Medicul de Familie Maria Goron pune diagnosticul: Nasterea la domiciliu – o optiune pentru firesc (II)
Va prezentam al doilea articol pe care l-a scris Dr. Maria Goron pe BLOGUL sau si pe care a avut generozitatea sa ne de permisiunea de a-l posta si pe situl nostru. Va recomandam articolele Dr-lui Maia Goron deoarece sunt documentate si de actualitate, abordeaza subiecte variate privind sanatatea trupului si a spiritului si poarta marca unui profesionist, femeie si mama, cu suflet mare si minte deschisa. Accesibil AICI.
Naşterea la domiciliu se poate “întâmpla” şi în Romania (II)
De ce ar alege femeile să nască la domiciliu?
Iată câteva motive:
1.Pentru că nicăieri nu pot avea confortul, intimitatea şi ambientul plin de iubire, de înţelegere şi de ajutor din partea familiei ca în atmosfera propriului lor cămin.
2.Pentru că unele femei nu doresc ca o experienţă atât de intimă, cu o semnificaţie atât de profundă cum este aducerea pe lume a unui copil să fie transformată într-o experineţă de natură medicală, tipică unui spital
3.Pentru că naşterea este un eveniment natural şi firesc iar obligativitatea de a te interna în spital îţi induce senzaţia că este o boală.
4.Pentru că şi în alte ţări din Europa, America, Australia, Canada, Noua Zeelandă femeile au dreptul să decidă şi sunt sprijinite de guvern pentru acest lucru.
5. Pentru că siguranţa în cazul unei sarcii normale este aceeaşi cu cea oferită de o clinică.
6. Studiile au arătat că durerile în timpul naşterii acasă au o conotaţie mult mai puţin negativă decât în cazul naşterii în spital.
7.Pentru că multe femei au condiţii excelente de igienă şi dezinfecţie în casele lor, în plus există astăzi mult material de unică folosinţă necesar în această situaţie. Moaşele se pot echipa cu truse mobile pentru naştere şi resuscitare. Acasă se evită germenii intraspitaliceşti.
8. Naşterea casă ar fi o variantă mult mai puţin costisitoare atât pentru mamă cât şi pentru societate.
Într-un studiu publicat în Journal of Midwifery & Women’s Health (54 (2): 119–126 în martie-aprilie 2009) de Debora Boucher; Catherine Bennett, Barbara McFarlin şi Rixa Freeze, femeile au fost întrebate care sunt primele 5 motive pentru care au ales să nască acasă. Aceste principale 5 motive sunt:
1.Siguranţă
2.Evitarea intervenţiilor medicale inutile comune în naşterile din spital
3.Experienţe anterioare negative în spital
4.Mai mult control
5.Un mediu confortabil şi familial
Care este cel mai mare impediment?
Impedientele majore sunt:
1.Lipsa legislaţiei care să vină în sprijinul viitoarelor mame, permiţându-le să opteze pentru locul în care îşi aduc pe lume copilul. Cele mai multe sarcini sunt sarcini normale şi naşterea se poate desfăşura natural fără a fi tratată în spital ca o boală.
2.Lipsa interesului pentru pregătirea şi specializarea unor moaşe aşa cum există în tările dezvoltate, moaşe care să lucreze cu spitale sau clinici private.
Despre naşterea la domiciliu în unele ţări democratice
Până spre mijlocul anilor 1950 majoritatea femeilor năşteau la domiciliu. Mutarea naşterilor în spital a avut la bază în special 3 cauze:
1.Dezvoltarea medicinei moderne
2.Politica de sănătate a ţărilor dezvoltate care au început să introducă asigurările medicale, cu finanţarea costului naşterii prin asigurări în SUA, Eoropa şi Canada
3.Migraţia populaţiei din zonele rurale spre oraş. Pe de o parte noii sosiţi din rural găseau foarte accesibilă naşterea în spital, iar pe de altă parte, medicii şi moaşele erau reticenţi în a le asigura acestora asistenţa naşterii la domiciliu, acolo unde o familie de muncitori nu prea avea idee despre normele elementare de igienă.
Iată, în mod schiţat, evoluţia naşterilor în câteva ţări:
Dacă în 1938 în SUA năşteau la domiciliu 50% dintre femei, tendinţa a fost de scădere destul de rapidă, astfel că în 1955, năşteau la domiciliu mai puţin de 1%. În Japonia schimbarea locului naşterilor s-a produs mai târziu dar în ritm mai accelerat. Astfel în 1950 năşteau la domiciliu 95% dintre femei iar în 1975 doar 1,2%. În Marea Britania în 1920 năşteau acasă 80% dintre femei iar în 1991 doar 1%. După 1970 în SUA o dată cu intrarea în arenă a unor moaşe bine pregătite multe mame îşi manifestă opţiunea pentru o abordare naturală a naşterii. Astfel în diverse state din SUA ( cu exceptia a 10 state) există o pondere a naşterilor la domiciliu între 1975 -2002, asistate de moaşe între 1% şi 8%.
În Marea Britanie a existat în ultimii ani, mai aleas în Wales, o mişcare în favoarea naşterii acasă, o mişcare care îşi propunea ca naşterea acasă să ajungă la 10% până în anul 2007 în toată Marea Britanie. Între 2005 şi 2006 rata naşterii acasă în Wales s-a rificat la 16% în anumite perioade. În Noua zeelandă naşterea acasă este de 3%. În Olanada există se pare cel mai mare procent al naşterilor acasă, până la 30%.