Scrisoare publica: Solicitam Presedintelui Romaniei sa promulge Legea privind modificarea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Către: Preşedinţia României

În atenția: Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis

Stimate domnule Preşedinte,

Ţinând cont de criza demografică cu care se confruntă ţara noastră, dar şi de lipsa acută a locurilor în creşele şi grădiniţele din sistemul public şi de nenumăratele dificultăţi pe care le întâmpină tinerii din România, Asociaţia Mame pentru Mame vă solicită promulgarea legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, adoptată de Parlamentul României.

Amintim că, în cadrul discursului susţinut pe 22 februarie 2016 în Parlamentul României, aţi exprimat îngrijorare faţă de problema demografică a României şi aţi propus ca anul electoral 2016 să fie un altfel de an electoral, nu unul populist, ci unul în care competiția pentru voturi să nu excludă preocuparea pentru construcția pe termen lung, iar subiectele spectaculoase de zi cu zi să nu elimine de pe agenda publică teme majore de interes pentru cetățeni și viața lor. Aţi subliniat atunci preocuparea pentru marile sisteme publice – educaţie, sănătate, pensii, cu accent pe gestionarea problemei demografice, pentru a evita un viitor probabil în care România ar deveni lipsită de atractivitate şi ca forţă de muncă, şi ca piaţă de desfacere şi va fi slăbită în cadrul Uniunii Europene din cauza scăderii demografice.

În sprijinul afirmaţiilor de mai sus, vă prezentăm câteva date alarmante din Anuarul statistic al României 2013, publicat pe site-ul Institutului Naţional de Statistică. Astfel, dacă în 1989 în România se năşteau 369.544 de copii vii şi se consemnau 247.306 decese, înregistrându-se un spor natural de 122.238 de persoane, în 2012 s-au născut 180.714 copii vii şi au decedat 253.716 cetăţeni, înregistrându-se un spor natural negativ de -73.002 persoane. Tot potrivit datelor INS, în 2014, în ţara noastră erau înregistraţi sub 20 de milioane de locuitori – nivel similar celui din anul 1966 – această reducere a populaţiei fiind influenţată de numărul mare al deceselor, dar şi de scăderea ratei natalităţii. Dacă lucrurile continuă aşa, specialiştii estimează că până în 2050, România va ajunge să aibă cel mult 16 milioane de locuitori.

Astfel, în condiţiile în care ţara noastră are o gravă problemă cu natalitatea, cu impact asupra sistemelor publice de sănătate şi de pensii, Asociaţia Mame pentru Mame atrage atenţia că avem nevoie urgent de o strategie coerentă, pe termen lung, pentru susținerea familiei și a natalității. Promulgarea şi implementarea cât mai rapidă a legii privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului ar reprezenta nu doar o reparare a măsurilor drastice luate în anul 2010, ci şi un prim pas în direcţia ameliorării problemelor cu natalitatea. Amintim că, în 2010, când a decis reducerea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, Guvernul Emil Boc a promis construirea de creşe, însă această promisiune nu s-a concretizat nici până în prezent.

Mai mult, la vremea aceea, Guvernul a declarat că reducerea indemnizaţiilor pentru mame aproape că nu s-a simţit în buget, având în vedere că economia făcută prin aplicarea măsurii de austeritate era de doar 100 de milioane de lei, la o cheltuială de 1,9 miliarde. În prezent, Guvernul susţine că impactul bugetar estimat pentru anul 2016 este de 210 milioane de lei, odată cu intrarea în vigoare la 1 iulie a măsurii, iar pentru 2017 de aproape 850 de milioane.

În ceea ce priveşte temerile exprimate de Guvern privind lipsa resurselor financiare pentru implementarea acestei legi, datele bugetare arată că, în ciuda tuturor cheltuielilor angajate de Guvernul Ponta şi preluate de Cabinetul Cioloş, măsura ar fi putut fi aplicată nu de la 1 iulie, ci chiar de acum (conform gândul.info). Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, execuţia bugetului general consolidat pe primele două luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un excedent de 800 de milioane de lei, exact cât estimează Ministerul Muncii impactul bugetar pe un an întreg al indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. Mai mult, dacă ANAF ar ajunge la zi cu recuperarea prejudiciilor stabilite de instanţe, ar putea aduce un plus la buget suficient cât să acopere câţiva ani plata totală a indemnizaţiilor. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Fiscul nu a reuşit, în 2014, să recupereze decât 1% din cele 2,6 miliarde.

Asociaţia Mame pentru Mame consideră că, în condiţiile unei lipse acute de creşe şi grădiniţe în sistemul de stat din România, acordarea unei indemnizaţii decente pentru o perioadă cât mai îndelungată ar încuraja tinerii dedicaţi unei cariere profesionale să devină părinţi şi ar contribui la creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor în sânul familiei. În plus, această măsură ar reprezenta o investiţie mai mult decât necesară în viitorul României, care se arată sumbru.

Prin urmare, Asociaţia Mame pentru Mame îşi exprimă speranţa că veţi promulga cu prioritate legea privind indemnizaţiile şi concediul de creştere a copilului, pentru a oferi Guvernului posibilitatea să găsească resursele financiare necesare la timp pentru a implementa noile măsuri începând cu data de 1 iulie 2016.

cu stima,
 
Ana Maita
Presedinte
Asociatia Mame pentru Mame
Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: CIC si drepturile familiei

Urmariti-ne pe Facebook