Organizatia de Femei PC a sesizat Avocatul Poporului privind data acordarii indemnizatiei pentru cresterea copiilor

Partidul Conservator a inaintat vineri o sesizare catre Avocatul Poporului prin care solicita sesizarea Curtii Constitutionale in vederea declararii neconstitutionalitatii prevederilor OUG 111/2010 privind indemnizatia pentru cresterea copiilor, informeaza un comunicat al conservatorilor.

‘Aceasta sesizare survine in urma analizei efectuate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, la solicitarea Organizatiei de femei a PC, care a constatat ca respectiva OUG incalca principiul egalitatii de tratament, principiu garantat de Constitutie’.

Desi CNCD nu are putere de decizie in ceea ce priveste schimbarea efectiva a datei de aplicare prevazuta de Guvern, totusi CNCD are un rol consultativ semnificativ iar decizia sa privind caracterul discriminatoriu clare al OUG 111/2010 va putea servi ca fundament pentru orice actiune in instanta initiata de mamele afectate.

Organizatia Mame pentru Mame isi exprima speranta ca si Curtea Constitutionala sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate intr-un mod just pentru romancele gravide.

 

Presedintele PC Daniel Constantin a prezentat joi decizia CNCD in urma sesizarii depuse de partidul sau, prin care Consiliul transmite ca parintii ai caror copii au fost conceputi inainte de noua OUG beneficiaza de concediu maternal si indemnizatii pe vechile prevederi.

‘CNCD ne transmite ca aceasta modificare a OUG incalca prevederile articolului 57, alineatul 2 din Codul Civil, conform caruia copilul conceput este considerat ca exista. Consiliul considera ca parintii ai caror copii au fost conceputi pana la data intrarii in vigoare a OUG 111/2010, adica 1 ianuarie 2011, ar trebui sa beneficieze de prevederile anterioare, respectiv de OUG 148/2005’, a explicat Constantin.

‘Modificarea actului normativ intervenit intre data conceperii copilului si data nasterii copilului incalca principiul egalitatii de tratament sub doua aspecte: sunt afectati parintii care si-au proiectat viitoarea situatie familiala sub incidenta unei legi care pana la data nasterii copilului a suferit modificari substantiale sub aspectul drepturilor acordate. In al doilea rand, apreciem ca modificarea intervenita afecteaza copii conceputi sub vechea legea dar nascuti sub incidenta modificarilor intervenite’, a citat presedintele PC din decizia CNCD.

Premierul Emil Boc a anuntat pe 8 decembrie ca Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta prin care, din 2011, parintii pot opta intre un an de concediu maternal, cu o indemnizatie cuprinsa intre 600-3400 lei, plus
prima de reintoarcere de 500 de lei care se acorda pe parcursul primului an de postnatal, sau pot alege doi ani concediu, cu o indemnizatie aflata intre 600-1200 lei.

Aceasa stire a fost preluata de pe Romania Libera.

 

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: CIC si drepturile familiei

Urmariti-ne pe Facebook