Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie sprijina Reabilitarea Profesiei de Moasa in Romania
Asociatia Mame pentru Mame a avut onoarea sa participe la organizarea si sustinerea evenimentului prilejuit de lansarea Raportului ONU 2011 privind Situaţia Moaşelor în Lume, organizat cu sprijinul Fondului ONU pentru Populaţie si cu concursul organizatiilor direct interesate si implicate in problematica moasei din Romania:
Asociatia Profesionala a Moaselor, a Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Bucuresti, Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti, Active Center, Societatea Studentilor din Facultatea de Moase, Asociatia pentru Nasterea Naturala si Alaptare, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor si Asociatia Totul pentru Tine si Copilul tau.
Întâlnirea a avut loc pe 7 iunie 2011 între orele 10:00-15:00 în Bucureşti si a fost gazduita de UNFPA la Casa ONU si a beneficiat de un discurs de deschidere deosebit din partea Excelentei sale, domnul Francois Farah, reprezentantul UNFPA Romania si al doamnei Sandra Pralong, consilier pe probleme de gen in cadrul UNFPA si promotor dedicat al bunastarii femeilor in Romania.
Acest eveniment s-a impus ca reactie la Raportul ONU 2011 privind Moasele din Lume si care nu a vizat tara noastra dar care este relevant deoarece in România exista o serie de factori care determina o rata crescută a mortalităţii materno-infantile şi rata mare de naşteri prin operaţie cezariană. Grupul de lucru constituit pentru organizarea acestui eveniment a constatat necesitatea unor masuri ca includerea moaşelor ca profesioniste în sistemul de sănătate a reproducerii, prin revizuirea atât a procesului educaţional, cât şi a normelor de aplicare a actelor legislative referitoare la profesia de moaşă pentru a determina o imbunatatire a statisticilor. Deasmenea, la nivelul comunitatii a inceput sa se evidentieze nevoia din ce in ce mai acuta pentru un cadru medical a carui practica sa fie centrata pe educatia prenatala, asistenta nasterii fara interventii si asistenta postnatala necesara in promovarea alaptarii.
Întâlnirea de lucru, prilejuită de lansarea primului Raport Mondial despre profesiunea de moaşă, a avut ca obiectiv identificarea solutiilor pentru reabilitarea profesiei de moasa in Romania.
La reuniune au fost invitati să participe reprezentanţi ai sistemului de sănătate şi educaţie, ai Ministerelor, Legislativului şi ai Societăţii civile.
Prezenţa membrilor Aliantei pentru Sanatate, a reprezentantilor Ordinului National al Asistentilor Medicali si a Moaselor, a Asociatiei Moaselor filiala Bucuresti, a Asociatiei Moaselor din Republica Moldovaprecum si a catorva profesioniste din sistemul privat a contribuit la reuşita acestei intâlniri.
Concluzia intalnirii a fost necesitatea urgenta de constituire a unui grup de lucru eterogen si relevant care sa conceapa si sa determine implementarea unei strategii coerente si complete de reabilitare a profesiei de moasa in Romania (pe palier educativ, legislativ si de practica profesionala), scopul final fiind bineinteles acela de a asigura o mai buna asistenta a nasterii, o mai buna experienta a femeilor la nastere. Suntem recunoscatori sprijinului acordat de UNFPA in toate etapele acestui demers, sprijin care cu siguranta va constitui un fundament solid pentru continuarea si realizarea obiectivului asumat.