Nasterea normala trebuie sa reintre in responsabilitatea moasei’ – Concluzia intalnirii cu Mihaela Miroiu

Discutia pe marginea volumului ‘Nasterea. Istorii traite” de Joi, 21.10  unde organizatia ‘Mame pentru Mame’ a participat alaturi de ginecologul Roxana Dumitrescu, pediatrul Irina Cuzino si alti invitati la intalnirea cu profesorul universitar Mihaela Miroiu a a fost prilejul unei dezbateri intense despre cum putem ‘vindeca’ societatea romaneasca de boala patologizarii nasterii, boala ce isi are cauzele in misoginismul sistemic si medicalizarea excesiva a unui act firesc. Concluziile au fost surprinzator de consensuale intre reprezentantele societatii civile – Mihaela Miroiu, Raluca Babota si Ana Maita – si cele ale profesiei medicale : pe de-o parte informarea corecta a femeilor asupra sarcinii si nasterii si pe de alta parte, investirea moasei cu responsabilitatea asistarii nasterii normale.

 

Intalnirea a fost extrem de animata si gratie dialogului permanent cu gravidele si mamele din audienta – am avut ocazia sa vedem efectele directe ale lipsei de informatii corecte asupra decizilor viitoarelor mame – multiple cezariene la cerere, o alegere nefericita pe care o multime de romance tinere si dezinformate o fac cu complicitatea impardonabila a unor medici. Condamnate insa de medicii cu un grad inalt de etica profesionala asa cum s-a dovedit a fi obstetricianul Roxana Dumitrescu, aceste practici daunatoare vor disparea numai prin informarea corecta a mamelor si schimbarea conceptiilor gresite despre nastere.

Discursul Mihaelei Miroiu despre aprecierea insufiecienta a miracolului numit maternitate ne-a emotionat pe toti si poate nu ar fi o initiativa nerealista sa cerem Academiei Romane sa schimbe reflexivul atat de ingrat si neadevarat ‘M-am nascut” cu tranzitivul, conform cu realitatea „Am fost nascut” pentru ca, asa cum a subliniat Dna. Miroiu, toti existam numai si numai pentru motivul ca o odata, o femeie a decis sa ne nasca.

Cu toate acestea, am convenit ca pana si extazul simtit de o mama atunci cand isi priveste prima oara copilul nu este cateodata suficient pentru a vindeca ranile psiho-emotionale suferite la o nastere traumatica si traumatizanta. Drept urmare, trebuie sa facem tot ceea ce este necesar pentru ca lunga traditie romaneasca a nasterii-trauma sa ia sfarsit. Acesta fiind principalul obiectiv al organizatiei ‘Mame pentru Mame’ suntem onorate de dorinta Dnei. Mihaela Miroiu de a se alatura eforturilor noastre in calitate de Membru Onorific.

 

Mihaela Miroiu

 

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Evenimente

Urmariti-ne pe Facebook