Drepturile Parintilor
Protectia si Concediul de maternitate / Legi si proceduri
Codul Muncii specifica un tratament special pentru femei in timpul sarcinii si in timpul alaptarii.
Rationamentul este ca angajatului sa-i fie asigurate conditiile necesare pentru protejarea sanatatii in timpul sarcinii si cea a bebelusului.
In timpul sarcinii si alaptarii, femeilor le este interzisa desfasurarea activitatii mai ales daca aceasta presupune pericol pentru viata sau sanatate sau presupune ture de noapte.
Daca o femeie insarcinata sau care alapteaza schimba postul, in cadrul aceleiasi companii, drepturile salariale nu ii vor fi diminuate.
In timpul sarcinii si imediat dupa nastere, femeile au dreptul sa primeasca 112 zile de concediu de maternitate (52 zile inainte si 60 de zile dupa nastere)
Valoarea platilor pentru acest tip de concediu depinde de vechimea femeii la locul de munca, salariul lunar, si numarul copiilor.
Valoarea indemnizatiei variaza intre 50%, 65%, 85%, si 94% din salariul lunar depinzind si de vechimea in munca. Pentru angajatii cu 3 sau mai multi copii, plata concediului de maternitate este de 94% din salariul de baza, indiferent de vechimea in munca.
Conform codului Muncii femeilor care alapteaza sunt indreptatite sa reduca din cantitatea de munca, sa ia pauze de pina la 2 ore pe zi pentru a alapta. Aceasta este permisa doar pana bebelusul ajunge la 9 luni, cu posibilitatea de extindere de pina la 12 luni.
Contractul de munca al unei femei nu poate fi inchis pe perioada de maternitate, alaptare, sau concediu medical pentru tratarea copilului.
Persoanele care isi desfasoara activitatea in agricultura, pe cont propriu, cu membri ai familiei avand varsta de peste 15 ani si care desfasoara activitati casnice neplatite de stat, pot beneficia din partea statului de drepturi pentru starea de maternitate si alaptare.
Femeile sint indreptatite la concediu medical platit pentru ingrijirea copilului bolnav, daca copilul are pana la 3 ani.
Femeile care au grija de copii de pana la 6 ani pot alege sa isi desfasoare activitatea cu jumatate de norma, fara a pierde din vechime.
Invatatorii si profesorii pot lua o pauza de pana la 3 ani pentru cresterea copilului, cu garantia ca isi pot pastra locul de munca.
Concediul de maternitate poate fi combinat cu cel al familiei, asa incat sa se poata avea grija si de copii de sub 2 ani.
Acest concediu poate fi luat de oricare dintre parinti.
Daca parintele a lucrat sub 6 luni, valoarea remuneratiei este 85% din salariul de baza, platit din bugetul de asigurari.
Femeile care isi intrerup munca pentru a creste copii sint indreptatite sa primeasca un beneficiu de somaj pentru zilele cand isi desfasura activitatea si era inregistrata la Fortele de Munca.
O foarte recenta victorie pentru drepturile femeilor a fost adoptarea Legii pentru concediu paternal.
Legea intentioneaza sa asigure participarea efectiva a tatilor ca ingrijitori pentru bebelusii nou-nascuti.
Tatal unui nou-nascut este indreptatit la concediu de 5 zile lucratoare.
Daca tatal este platitor la sistemul national de asigurari, concediu paternal este platit.
Daca tatal este inrolat in armata, el are dreptul la 7 zile libere calendaristice.
Daca mama decedeaza in timpul nasterii, tatal este beneficiarul tuturor drepturile cuvenite mamei.