Se poate naste in Romania acasa cu o moasa?

Este o intrebare pe care in ultimii ani  si-o pun din ce in ce mai multe femei din Romania, care doresc sa ia in considerare si aceasta optiune pentru nasterea lor.

In conformitate cu actuala legislatie din Romania – Legea nr 307/2004, in Art 6 care se refera la Continutul si caracteristicile activitatilor de moasa – moasa este recunoscuta ca expert in nasterea normala, competentele ei profesionale acoperind ingrijirile acordate femeii in perioadele antenatala, intranatala si postnatala; pct g al acestei articol mentioneaza clar ca moasa poate asigura “asistarea nasterii normale, la domiciliu sau in unitati sanitare, daca este vorba de prezentatie craniana, efectuand, la nevoie, epiziotomia, iar in caz de urgenta, asistarea nasterii in prezentatie pelviana”.

Intre nasterea acasa si nasterea in spital dpdv fiziologic nu exista nici o diferenta. Studiile arata ca pentru o femeie cu sarcina normala,  nasterea acasa este tot atat de sigura ca si nasterea in spital.

Dar este esentiala urmarirea si evaluarea sarcinii pana in ultima luna ca fiind normala si fara riscuri, deoarece pe parcursul ei este posibil sa apara in orice moment situatii de risc care sa contraindice aceasta modalitate de nastere.

Orice femeie trebuie sa aibe dreptul sa-si aleaga locul si modalitatea de a naste consultandu-si medicul si moasa care ii vor evalua sarcina pe tot parcursul celor 9 luni si o vor sustine in alegerea celei mai sigure modalitati de a naste atat ptr sanatatea ei cat si pentru cea a viitorului copil.

Predictibilitatea riscului nu poate fi absoluta, asfel incat situatia oricarei femei gravide trebuie evaluata individualizat.

Optiunea femeii pentru modalitatea de a nastere trebuie respectata si acest aspect trebuie mentionat intr-un plan de nastere care sa fie parte a inregistrarilor din perioada de sarcina. Moasa care ofera asistenta unei femei care isi doreste sa nasca acasa, trebuie ca impreuna cu aceasta sa intocmesca un plan de ingrijire si actiune.

Aspectul care trebuie luat in considerare la o nastere acasa este legat situatiile de urgenta care pot surveni si care trebuie controlate de moasa. In acest sens, moasa care asigura asistenta la o nastere acasa trebuie sa aibe pe de o parte pregatirea necesara pentru a acorda asistenta pentru nasterea acasa, iar pe de alta parte o colaborare atat cu un medic cat si  cu o maternitate/spital unde sa poata sa se adreseze imediat in cazul aparitiei unei situatii de urgenta.

Abilitatile necesare unei moase pentru asistarea nasterii acasa presupun ca ea sa posede competentele care includ atat cunostintele teorectice cat si experienta particulara care sa-i furnizeze acele abilitati specifice cerute de asistenta pentru nasterea acasa.

O moasa trebuie sa ia in considerare toate riscurile posibile care pot aparea la o nastere acasa si tinand cont de ele sa-si planifice toate actiunile care ar trebui facute intr-o asemenea situatie.

Pentru ca nasterea acasa asistata de moasa sa fie posibila in Romania, Colegiul Asistentilor Medicali si al Moaselor trebuie sa definesca atat normele pe care o moasa trebuie sa le respecte la o nastere acasa, cat  si statutul  moasei independente abilitate sa asigure acest tip de nastere.

Doar astfel, femeile din Romania vor putea avea acces la o moasa cu practica independenta legala, care sa le confere profesionalism si siguranta in cazul in care vor opta pentru nasterea acasa.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Moase

Urmariti-ne pe Facebook