Primul pas facut de Guvern pe directia recuperarii drepturilor mamelor
Asociatia Mame pentru Mame poate in sfarsit sa dea mamelor din Romania o veste buna in ceea ce priveste concediul si indemnizatia de crestere a copilului. Facem apel la toate grupurile parlamentare, indiferent de culoarea politica, sa voteze amendamentele propuse de Ministerul Muncii la solicitarile noastre repetate din ultimele luni. Odata votate aceste amendamente ne duc mai aproape de indreptarea nedreptatilor facute parintilor din Romania in ultimii 2 ani.
COMUNICAT DE PRESA EMIS DE MINISTERUL MUNCII
Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, familiei și protecției sociale s-a întâlnit Vineri, 22 iunie 2012 cu Ana Măiță, preşedintele Asociaţiei “Mame pentru Mame” pentru a discuta soluţiile necesare îmbunătăţirii contextului legislativ în ceea ce priveşte sprijinul acordat pentru creşterea copiilor. La întâlnire a mai participat, din partea ministrului muncii, secretarul de stat Denisa Pătraşcu, iar din partea asociaţiei ”Mame pentru Mame”, directorul de comunicare, Sinziana Ioniță-Ciurez.
În cadrul întâlnirii, au fost dezbătute amendamentele la O.U.G. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială, care vor fi supuse votului Parlamentului, în cel mai scurt timp posibil, cel mai important dintre acestea având ca scop revenirea indemnizatiei pentru cresterea copilului la cuantumul de 85% din salariu atat în ceea ce priveşte opţiunea pentru un concediu de creştere a copilului de 1 an, cât şi în cea de 2 ani. In ceea ce priveşte plafoanele indemnizaţiei pentru creşterea copilului, se vor menţine la nivelul actual, respectiv plafonul minimal de 600 de lei, plafonul de 1200 de lei pentru optiunea concediului de 2 ani, cât şi cel de 3400 de lei pentru optiunea concediului de 1 an.
Un alt amendament solicitat de asociatia “Mame pentru Mame” şi care a fost propus de ministerul muncii spre aprobare Parlamentului este extinderea dreptului la stimulentul de reinserţie şi la părinţii care au optat pentru concediul de 2 ani. În prezent, acest stimulent este acordat numai acelor părinţi care au optat pentru concediul de 1 an şi care se reîntorc la locul de muncă până la împlinrea de către copil a acestei vârste. Odată aprobat, amendamentul mai sus amintit va da posibilitatea ca şi părinţii care au optat pentru concediul de 2 ani să beneficieze de stimulentul de reinserție, după împlinirea de către copil a vârstei de 1 an.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat şi necesitatea extinderii facilităţilor acordate mamelor ce se reîntorc la locul de muncă prin introducerea unui program flexibil de lucru care să permită alăptarea copilului până la vârsta de 2 ani. În prezent, această facilitate există numai pentru mamele cu copii cu vârsta până la 1 an, ceea ce împiedică multe femei care doresc să îsi alăpteze copiii pâna la minim 2 ani (conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF) să se reîntoarcă la locul de muncă înainte de 2 ani. Ministrul muncii a precizat că va avea discuţii cu patronatele şi sindicatele în ceea ce priveşte adoptarea ei, precum şi introducerea acesteia în Strategia de Creştere a Natalităţii aflată în lucru la ministerul muncii.
Referitor la sistarea plăţii indemnizaţiei în cazul părinţilor titulari care au datorii la bugetele locale, în amendamentele propuse se regăseşte o măsură prin care doar părinţii care beneficiază de cel puţin 6 luni de indemnizaţie sau stimulent vor fi supuşi acestei verificări.
La final, asociatia “Mame pentru Mame” a propus instituirea profesiei de Educator Natal şi introducerea sa în Codul Ocupaţiilor din România şi a solicitat urgentarea adoptării cadrului legal pentru funcţionarea şi dezvoltarea creşelor, recunoaşterea bonelor şi, în general, pentru asigurarea serviciilor de îngrijire a copiilor pe timpul zilei.
Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul
22 Iunie 2012
Asociatia Mame pentru Mame multumeste cu aceasta ocazie – primul pas concret facut de o autoritate a statului in incercarea de a repara raul facut in ultimii 2 ani familiilor din Romania – tuturor celor care ati fost alaturi de noi cu incurajari pentru munca noastra de peste 2 ani – munca unor mame cu copii de varsta ante-prescolara, munca pentru care ne-am rupt zile, saptamani, luni intregi din timpul copiilor nostri ca sa tragem de guler politicienii pe holurile Parlamentului, in studiouri TV, scriind petitii, organizand proteste. Nu este cu siguranta o rezolvare a tuturor problemelor mamelor create de masurile de austeritate luate abuziv in ultimii 2 ani dar este intradevar prima raza de speranta. Ne pare rau ca nu avem vesti bune pentru toate mamele dar macar avem vesti bune pentru cateva. Asociatia Mame pentru Mame va continua efortul recuperarii drepturilor pierdute de mame in urma distrugerii Legii 148. Intelegem frustrarea celor care nu vor simti beneficiile acestor amendamente in cazul in care ele vor trece de Parlament dar ne doare cu cat dispret sunt desconsiderate eforturile noastre sustinute din ultimii 2 ani. Va rugam sa va reamintiti ca noi facem aceasta munca voluntar sacrificand timpul si resursele personale.