Stimati alesi, sanatatea copiilor nostri este in mainile voastre! Nu ne dezamagiti!


Apel catre Comisia de Sanatate si Familie:
Stimati alesi, Marti 23 Iunie 2015 sanatatea copiilor nostri va fi in mainile voastre! Nu ne dezamagiti!

 

Bucuresti, 16.06.2015

 

Asociatia Mame pentru Mame, membra in Coaliția România Respiră – cea mai amplă initiativa civica pentru asigurarea dreptului fundamental la sănătate al populației din România –  face apel public la membrii Comisiei de Sanatate si Familie sa arate ca isi merita mandatul si, mai mult, respectul nostru, al parintilor care mergem la vot, prin avizarea pozitiva a Proiectului de lege care interzice fumatul in spatiile publice inchise.

 

Stimati Deputati, utilizati-va mandatul pentru a face bine copiilor nostri: protejati plamanii, pielea, zambetele si sanatatea celor mici de fumul de tigara al celor ce azi nu inteleg sa respecte sanatatea celor din jur in spatiile publice inchise.


Sanatatea generatiilor viitoare depinde, in cel mai concret si palpabil mod, de domniile voastre – aveti Marti, 23.06.2015, ocazia – poate unica in mandatul Dvs. – sa puneti fundamentele unei noi Romanii, mai sanaoase, mai responsabile, mai civilizate. Va cerem sa va ridicati la nivelul asteptarilor pe care le avem noi, cele ce nastem si crestem copiii Romaniei, de la Dvs., ca sa dati prioritate sanatatii.


Ignorati presiunile industriei de tabac, ignorati falsele ‚studii’ ce sustin ca fara ‚confortul’ de a fuma in spatii publice inchise industria de ospitalitate, industria tabacului sau insasi economia Romaniei se va prabusi. Fara sanatate, stiti doar, ca economia Romaniei nu poate prospera. Va cerem deci:


1. Sa retrageti amendamentele aduse proiectului de lege de Dl. Horia Grama, Presedintele Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare deoarece acestea aduc grava atingere scopului acestui Proiect. Amendamentele pe care va solicitam sa le retrageti sunt:

 

  • Limitarea definitiei spatiilor publice inchise unde fumatul este interzis la spaţiile cu destinaţie de furnizare de servicii medicale şi servicii de educaţie – in fapt, asta inseamna ca, in viziunea Dl. Deputat Grama, fumatul trebuie permis pe holurile, in cancelariile  si toaletele scolii, pe holurile,in birourile si in toaletele spitalelor, fiind interzis efectiv doar in clasele de curs si in cabinetele medicale, salile de tratament si salile de operatie.
  • La fel, Dl. Deputat Grama considera ca legea trebuie sa permita si vanzarea de tigari pe holurile scolilor si ale spitalelor, acolo unde aceste spatii nu se duc direct catre o sala de clasa sau catre un spatiu pentru servicii medicale.
  • Iar cand vine vorba de tehnicile mai subtile de promovare a brandurilor producatorilor de tigari, Dl. Grama considera necesara renuntarea la orice sanctiuni pentru acele companii care distribuie obiecte promotionale inscriptionate cu brandurile respective – ceea ce lasa fara instrumente de implementare prevederea legala ce interzice distribuirea de astfel de obiecte menite sa promoveze fumatul in randul consumatorilor.

 

2. Sa emiteti un raport pozitiv pentru Proiectul de lege care interzice fumatul in spatiile publice inchise, asa cum a fost el depus de Coaltia Romania Respira.

3. Sa va prezentati cu totii la datorie pentru a intruni cvorum in plen. Stim ca vacanta de vara a inceput dar dorim sa credem ca ea a inceput doar pentru copiii la sanatatea carora Dvs. mai aveti rabdare sa vegheati inca cateva zile.


In final, solicităm tuturor membrilor Comisiei de Sanatate si Familie, Domnului Președinte al Comisiei de Sănătate și Familie, Dr. Corneliu-Florin Buicu, Dlui. Președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, Dlui. Ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, Dlui. Prim-Ministru al României, Victor Ponta, să va asumati prin fapte și decizii concrete in ziua de Marti 23.06.2015, cuvintele de susținere și reformare în domeniul sănătății publice pe care le-ati rostit, de atatea ori, in fata cetatenilor. Demonstrati prin vointa politica si puterea Dvs. de decizie ca puneti cu adevarat umarul la constructia unei Romanii moderne mai bune si mai sanatoase pentru copiii nostri.

 

Ana Măiţă

Preşedinte

Asociaţia Mame pentru Mame

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Comunicat

Urmariti-ne pe Facebook