STOP Violentei asupra Femeilor

21 de organizaţii nonguvernamentale desfăşoară un pichet de protest vineri, 25 noiembrie, în intervalul 16.00-18.00, în faţa Parlamentului, Camera Deputaţilor prin care cer îmbunătăţirea legii de prevenire şi combatere a violenţei în familie şi aplicarea corespunzătoare a acesteia.

Organizaţiile nonguvernamentale şi persoanele care s-au alăturat protestului critică dezinteresul parlamentarilor şi al reprezentanţilor instituţiilor Statului faţă de problema violenţei în familie. Principalele noastre revendicări sunt introducerea în lege a ordinului de protecţie a victimei şi a ordinului de restricţie pentru agresor, precum şi bugetarea corespunzătoare a adăposturilor. Ordinul de protecţie şi ordinul de restricţie sunt prevăzute în legislaţia majorităţii ţărilor Uniunii Europene. În Parlamentul României au fost depuse mai multe proiecte de lege care prevăd includerea ordinului de protecţie şi a ordinului de restricţie în legislaţia naţională, dar discutarea acestora în Parlament a fost amânată la nesfârșit. Victimele nu mai pot aştepta!

Realitatea dureroasa este că agresorii lovesc femeile pentru că pot şi pentru că li se permite, iar cât timp nu ia măsuri, Statul este complicele agresorilor.

În perioada 2004 – 2008, au fost înregistrate peste 47.000 cazuri de violenţă în familie la nivel naţional şi au fost raportate 677 de decese. Din totalul victimelor, 71,34% sunt femei. Din totalul victimelor bărbaţi, 72% sunt minori. Aşadar, între adulţi, agresorii sunt într-o pondere covârşitoare bărbaţi, iar victimele sunt femei.  

Conform Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, în anul 2009 s-au înregistrat peste 12.000 de cazuri de violenţă în familie, reprezentând o creştere cu 8, 04% faţă de anul 2008 şi cu 41,81% faţă de anul 2007. În comparaţie cu 2008, numărul victimelor femei a crescut cu 13,81%. Datele pentru 2010 nu au mai fost colectate de Agenţie deoarece aceasta a fost de desfiinţată de Guvern în urma reorganizării agenţiilor guvernamentale. În toată ţara, locurile din adăposturi acopereau doar 4,46% din necesarul pentru sprijinirea victimelor. Anul trecut, în 8 judeţe nu exista nici un centru pentru victimele violenţei în familie: Bacău, Bistriţa – Năsăud, Braşov, Călăraşi, Giurgiu, Maramureş, Olt şi Suceava.

Mai mult decât atât, România are o legislaţie profund deficitară, care nu protejează victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie s-a dovedit nefuncţională. Ordinul de protecţie este un instrument juridic necesar pentru siguranţa imediată a victimelor. Lipsa adăposturilor reprezintă un argument în plus pentru ca ordinul de protecţie să fie introdus.

Tăcere trebuie sa inceteze. Violenţa NU mai trebuie considerată o problemă personală şi privată. Este o problemă politică.  Politicieni nu trebuie sa fie  complicii agresorilor, ci reprezentanţii victimelor.  Solicitam parlamentarilor să adopte o lege ca să protejeze în mod real, nu fictiv victimele.

Peste 200 de manifestanţi sunt aşteptaţi la Protestul care va începe de la ora 16:00 şi care se va desfăşura în parcul Izvor în faţa Camerei Deputaţilor. O parte din femei vor fi machiate şi bandajate pentru a simula urmele pe care violenţa le lasă pe chipul şi corpul femeilor. Dorim ca şi bărbaţii să se alăture acestei cauze. Lupta împotriva violenţei nu trebuie să fie doar a femeilor. Violenţa împotriva femeilor nu mai trebuie tolerată. Parlamentarii trebuie să decidă dacă dreptul la viaţă, la integritate fizică şi psihică, aşa cum prevede Constituţia României  la articolul 22, vor fi respectate şi protejate prin introducerea ordinului de protecţie, de restricţie.


Persoane de contact:

Oana Băluţă- Preşedintă Centrul FILIA
Telefon: 0723.347.472
Email: oana.baluta@gmail.com

Delia Panait: Vice-Preşedintă Asociaţia FRONT
Telefon: 0726. 704. 147
Email: panaitdelia@yahoo.com

Carmen Gheorghe:  Coordonatoare Programe Agenţia „Împreună”
Telefon: 0741. 975. 642
Email: carmen.gheorghe@agentiaimpreuna.ro

Organizaţiile care vor protesta:
Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA, Asociaţia Front, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii, Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară, Fundaţia Şanse Egale pentru Femei, Asociaţia Clubul Academic de Studii Europene, Fundaţia Sensiblu, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociaţia Transcena, Institutul pentru Politici Publice, Asociaţia Română Anti-SIDA, Asociaţia pentru Libertate si Egalitate de Gen- A.L.E.G, Asociaţia Pas Alternativ, Asociaţia pentru Şanse Egale, Asociaţia Femeilor Jurnaliste din România „ARIADNA”, Centrul de Studii în Idei Politice, Fundaţia IREX/Programul Biblionet, Euroregional Center for Public Initiatives-ECPI, Policy Center for Roma and Minorities.

Mai multe detalii:

www.centrulfilia.ro
www.feminism-romania.ro
http://www.facebook.com/#!/events/215471235189101/

Despre 25 noiembrie
Din 1999, ziua de 25 noiembrie a devenit prin Rezoluţia ONU nr. 54/134, Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Asupra Femeilor şi este marcată în toată lumea prin manifestaţii şi acte de condamnare a diverselor forme de violenţă îndreptate asupra femeilor.
Violenţa asupra femeilor este una din cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la şcoală, la locul de muncă, în tabere de refugiaţi şi pe timpul conflictelor şi crizelor. În măsură mai mare sau mai mică, se petrece în toate ţările din lume, indiferent de etnie, rasă, venit sau educaţie.

Partajati articolul
Alte articole din sectiunea: Evenimente

Urmariti-ne pe Facebook