii si judecatorii sunt cei care au sarcina sa aplice legea, dar toata lumea (în special cine lucreaza cu copiii) are obligatia sa raporteze cazuri de abuz sau neglijenta îndreptate asupra copiilor. Autoritatile publice locale si centrale au obligatia prin noua lege de a garanta si promova drepturile copilului.

Noua lege pentru drepturile copilului stabileste foarte clar, pentru prima data, ca principala responsabilitate de a creste un copil revine mai intai de toate parintilor naturali ai acestuia. Legea obliga de asemenea comunitatea locala sa sprijine copilul si familia.

Statul are rolul de a fi garantul acestor drepturi si de a asigura respectarea lor. Acest lucru contrazice perceptia majoritara potrivit careia statul poate înlocui parintii, din moment ce poate asigura copilului adapost si mîncare. Noua lege promoveaza ideea serviciilor alternative de tip familial, acestea fiind un real sprijin pentru prevenirea separarii copilului de parintii sai, spre deosebire de vechile leagane de copii.

Daca drepturile îi sunt încalcate, copilul este expus unor mari riscuri: dezvoltare fizica si mentala anormala, sanatate precara, neinscriere in sistemul de invatamant, abandon scolar, lipsa unui adapost. Este de datoria noastra, a tuturor, sa prevenim incalcarea drepturilor copilului si sa facem posibila aplicarea acestei noi legi, care isi propune sa promoveze respectarea drepturilor tuturor copiilor din Romania.

Pentru mai multe www.childrights.ro

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: CIC si drepturile familiei

Urmariti-ne pe Facebook