Replica Asociatiei Mame pentru Mame la solicitarea Dlui Dr. Diaconu

Dle. Dr. Diaconu,

Inteleg ca solicitati – citez – ‘colaborarea Asociatiei Mame pentru Mame intr-un proiect de cercetare care sa evidentieze, metodologic lucid, afirmatiile dansilor. Pentru mine, medic fiind, si deci mult mai intim legat de OMS decat dansii, o recomandare reprezinta o recomandare, nu o litera de lege; sunt legat, hipocratic, de bun simt. Daca am ratat ceva, si daca alaptatul extrem ofera vreun beneficiu pe care noi sa nu-l stim, cu atat mai mult merita sa-l investigam, or pentru asta avem nevoie de candidati. Coordonatele mele sunt publice, rugamintea mea manifesta. Dar daca evidentele vor arata in directia contrarie, daca William Sears se inseala, daca La Leche International se inseala, daca Mame pentru Mame se inseala, atunci povara evidentei este asupra domniilor lor, si am sa vreau sa vad o schimbare de paradigma in ceea ce-i priveste.’

A ne solicita noua sa facem evidenta celor ce sunt deja consemnate si recomandate de foruri internationale validate ca autoritati in domeniu este un tertip hilar dar ineficient sa va eschivati de la obligatia profesionala pe care o aveti de a face Dvs. evidenta celor ce le sustineti si recomandati, contrar recomandarilor facute de institutii de profil. Asa cum se procedeaza si in tribunal, nu aveti nici un drept sa ne cereti noua sa ne demonstram nevinovatia caci noi am respectat in cele rostite public recomandarile din domeniu. Noi in schimb va solicitam sa faceti, asa cum v-am cerut de prima oara, dovada stiintifica a declaratiilor pe care le-ati facut in direct, abuzand de pozitia Dvs de autoritate profesionala pentru a va expune niste opinii personale (dezvoltate vedem ulterior in teorii complicate dar in continuare neverificate), contrare recomandarilor in domeniu si cu potentialul de a dezinforma grav publicul larg.

Va solicitam deasemenea sa nu mai folositi sintagma ‚alaptat extrem’ deoarece, pe langa faptul ca nu este sustinuta medical, are o conotatie negativa ce se rasfrange asupra femeilor care alapteaza copii mai mari. Va recomandam sintagma de „alaptat prelungit” deoarece este neutra si reflecta, pana la proba contrarie, o situatie – e adevarat – mai rara, dar normala si deloc detrimentala, ca sa va citam.

In final, doresc sa va spun – as fi vrut sa am ocazia sa o fac in emisiune dar nu mi s-a permis –  care este pozitia noastra in legatura cu alaptarea, scurta, prelungita, in public sau deloc. Cred ca sunt singura care am citit nu numai coperta revistei TIME, dar si continutul si chiar si cartea feministei Badinter „The Conflict: How Modern Motherhood Undermines the Status of Women’ care a iscat tema copertii TIME. Deci sunteti de acord cu mine ca spre deosebire de Dvs. Eram singura din platou cu adevarat pregatita sa comentez acea coperta, asa cum si fusesm invitata sa o fac. Din pacate nu mi s-a permis insa tot raul spre bine – ma folosesc de aceasta ocazie pentru ca imi prilejuieste o explicatie necesara atat Dvs. cat poate si altora.
Ceea ce sustine Elisabeth Badinter este ca acest nou stil de parenting calat pe nevoile firesti ale copilului (nastere naturala, alaptare exclusiva si extinsa, co-sleeping, baby-wearing) submineaza tot ceea ce femeile au castigat ca status in ultimii 150 de ani. Evident, teoria aceasta a infierbantat spiritele. Coperta vine sa spuna ca Dna Badinter a gresit – ca nu se poate pune in opozitie feminismul cu acest stil de parenting pentru un motiv simplu: acest stil de parenting este o manifestare glorioasa a feminismului insusi pentru ca acum, dupa 150 de ani de emancipare, noi femeile din tarile dezvoltate sau pe cale de, avem in sfarsit – cel putin in teorie – DREPTUL LA OPTIUNE. Putem sa ne informam si sa alegem in cunostinta de cauza daca sa fim femei de cariera, mame casnice si dedicate, mame part-time, femei de cariera part-time, femei de cariera si mame, celibatare, mame singure, mame care alaptam, mame care nu alaptam, mame care alaptam exclusiv sau nu, mame care alaptam in public liber sau acoperit, mame care alaptam prelungit sau nu, sau orice altceva credem ca ne reprezinta.

Aceasta e marea victorie a emanciparii femeii – ca acea mamica blona si adolescentina era fericita cu optiunea ei de a fi casnica si a-si alapta flacaul; avea aerul de suficienta data de certitudinea ca ea (si nu altcineva) a ales corect pentru ea si copilul ei, suficienta pe care ar fi avut-o in aceeasi masura daca la varsta de 26 de ani, ca multe alte femei de varsta asta din jurul ei, ar fi fost inca celibatara si dedicata unui job. Insa, vedeti, emanciparea nu este inca perfecta – daca o femeie in lumea occidentala isi aloca tot timpul si puterea unui job i se spune ca este un ‚profesionist dedicat” – daca insa o femeie face uz de libertatea de a alege ce este mai bine pentru ea si opteaza pentru ‚attachment parenting’ atunci este o „mama extrema”. Evident ca aceasta optiune neasteptata nu a placut feministelor hard-core (ca autoarea Badinter), care au impresia ca emanciparea femei a constat exclusiv in eliberarea femeii de sub „tirania” spatiului casnic (in care este inclusa evident si maternitatea) – cand defapt emanciparea femeii consta in crearea contextului in care femeile sa se poata informa (si asta incepe cu a le invata sa citeasca, a le permite sa citeasca si a le pune la dispozitie informatii corecte pe care sa le citeasca) pentru ca ele apoi sa aleaga liber ce este mai potrivit pentru ele, si finalmente, sa le fie respectata optiunea.

In concluzie, si ca sa va indic cu mai mare precizie pozitia noastra in ceea ce privese alaptarea si orice altceva: Asociatia Mame pentru Mame promoveaza informarea corecta si completa a femeilor in legatura cu alaptarea (si asta inseamna ca ele sa afle ca e cel mai bine pentru ele si copilul lor sa alapteze, ca marea lor majoritate pot alapta, ca marea lor majoritate au suficient lapte si ca laptele lor este suficient de hranitor pentru copii lor pentru o perioada suficienta de timp, putand alapta linistite si dupa acest moment), sustinerea si sprijinirea femeilor care doresc sa alapteze astfel incat ele sa reuseasca sa alapteze atat cat si cum isi doresc si. evident, respectul pentru decizia informata a femeii in ceea ce priveste daca, cat si cum isi va alapta copiii.

Problema noastra cu Dvs. este localizata la etapa de informare corecta – Dvs., prin emiterea unor teorii personale (in cel mai bun caz) nesustinute deocamdata stiintific ati dezinformat, si inca cu mare aplomb. Faptul ca sunteti medic si v-ati prezentat ca atare, pozitionandu-va in mod clar drept autoritate in timp ce ati subminat prin agresivitate adevarata autoritate in domeniu si faptul ca ati sustinut aceste teorii pe un post public de televiziune sunt circumstante agravante pe care nu le trecem cu vederea. Daca formulati altfel pozitia Dvs pe post nu ar fi fost o problema deoarece va respectam drepul la opinie – spre exemplu daca spuneati ‚Ca medic, va recomand ceea ce recomanda forurile de specialitate anume ca alaptarea poate fi sustinuta pana la 2 ani si peste. Cu toate astea, am o teorie personala neverificata inca conform careia alaptarea prelungita nu aduce beneficii ba chiar poate avea unele riscuri.’ Astfel, ati fi putut sa va pastrati integritatea profesionala obligatorie pozitiei de autoritate pe care v-ati asumat-o in platou dar si libertatea de expresie a opiniilor personale. Asa ca recomandam sa va faceti o „mea culpa” eleganta, asa cum sta bine unui om inteligent ca Dvs., si noi va dam tot concursul in a va ajuta sa va verificati teoria despre alaptarea prelungita.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Bebe Sanatos

Urmariti-ne pe Facebook