Saptamana Mondiala a Alaptarii – 7 zile pentru a celebra primul drept al copiilor din toata lumea
Asociatia Mame pentru Mame se alatura initiativei pentru celebrarea Saptamanii Mondiale dedicate Alaptarii intre 1 si 8 August – 7 zile in care sarbatorim primul drept al copiilor din toata lumea: dreptul de afi hraniti la san, cu cea mai valoroasa hrana pentru sanatatatea si dezvoltarea lor – laptele matern – si in cel mai mai propice context – la pieptul mamei. Celebrata incepand cu 1991, Saptamana Mondiala a Alaptarii este sarbatorita prin actiuni de promovare a alaptarii dedicate atat publicului cat si decidentilor. Actiunile de promovare a alaptarii catre public au ca scop informarea femeilor asupra beneficiilor esentiale ale alaptarii atat pentru mame cat mai ales pentru copii iar actiunile dedicate factorilor de decizie si cadrelor medicale sunt menite sa le reaminteasca ca au responsabilitatea de a crea cadrul legislativ si social care sa sustina si sa incurajeze femeile sa alapteze din prima clipa de viata a copiilor lor si pentru o perioada de minim 2 ani astfel incat sa le asigure acestora sanatatea si dezvoltarea optime de-a lungul vietii.
Anul acesta Saptamana Mondiala a Alaptarii are ca slogan indemnul ‘Vorbeste cu mine! – Alaptarea, o experienta 3D’ deoarece tema aleasa in acest an este adaugarea la abordarea bidimensionala dupa care se realizeaza sustinerea alaptarii – timpul (din sarcina si pana la intarcare) si locul (acasa, in comunitate, in institutiile medicale) – a unui al treilea parametru esential, anume comunicarea. Astfel, pentru promovarea, protejarea si sustinerea eficienta a alaptarii abordarea trebuie sa fie una tridimensionala, care sa integreze COMUNICAREA fara de care, primii doi parametri nu pot avea un impact semnificativ. COMUNICAREA fara limite este trasatura definitorie a mileniului III deoarece traim intr-o lume in care informatia poate ajunge oriunde, catre oricine, fie ca tinta sunt indivizi sau comunitati intregi, in doar cateva secunde si cu minim de efort sau cheltuiala. Trebuie sa valorificam aceasta retea de comunicare nelimitata si in continua expansiune pentru a transmite informatii corecte despre alaptare si pentru a initia dialoguri constructive acolo unde alaptarea nu este inca o misiune prioritara pentru comunitate. COMUNICAREA poate sa uneasca oameni de sex si generatii diferite, sa faca conexiuni intre sectoare si domenii diferite, sa construiasca punti intre culturi cu scopul de a disemina informatia pe cat mai multe nivele si canale despre cat de pretioasa este alaptarea pentru viitorul copiilor lumii.
Saptamana Mondiala a Alaptarii are o semnificatie si mai profunda in Romania, tara unde rata alăptării exclusive a scăzut la 12,6%, fata de celel alte tari diin Europa, unde rata alaptarii exclusive a crescut. Spre comparație, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53% în Irlanda. În tările nordice rata alăptării exclusive se cifrează în jurul valorilor de 89-94%. Datorita eforturilor UNICEF Romania, 40% din copii nascuti in Romania in fiecare an vin pe lume in maternitati care si-au castigat titlul de ‘Baby-Friendly Hospital’ adica institutie medicala care si-a ajustat protocoalele medicale pentru a incuraja alaptarea din prima clipa de viata a copilului si minim pana la 6 luni. Este un efort redutabil din partea UNICEF si dorim ca el sa continue pentru ca toate maternitatile din Romania sa devina „Spital Prieten al Copilului”. Deasemenea, dorim sa sarbatorim meritele organizatiilor care promoveaza neobosite alaturi de noi alaptarea – La Leche League Romania, Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare precum si toate romancele care contribuie la efortul nostru prin bloguri personale si pagini de Facebook. Doamnelor, este o onoare sa va avem alaturi!
Asociatia Mame pentru Mame sustine cu entuziasm initiativa UNICEF de a proteja alaptarea prin promovarea adoptarii Codului de Marketing pentru Substituentii de Lapte Matern, efort care va culmina cu o masa rotunda organizata la Palatul Parlamentului unde principalii promotori ai Codului vor discuta cu doamnele din poltica romaneasca pentru a le determina sa sprijine adoptarea proiectului de lege. Din partea Asociatiei noaste vor participa Ana Maita si Oltea Tudose ca reprezentati ai Aliantei pentru Sanatatate Romania, unde Asociatia Mame pentru Mame este delegata sa reprezinte drepturile pacientilor in domeniul perinatal. Dupa intalnire, vom publica pe site un raport complet al celor discutate la masa rotunda. Pentru a citi integral scrisoarea reprezentantului UNICEF Romania cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii dati click AICI.