Prevederi noi în acordarea concediului de creştere a copilului. Taţii îndemnaţi să stea o lună acasă cu copilul

Conform unei prevederi legale care va intra în vigoare de la 1 martie 2012, o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului va trebui alocată celuilalt părinte, în caz contrar dreptul de a beneficia de respectiva lună de concediu se pierde.

Mai precis, după cum reiese din OUG 124/2011, dacă mama copilului optează pentru un concediu de 2 ani, în realitate va sta acasă 1 an şi 11 luni, o lună fie va fi luată de tatăl copilului, fie se va pierde.

AICI puteti vedea un materiat PROTV despre aceasta prevedere.

Iată ce spune OUG 124/2011 publicată în Monitorul Oficial din 30 decembrie 2011:

 

Articolul 11 se modifica si va avea următorul cuprins:

„Art. 11

Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.”

Măsura este aplicabila tuturor celor care devin parinti dupa data de 1 Martie 2012. Prevederea este pozitivă pentru că va încuraja taţii să se ocupe de îngrijirea copiilor. Cuantumul indemnizaţiei în respectiva lună de concediu nu va rămâne la fel ca pe întreaga perioadă a concediului ci se va calcula din nou în funcţie de venitul tatălui. Respectiva lună de concediu poate fi luată în orice moment în perioada de 2 ani, respectiv de 1 an a concediului. Singura noastra intrebar despre aplicarea ei concretă este ce se întâmplă cu familiile monoparentale: vor pierde automat o lună din perioada concediului. Vom reveni cu aceasta informatie imediat ce vom primi raspuns de la autoritati.

 

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: CIC si drepturile familiei

Urmariti-ne pe Facebook