Pozitia Asociatiei Mame pentru Mame in raport cu practica nasterii neasistate medical

Asociatia Mame pentru Mame doreste, in urma sesizarilor venite in ultima perioada, sa informeze viitorii parinti ca nasterea cu doula NU este o nastere asistata medical. Doula nu este un cadru medical si nu poate asista nasterea, o poate doar sprijini psiho-emotional pe mama. Gravidele care aleg sa nasca la domiciliu doar cu sprijinul unei dule isi asuma o serie de riscuri majore in ceea va priveste atat sanatatea si viata lor cat si ale bebelusului lor. pe Dvs. O nastere la domiciliu cu dula este, fara echivoc, o nastere neasistata medical, cu riscurile aferente.

Scopul Asociatiei Mame pentru Mame este acela de optimiza serviciile de sanatate materna in Romania astfel incat toate femeile care devin mame sa aiba acces mai usor, in contextul sistemului medical romanesc actual, la servicii medicale, de educatie, consiliere si suport de calitate si care sa respecte recomandarile internationale privind drepturile pacientilor (asa cum decurg ele din drepturile omului, drepturile femeilor, drepturile copilului si drepturile la sanatate sexuala si reproducere). Asociatia Mame pentru Mame crede ca experienta maternitatii nu poate fi imbunatatita decat daca ea imbina confortul si dreptul la optiuni cu responsabilitatea parentala si siguranta medicala.

In acest sens, Ana Maita, Presedintele Mame pentru Mame si purtator de cuvant al Fundatiei Crucea Alba pentru Servicii de Sanatate Materna declara:



Stiu ca atat publicul cat si media ma asociaza cu nasterea la domiciliu. Tin insa sa le reamintesc ca eu, acum 5 ani, confruntata cu lipsa de optiuni si respect cu care sunt tratate majoritatea femeilor atunci cand nasc in Romania, am decis sa fac un gest de nesupunere civica alegand o nastere inafara sistemului pentru a trage un semnal de alarma in legatura cu situatia grava pe care o traisem personal. A fost o decizie grea pentru ca am stiut exact la ce riscuri expun tanara mea familie. Mi-am asumat in cunostiinta de cauza aceste riscuri pentru ca mi-am propus ca prin semnalul meu de alarma, cu potentialul sau major de interes pentru media, sa initiez schimbarea in bine a serviciilor de sanatate materna. Am decis sa imi asum eu aceste riscuri pentru ca nicio alta viitoare mama din Romania sa nu mai traiasca umilintele si nedreptatea pe care le-am trait eu atunci cand am cautat maternitatea unde sa pot naste in confort si siguranta medicala. Sunt constienta ca schimbarea vine greu si ca inca mai avem mult de lucru – lucram in continuare cu autoritatile in acest scop – dar lucrurile sunt in mod cert un pic mai bune decat erau acum 5 ani. Iar noi prin strategia de advocacy a Asociatiei Mame pentru Mame si prin serviciile oferite de Fundatia Crucea Alba incercam sa ajutam fiecare gravida care apleaza la serviciile noastre sa gaseasca solutia cea mai buna pentru o experienta buna a nasterii, repet, in contextul actual legal si de organizare a sistemului medical romanesc. Iar pentru o experienta buna a nasterii, siguranta medicala este esentiala! De aceea, poate spre surprinderea unora, vreau sa subliniez inca o data ca nasterea la domiciliu, fara asistenta unui cadru medical specializat si fara un sistem de suport medical corespunzator, bine definit din punct de vedere legal si logistic, este o practica extrem de riscanta pentru toti cei implicati pe care nici eu si nici Asociatia Mame pentru Mame si nici echipa de la Fundatia Crucea Alba NU o sustinem.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Sarcina si nasterea

Urmariti-ne pe Facebook