Scrisoare publica: Cadoul ‚otravit’ de 8 Martie facut de decidenti mamelor din Romania: 3 saptamani in purgatoriul legislativ pentru proiectul de lege privind indemnizatia si concediul de crestere a copilului
Asociatia Mame pentru Mame informeaza Parlamentul, Guvernul si presa din Romania ca gravidele si proaspetele mame din Romania, categorie care acceseaza majoritar concediul de crestere a copilului, sunt supuse unui abuz psihologic sustinut de peste 3 saptamani.
In data de 8 Martie Comisia de Munca a Camerei Deputatilor a anuntat triumfal ca a adoptat proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului. Totodată, indemnizația ar fi acordată până când copilul împlinește doi ani iar baza de calcul pentru indemnizatie ar creste de la media veniturilor din ultimele 12 luni la media veniturilor din ultimele 12 luni cuprinse in intervalul ultimilor 2 ani anteriori nasterii. Media a preluat masiv vestea cea buna, parlamentarii si-au trambitat aportul adus la aceasta victorie si au capitalizat politic fara scrupule un proiect de lege care mai avea o distanta scurta dar critica de parcurs pana la implementarea efectiva. Asociatia Mame pentru Mame a felicitat initiativa dar a reamintit permanent ca, pe baza experientei anterioare, au mai existat proiecte benefice, anuntate cu pompa, dar ramase nefinalizate, abandonate undeva pe drumul lung si intortocheat al procedurilor legislative.
Mamele din Romania asteptau din 2010 aceasta reparatie a raului facut atunci cand Guvernul Boc, panicat in fata crizei, a decis sa taie indemnizatia si concediul de crestere a copilului fara nici un interval-tampon si de fapt, fara nicio noima macro-economica in contextul in care impactul bugetar al acestor ‚cheltuieli’ era minim. Dar, nu-i asa, cum spunea la vremea respectiva un politician-economist (coincidenta – ea insasi mama) Guvernul are datoria sa stranga ‚bob cu bob’ bani la buget ca sa faca fata crizei, inclusiv de la mame. Masura a discriminat mamele cu venituri medii si mari si le-a obligat practic sa stea cu bebelusii lor maxim un an, desi nu le oferea nicio masura de suport compensatoriu cum ar fi program flexibil si un numar mai mare de crese si gradinite. Efectul acestei masuri pripite nu a intarziat sa apara: natalitatea a scazut vertiginos si azi vedem ‚problema demografica’ prezenta constant in discursul Presedintelui, al Premierului si al politicienilor.
Cu totii ar trebui sa inteleaga ca prin masurile de ‚pauperizare’ a mamelor, ei submineaza viitorul Romaniei si sistemul de pensii, precum si economia de peste 25 ani. Corelat cu scaderea demografica cauzata de exodul tinerilor catre strainatate din pricina lipsei de oportunitati din tara, viitorul statului roman se anunta unul falimentar.
In plus, este momentul ca decidentii din Romania sa inteleaga ca atunci cand iau, nu iau in fapt de la mame, ci iau de la copii; si iau de la copii ceva mult mai pretios decat ceea ce isi inchipuie ca iau, banii de indemnizatie cumparand cea mai valoroasa resursa de investit in copiii nostri: TIMPUL. Timpul pe care mamele il petrec alaturi de bebelusii lor in primele 1000 de zile, aceasta perioada indicata cu ingrijorare crescanda de toate forurile medicale si economice mondiale ca fiind cheia sanatatii, intelectului si productivitatii optime ale viitorilor adulti.
Acest TIMP, a carui valoare economica pe termen lung este deja calculata si pretuita ca atare de cei care inteleg impactul sau in prognozele pentru economia mondiala, inseamna in viata unei familii la inceput de drum activitati simple, de rutina, dar atat de importante pentru bebelus: alaptarea, mentinerea contactului dintre mama si bebelus etc.
De aceea, Asociatia Mame pentru Mame isi declara consternarea apropos de intarzierea votului in Plen timp de 3 saptamani, saptamani in care mamele si gravidele din Romania au asteptat cu sufletul la gura sa afle cand intra in vigoare modificarile si daca vor putea si ele, cu cazurile lor particulare, sa beneficieze de acestea.
Mai mult, intelegem, in urma declaratiilor facute de Ministrul Muncii si de Premier, ca Guvernul nu este de acord cu acest proiect de lege deoarece nu au bani la buget ca sa finanteze aceste modificari legislative. Chiar si daca proiectul va primi votul in plen, Guvernul are instrumente legale sa tergiverseze implementarea sa chiar si cu un an de zile. Nu putem sa nu observam cu amaraciune ca pentru pensiile speciale ale demnitarilor s-au gasit resurse mai usor.
Le reamintim ca suntem prea saraci sa nu investim in TIMPUL pe care parintii il petrec alaturi de bebelusii lor. Daca vom face ‚economie’ la acest capitol din buget invocand stabilitatea tarii ne temem ca in 25 de ani ne vom putea lauda cu stabilitatea unui stat imbatranit, abandonat si imputinat, lipsit de speranta si mentinut exclusiv in viata de infuzia de bani trimisi de cei tineri si in putere, bravi cetateni ai altor state care stiu sa investeasca in familia aflata la inceput de drum.
Ca atare, Asociatia Mame pentru Mame solicita public, pe aceasta cale, Parlamentului, Presedintelui si Guvernului Romaniei sa investeasca TIMP,nu doar bani, in sanatatea si in viitorul acestei tari. Faceti acest proiect posibil pentru cat mai multi tineri parinti romani si ei nu va vor dezamagi – cei mai multi isi doresc sincer sa ramana in tara, sa isi creasca copiii in tara, sa isi ingrijeasca parintii in varsta in tara, nu de la distanta. In fata acestei dorinte, va rugam nu le aratati usa!
In cazul contrar, daca in saptamana 28.03 – 01.04 proiectul de lege nu va fi votat de Plen, Asociatia Mame pentru Mame va organiza un protest in Bucuresti si in tara pentru a arata ca parintii dn Romania nu mai sunt dispusi sa lase bunastarea copiilor lor sa fie folosita ca mesaj cheie in discursuri sforaitoare despre viitorul tarii iar in fapt sa fie trecuta la coada prioritatilor nationale din prezent.
________________________________________________