Laptele matern ESTE cea mai hranitoare alimentatie pentru bebelusi

Sambata 15 Ianuarie a fost publicat un articol in ziarul Evenimentul Zilei in care erau prezentate concluziile unui studiu efectuat de un colectiv de medici de la University College London’s Institute of Child Health si aparut in British Medical Journal. Concluziile acestui studiu se refera la faptul ca laptele matern nu este o alimentatie completa pentru bebelusii mai mici de 6 luni si ca dieta acestora ar trebui diversificata mai devreme de 6 luni pentru a nu-i expune unor carente ce deriva din alimentarea exclusiva cu lapte matern.

Raspunsul Organizatiei La Leche League (expertul mondial pe alaptare) nu a intarziat sa vina, denuntand interesele comerciale ale celor care au defasurat respectivul studiu si subliniind inca o data faptul clar ca alaptarea asigura cea maii hranitoare alimentatie a bebelusului.

Roxana Dudus, reprezentantul La Leche League Romania a tradus raspunsul dat de Anna Burbidge, Presedintele La Leche League Marea Britanie. Ii multumim pentru permisiunea de a posta articolul si pe situl nostru.

Pozitia Asociatiei Mame pentru Mame este de a promova atat alaptarea exclusiva la cerere cat si diversificarea la cerere, ambele practici firesti cu care femeile au hranit si au crescut copii sanatosi si bine-dezvoltati dintotdeauna, inainte ce e drept de aparitia marilor concerne de lapte praf si piureuri la borcan. Deasemenea, Asociatia Mame pentru Mame nu poate ignora faptul ca acest articol apare intr-un cotidian pro-putere in momentul in care Guvernul impune practic mamelor sa se reintoarca la lucru cat mai repede dupa nasterea copilului.

Răspunsul La Leche League Marea Britanie la articolul publicat în „British Medical Journal” (http://www.bmj.com/content/342/bmj.c5955.full), în luna ianuarie 2011, ce pune sub semnul întrebării recomandarea de a introduce alimente solide bebeluşilor la 6 luni – 19.01.2011

La Leche League oferă informaţii şi sprijin în alăptare de peste 50 de ani. Organizaţia susţine punctul de vedere al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Departamentul de Sănătate, şi al altor organizaţii eminente:  alăptarea exclusivă a bebeluşilor pentru primele şase luni de viaţă pentru o creştere, dezvoltare şi sănătate optime. Ulterior, pentru a îndeplini cerinţele nutriţionale dezvoltării lor, bebeluşii să primească alimente complementare corespunzătoare alături de continuarea alăptării.

Atunci când OMS a recomandat această politică s-a bazat pe o analiză sistematică a 3.000 de studii privind alimentaţia bebeluşilor. Articolul publicat în British Medical Journal în 14 ianuarie 2011, ce sugera că bebeluşii au nevoie de alimente solide mai devreme de vârsta de 6 luni, nu este un studiu nou de cercetare sau o revizuire sistematică a tuturor dovezilor disponibile. Trei din cei patru autori ai acestui studiu au declarat o asociere cu industria producătoare de hrană pentru copii.

Există dovezi ştiinţifice clare că alăptarea protejează sănătatea mamei şi copilului, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Aceasta reduce riscul de infecţii, cum ar fi gastroenterita, infecţii ale urechii, respiratorii, ale tractului urinar şi, în special, cele care necesită spitalizare, chiar şi în ţările dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie. Riscul de diabet zaharat, obezitate la copii şi cancer, la mame, este diminuat şi reduce riscul de depresie post-partum. În ceea ce priveşte riscul actual legat de gripa porcină, alăptarea exclusivă reduce riscul apariţiei infecţiilor secundare, care ar putea fi suficient de grave pentru a necesita internare.

– Articolul din BMJ spune că amânarea introducerii alimentelor solide poate creşte riscul de anemie feriprivă

Laptele matern furnizează toate substanţele nutritive esenţiale de care are nevoie un bebeluş în primele şase luni de viaţă. Nu există o cantitate mare de fier în laptele matern, deoarece nu e necesar să existe. Fierul din laptele matern este complet absorbit de bebeluş în comparaţie cu fierul existent în laptele praf, cerealele pentru copii sau suplimentele de fier. Laptele matern conţine o proteină care se leagă de orice cantitate de fier suplimentar oferită şi pe care copilul nu o utilizează pentru că o cantitate de fier în exces poate hrăni bacteriile rele aflate în intestin ducând la apariţia diareei/constipaţiei sau chiar a unor sângerări microscopice. Copiii hrăniţi cu lapte praf pot avea prea mult fier în intestin ceea ce poate cauza aceste probleme şi astfel se reduce cantitatea de fier existentă.

În cazul în care bebeluşul începe diversificarea înainte de a fi pregătit, cantitatea de fier poate scădea. Unele fructe şi legume pot înlătura fierul înainte ca bebeluşul să aibă şansa să-l folosească. Aceste alimente sunt adesea cu conţinut scăzut de fier şi astfel, pur şi simplu înlocuiesc hrana perfectă pentru copii cu mai puţine substanţe nutritive.

Pentru a asigura unui copil alăptat o bună aprovizionare cu fier, mamele pot avea grijă de dieta lor în timpul sarcinii şi cerem ca cordonul ombilical să nu fie tăiat înainte de a se opri pulsarea, acest lucru furnizând o cantitate de fier considerabilă.

– Articolul publicat în BMJ spune că amânarea introducerii alimentelor solide poate creşte riscul de celiachie

Celiachia este asociată cu introducerea timpurie a glutenului care se găseşte în cereale. În prezent, dovezile disponibile cu privire la momentul introducerii glutenului în dieta bebeluşului sunt insuficiente pentru a susţine orice recomandare, iar un studiu care sugerează ca acest lucru ar trebui să fie făcut la patru luni este considerat de mulţi a fi greşit. Există dovezi care arată că glutenul introdus în alimentaţia bebeluşului mai devreme este asociat cu un risc crescut de a dezvolta ulterior celiachie.

– Articolul publicat în BMJ spune că amânarea introducerii alimentelor solide poate creşte riscul producerii de alergii alimentare

Interiorul unui bebeluş a fost „proiectat” pentru a fi pregătit a se alimenta cu hrană solidă odată ce exteriorul său e dezvoltat suficient pentru ca el să mănânce pe cont propriu. Dacă i se oferă prea curând, automat el va reacţiona pentru a-şi proteja tractul digestiv. La Leche League sugerează mamelor să caute indicii asupra faptului că bebeluşul este pregătit pentru începerea diversificării, cum ar fi posibilitatea să se ridice, să ducă alimentele singur în gură şi să mestece făra a se sufoca, iar aceasta, de multe ori, se întâmplă aproximativ în jurul vârstei de şase luni. Tractul digestiv al copilului trebuie să fie matur pentru a primi alimente solide. Dacă alimentele solide au fost date prea devreme, alergenii pot trece prin peretele intestinal în fluxul sanguin şi copilul produce anticorpi împotriva acestora, care pot duce la alergii, cum ar fi eczemele.

La aproximativ 6 luni un copil începe să produca enzime tipice adultului, de care are nevoie pentru descompunerea hranei, pentru digestie. Dacă el primeşte alimente solide înainte de a le putea digera corect, îi pot provoca probleme stomacale, iar nutrienţii nu vor fi absorbiţi pe deplin.

Au fost întreprinse studii pentru a testa dacă bebeluşii cu istoric familiar de alergie ar putea fi ajutaţi prin introducerea mai devreme a anumitor alimente, dar, de regulă, majoritatea copiilor sunt mai puţin susceptibili de a avea o reacţie alergică la produsele alimentare la aproximativ şase luni.

– Articolul publicat în BMJ sugerează că introducerea unor gusturi noi de la o vârstă mai mică poate creşte acceptarea legumelor cu frunze verzi şi încurajează alimentaţia sănătoasă mai târziu în viaţă

Acest lucru este pur speculativ. Laptele matern pregăteşte un copil pentru produsele alimentare din familie care se schimbă în funcţie de dieta mamei şi expune astfel copilul la gusturi diverse, încă de la naştere. De fapt, cercetarea arată că bebeluşii hrăniţi cu lapte praf, de multe ori nu acceptă gusturi noi în comparaţie cu bebelusii alăptaţi. Ce preferă un copil să mănânce depinde de multe lucruri care se vor schimba când el va creşte. Unele mame au constatat că, dacă un copil a fost încurajat să mănânce un aliment el a avut o aversiune specială provocând o reacţie negativă, probabil aceasta arată că bebeluşii ştiu instinctiv ce să refuze. Dacă li se oferă o gamă de alimente sănătoase, bebeluşii tind să-şi ia ceea ce au nevoie.

– Articolul publicat în BMJ spune că întârzierea introducerii alimentelor solide poate fi legată de obezitatea crescută

Acest lucru este în conflict total cu studiile care arată că introducerea timpurie, în special a produselor zaharoase, este un factor important în apariţia obezităţii şi poate duce la supraalimentarea bebeluşilor. Alăptarea ajută un copil să-şi regleze apetitul, astfel încât atunci când începe să mănânce alimente solide el poate fi capabil să evite supraalimentarea.

La Leche League Marea Britanie cunoaşte deja că femeile primesc sfaturi şi informaţii contradictorii cu privire la multe aspecte legate de îngrijirea copiilor şi că acest articol a provocat îngrijorare şi confuzie în rândul părinţilor întrebându-se ce să facă pentru a fi bine copiilor lor. Dezvoltarea individuală a bebeluşilor variază şi părinţii sunt cei mai capabili să caute semne că bebeluşul lor ar putea fi gata pentru introducerea alimentelor solide, la aproximativ şase luni.

În timp ce noi recunoaştem că este important să se asigure că recomandările se bazează pe cele mai bune dovezi disponibile, şi sunt revizuite periodic, vom continua să credem că laptele matern oferă tot ceea ce un copil are nevoie până la aproximativ 6 luni de viaţă şi introducerea altor alimente, când bebeluşul nu este pregătit, nu este benefică.

La Leche League Marea Britanie oferă informaţii şi sprijin în alăptare. Înfiinţată ca un afiliat al La Leche Ieague International în anii 1980, LLL Marea Britanie are 68 grupuri şi 245 de consultante.

Consultantele LLL sunt mame care au alăptat un copil timp de 12 luni sau mai mult şi au trecut printr-un proces de acreditare. Ele cunosc faptul că alăptarea nu este întotdeauna uşoară şi ce diferenţa este atunci când ai pe cineva care să te ajute.

Consultantele oferă consiliere telefonică, sprijin prin e-mail şi organizează întâlniri locale, precum şi pliante cu o gamă largă de răspunsuri la întrebări legate de alăptare, cu informaţii cu privire la mai multe situaţii neobişnuite, oferă acces la un grup de consilieri profesionali, şi pot împrumuta, adesea, cărţi care acoperă diferite aspecte ale sarcinii şi îngrijirii copilului.

Anna Burbidge, Preşedinte, Consiliul de administraţie, în numele La Leche League Marea Britanie

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Bebe Sanatos

Urmariti-ne pe Facebook