Mamele din Sibiu isi cer respectat dreptul de a-si veghea copiii in spital

Asociatia Mame pentru Mame a sprijinit si sustinut demersul mamelor din Sibiu care au lansat o PETITIE pentru a determina cele 3 spitale din Sibiu sa le respecte dreptul legal de a-si putea insoti copii in spital atunci cand acestia au nevoie de internare. Mamele din Sibiu au expus legislatia care le da acest drept si au aratat ca, peste 70% din copiii internati in spitalele din Sibiu nu beneficiaza de prezenta unui insotitor pe durata internarii, desi legislatia spune clar ca spitalul este obligat sa permita si sa creeze conditiile ca orice copil sub varsta de 14 ani sa poata fi vegheat de un parinte pe toata durata ingrijirilor medicale. Demersul mamelor din Sibiu a venit ca urmare a unor cazuri absolut inacceptabile in care bebelusi cu varsta sub 3 ani au fost internati fara a li se permite mamelor lor sa ii insoteasca. Mai mult, marturiile mamelor din Sibiu au scos la iveala practici intraspitalicesti abuzive cum ar fi legarea copiilor de pat pentru a-i impiedica sa-si scoata branula. Toate aceste marturii arata cat de traumatizanta este experienta internarii unui copil in spitalele din Sibiu, atat pentru mama cat mai ales pentru copii. In plus, mamele din Sibiu au cerut ca tuturor bebelusilor sa le fie respectat dreptul de a fi vegheati in spital de mamele lor, indiferent daca sunt hraniti la san sau artificial, pentru a asigura continuitatea prezentei materne promovata inca din maternitatea din Sibiu acreditata de UNICEF ca Spital – Prieten al Copilului.

Din pacate, pana la ora actuala, autoritatile au venit doar cu raspunsuri vagi si nesatisfacatoare: intr-o aparitie la o emsiune a unui post local, directorul spitalului de pediatrie din Sibiu a declarat ca motivul pentru care nu permite accesul tuturor mamelor care solicita sa-si vegheze copiii in spital este unul de ordin medical, in sensul limitarii riscului infectios din spital. Insa chiar si asa, studiile arata ca trauma despartirii fortate de mama produce unui copil o trauma psiho-emotionala semnificativa care duce la scaderea vertiginoasa a imunitatii ceea ce anuleaza din start motivul invocat de Spitalul de Pediatrie din Sibiu.

In aceeasi aparitie televizata, directorul in cauza a motivat practicile abuzive din spitalul sau spunand ca personalul sau medical este prost platit si insuficient ca numar ceea ce intelegem ca, in viziunea sa,  justifica tratamentul abuziv aplicat copiilor internati. Asociatia noastra considera aceasta justificare cu totul inacceptabila chiar si in contextul unui sistem medical subfinantat si cu personal in scadere.

 

 

Ceea ce agraveaza si mai mult situatia este pozitia primarului Sibiului care, dupa ce a auzit declaratia in direct a directorului Spitalului de Pediatrie din Sibiu in care admitea ca in loc sa permita mamelor sa isi insoteasca copiii internati permite asistentelor sa lege copiii de pat cu tifon pentru a nu-si scoate branula, a declarat ca in conditiile economice actuale performanta Spitalului de Pediatrie din Sibiu este exceptionala. Inca o data, o declaratie care, in ciuda dovezilor de netagaduit, arata ca autoritatile din Sibiu incalca cu buna-stiinta atat Legea 272 privind Dreptrile Copilului cat si Legea 43 privind Drepturile Pacientului.

In concluzie, Asociatia Mame pentru Mame, cea mai activa organizatie pentru protejarea drepturilor mamelor din Romania, membru in consiliul director al Aliantei pentru Sanatate Romania si partener al Asociatiei pentru Drepturile Pacientilor, considera demersul mamelor din Sibiu mai mult decat intemeiat si il sustine in totalitate, cerand autoritatilor din Sibiu sa isi reconsidere pozitia, total inacceptabila in momentul de fata, si vina cu solutii constructive si viabile pentru mamele si copiii Sibiului.

Materiale de presa pe subiect:

Pozitia mamelor din Sibiu

Pozitia Spitalului de Pediatrie din Sibiu

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: CIC si drepturile familiei

Urmariti-ne pe Facebook