Protestul Mamelor de 8 Martie in Piata Universitatii naste speranta: Ministrul Muncii ne cheama la discutii!
Multumim tututor mamelor, tatilor si copiilor care au infruntat ieri, 8 Martie, un ger naprasnic pentru a veni in Piata Universitatii ca sa cante De Ziua Ta Mamico!. Multumim deasmeni organizatiilor FRONT si Filia pentru drepturile femeilor care ne-au sustinut cu entuziasm.
Dupa 2 ani de atacuri legislative mamele din Romania, am decis sa organizam o actiune publica in data de 8 Martie, ora 18 in Piata Universitatii unde ne-am strans impreuna cu familiile pentru a canta imnul mamei De Ziua Ta Mamico in speranta ca, in sfarsit, vocea noastra este auzita de Guvernul Romaniei . Este momentul ca sa decidem ca legislatia care afecteaza mamele Romaniei afecteaza profund si pe termen lung insusi viitorul Romaniei.
Imagini de la protestul din Piata Universitatii AICI.
Material RTV AICI
Atacul legislativ asupra mamelor din Romnaia a inceput in vara lui 2010 cand indemnizatia de crestere a copilului a fost redusa cu 15% in mod abuziv, continuand cu OUG 111/2010 prin care Guvernul a afectat grav viata cuplurilor care asteptau deja un copil reducand fara dezbatere publica si fara interval de aplicare tampon atat concediul cat si indemnizatia de crestere a copilului, si culminand cu masurile luate in 2011 si 2012 cand plata indemnizatiei a fost sistata pentru datorii minore si concediul de crestere a copilului a mai fost redus cu o luna printr-o ordonanta cu norme de aplicare inaplicabile.
Din Decembrie 2010 Asociatia Mame pentru Mame impreuna cu alte asociatii de parinti au depus eforturi pentru a demonstra caracterul nociv al acestor masuri chiar si in conditiile unei crize economice. Batjocorirea mamelor din Romania a avut ca efect scaderea nivelului de trai al copiilor si scaderea natalitatii, fara sa produca economii notabile la buget. Dn contra, a intristat si descurajat exact acea categorie de parinti responsabili care isi doresc destula predictibilitate legislativa pentru a-si planfica asa cum se cuvine aducerea unui copil pe lume, caruia sa-i ofere atat timp cat si conditii bune de viata macar in primii doi ani.
Din pacate, pana acum toate eforturile noastre de a incepe un dialog real cu legiuitorii si guvernantii au fost in zadar. Am inceput o actiune in instanta insa dupa cum bine stim, lupta in tribunal este indelungata si anevoioasa, ea nefiind de ajutor mamelor al caror timp este limitat si prestabilit: cele 9 luni de sarcina, termenul de depunere a dosarului pentru concediu, perioada propriuzisa pana la reintoarcerea la munca etc..
Deoarece derapajele guvernamentale s-au inmultit, iar in Parlamentul Romaniei nu se optimizeaza cadrul legal privind sustinerea familiei si protectia copilului, Asociatia Mame pentru Mame a lansat apelul de mobilizare pasnica in Piata Universitatii in data de 8 Martie. Mamele au dorit sa transmita mesajul ca nu mai accepta practicile abuzive ale puterii executive, indolenta puterii legislative si lipsa de reactie a puterii judecatoresti, care provoaca nefericirea familiilor lor.
Ne exprimam speranta ca in sfarsit vom initia un dialog constructiv cu Ministrul Muncii si ca si ca vom rezolva problemele create in acesti ultimi 2 ani familiilor din Romania.
Schimbarea rapida a 3 ministrii la Ministerul Muncii in mai putin de 2 ani a impiedicat si mai mult eforturile noastre de initiere a dialogului cu acest Minister insa acum numirea Dnei. Claudia Bogicievici in functia de conducere a Ministerului Muncii ne da speranta ca domnia sa, ca femeie ancorata atat dn punct de vedere profesional cat si personal in realitatea vietii de mama ii va da curajul sa devina Ministrul care a facut dreptate mamelor din Romania dupa 2 ani deosebit de grei si umilitori.