Ministrul Boghicevici pune accentul pe oportunitati de munca pentru femei si cresterea natalitatii

Luni, 12 Martie 2012, Asociatia Mame pentru Mame a fost invitata la Ministerul Muncii pentru a discuta cu Dna. Ministru Boghicevici si consilierii sai despre problemele create in ultimii 2 ani mamelor de astaltul legislative care a inceput cu OUG 188/2010 si pe care le enumeram mai jos:

1.    Mentinerea abuziva si in 2011 a reducerii cu 15% a indemnizatiei de crestere a copilului prevazuta de OUG 118/2010 ca masura temporata pana la 31.12.2010 (Asociatia noastra a deschis un proces in acest sens in 2011; procesul se afla in curs de desfasurare)
2.    OUG 111, aprobata prin Legea 132/2011 si prin care femeile insarcinate care au nascut dupa 1.01.2011 au fost discriminate in raport cu cele care au nascut inainte de aceasta data. O solutie pentru a indrepta aceasta injustitie sunt masurile reparatorii pentru acesti parinti.
3.    OUG 124, Art. IV, pct. 12 care reduce cu o luna concediul mamei daca tatal nu isi asuma respectiva luna de concediu. Propunem ca aceasta masura sa devina optionala sau suplimentara in raport cu concediul mamei.
4.    OUG 124, Art. III pct. 9 care blocheaza plata indemnizatiei daca parintele titular are datorii la bugetele locale. O solutie pentru reducerea impactului negative asupra bugetului respectivei familii poate fi legata de vechimea datoriilor si de un plafon (de exemplu, retinerea lunar maxim 10-15% din indemnizatie pana cand fie datornicul isi plateste datoria, fie stingerea datoriei in acest mod).
5.    O mai buna protectie pentru mamele care se intorc din CIC la munca (solicitare care vine in urma valului de abuzuri facute de angajatori asupra mamelor)
6.    Timp mai scurt de procesare a dosarului pentru concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului.

 

Dna. Ministru Boghicevici s-a aratat deschisa si empatica fata de problemele mamelor afectate de aceste masuri insa a reiterat pozitia predecesorilor sai la Ministerul Muncii, anume ca aceste masuri de austeritate extreme au fost necesare pentru a proteja Romania de colaps economic. Din pacate, desi am incercat sa demonstram ca economiile facute la buget prin aceste masuri au fost minime, Ministrul Muncii si a consilierii sai au fost sceptici in ceea ce priveste oportunitatea de a amenda aceste legi sau de a initia o serie de masuri reparatorii fata de mamele afectate de OUG 111. In consecinta, Asociatia Mame pentru Mame va merge inainte cu actiunile in instanta pentru a indrepta injustitia facuta mamelor prin OUG 111.

 

Vestea buna este ca Dna. Ministru Boghicevici s-a aratat foarte preocupata de cresterea oportunitatilor de munca pentru femei si deasemenea de gasirea unei strategii realiste in conditiile economice actuale pentru cresterea natalitatii. Aici Asociatia Mame pentru Mame a propus clarificarea si finalizarea legislatiei pentru bone, ocupatie potrivita pentru femei de orice varsta in conditiile unei formari corespunzatoare si a unui cadru legal clar si favorabil.

In urma discutiei de Luni si datorita expertizei in probleme de munca a celor doua reprezentante Asociatiei Liliana Simion, vicepresedinte si Sinziana Ionita Ciurez, director de comunicare , am fost invitate de Dna. Minstru sa participam la grupul de lucru constituit la initiative Ministerului in care expertii de la Minister impreuna cu reprezentantii ONGurilor din domeniu au discutat si dezbatut necesitatea si forma unei politici publice pentru cresterea natalitatii.

La aceasta discutie, Asociatia Mame pentru Mame a subliniat inca o data ca daca se doreste cresterea natalitati, este esential ca statul sa asigure un cadru legal stabil si favorabil femeilor care nasc si un sistem de suport bine definit si accesibil pentru ingrijirea copiilor dupa reintoarcerea parintilor la locul de munca.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: CIC si drepturile familiei

Urmariti-ne pe Facebook