Sarcina și nașterea

Una din principalele misiuni ale Asociatiei este protejarea drepturilor femeii de a beneficia de ingrijire accesibila si adecvata in sarcina, la nastere si dupa nastere precum si a dreptului sau la demnitate umana in timpul ingrijirii medicale.

Suntem Asociatia care a introdus in discursul public si pe agenda autoritatilor conceptul de „violenta obstetricala”, fenomen recunoscut si denuntat atat de Organizatia Mondiala a Sanatatii cat si de Parlamentul European.

Violența obstetricală și neglijența criminală cu care sunt întâmpinate femeile, în prea multe din cabinetele, spitalele și maternitățile României sunt intolerabile pentru sociatatea romaneasca si rusinoase pentru statul roman.

Este ceasul al doisprezecelea pentru sănătatea și viața mamelor din Romania. Fara respect și demnitate pentru viața lor Romania este un stat eșuat, fara viitor și fără speranță.

Avem solicitări clare, cu subiect și predicat, modelate după exemple de bune practici dovedite. Cerem imperativ ca politicul din Romania să impună schimbările necesare de sistem astfel încât oamenii buni profesional și buni la suflet să își facă treaba.

Solicitarile noastre pentru Guvernul Romaniei sunt urmatoarele:

  • Transparență totală în legătură cu ancheta de la spitalul din Botosani si spitalul din Urziceni unde s-au petrecut cele mai recente cazuri de violență obstetricală.
  • Asigurarea unui sistem funcțional de avertizare de interes public, care să protejeze avertizorii din interiorul instituțiilor de sănătate și, astfel, să faciliteze sesizarea neregulilor;
  • Includerea în planul obligatoriu anual de Educatie Medicala Continua (EMC) pentru cadrele medicale a unei ponderi de 20% care poate fi obținută exclusiv prin participarea la cursuri despre relația și comunicarea cu pacienții, colaborarea în echipa medicală și îngrijirea centrată pe pacient;
  • Introducerea unei linii telefonice verzi 24/7 pentru sesizarea abuzurilor asupra femeilor în maternități (Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Familiei și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse) care să pună în mișcare o procedură rapidă de intervenție;
  • Introducerea la nivel național a chestionarului de feedback după interacțiunea cu un spital, cu întrebări referitoare și la calitatea actului medical și introducerea rezultatelor acestui chestionar în procedura de acreditare a spitalelor;
  • Garantarea dreptului legal la însoțitor pentru gravide, gravide în travaliu, fără afectarea actului medical;
  • Actualizarea protocoalelor de urgență pentru gravide sau femei care acuză dureri pelvine;
  • Retragerea autorizărilor pentru spitalele care nu au suficient personal pentru a oferi servicii medicale de calitate și reducerea numărului de gărzi/medic;
  • Pedepsirea exemplară a discriminării instituționale în spitale pe baza de criterii cum ar fi sărăcia, etnia, religia etc.;
  • Introducerea moașei în normativul de personal și deschiderea de posturi pentru moașe cu studii universitare;
  • Asigurarea dreptului femeilor la îngrijirea bazată pe moașă, în sistem public prin decontarea serviciilor medicale furnizate de moașe în comunități, în cabinete și în spitale, respectând autonomia profesiei și întregul scop al practicii;
  • Inițierea unei campanii publice de conștientizare și combatere a violenței obstetricale din cabinetele, spitalele și maternitățile României, așa cum a fost ea definită în rezoluția din 2019 a plenului Parlamentului European: https://bitly.ws/TaEy (traducere in ANEXA 1)

 

Fenomenul violenței obstetricale a fost neglijat prea mult timp, producând suferințe majore și victime în rândul gravidelor, mamelor, copiilor și familiilor din România.

Studiile cele mai recente arată că până la una din fiecare 3 femei sunt supuse violenței obstetricale în timpul nașterii. (Sursa: https://europe.ippf.org/featured-perspective/five-ways-address-gynaecological-and-obstetric-violence-europe-and-why-you)

In final, precizăm ca Asociația Mame pentru Mame este membru al organizației internationale Make Mothers Matter, entitate cu rol consultativ la ONU pe problematica mamelor la nivel mondial precum si membră a organizației European Network of Childbirth Associations, cu rol de  raportor special pentru Comisia Europeană pe același subiect.

Partajati articolul

 


 

Pozitia Asociatiei Mame pentru Mame in raport cu practica nasterii neasistate medical

Asociatia Mame pentru Mame doreste, in urma sesizarilor venite in ultima perioada, sa informeze viitorii parinti ca nasterea cu doula NU este o nastere asistata medical. Doula nu este un cadru medical si nu poate asista nasterea, o poate doar sprijini psiho-emotional pe mama. Gravidele care aleg sa nasca la domiciliu doar cu sprijinul unei…

 

Cand am uitat sa nastem?

Giurgiu: O gravidă a fost transportată cu targa prin viscol 2 kilometri O gravidă din Tulcea a născut acasă, fără medici, a fost transportata cu elicopterul SMURD la spital imediat dupa nastere Gravidă în travaliu, blocată în ambulanţă în Argeş, „Ambulanţa este tractată de un echipaj al primăriei locale. Femeia este în travaliu şi sperăm…

 

Cand am uitat sa nastem?

Giurgiu: O gravidă a fost transportată cu targa prin viscol 2 kilometri O gravidă din Tulcea a născut acasă, fără medici, a fost transportata cu elicopterul SMURD la spital imediat dupa nastere Gravidă în travaliu, blocată în ambulanţă în Argeş, „Ambulanţa este tractată de un echipaj al primăriei locale. Femeia este în travaliu şi sperăm…

 

 

Crestere exploziva a ratei de nasteri la domiciliu in SUA

Gina Crosely-Corcoran, autoarea unuoi blog de activism pentru drepturile femeilor la nastere, alaturi de fiica sa de doua luni, Jolene si fiul sau de 3 ani, Jonas si Jules de 4 ani. Gina este studenta la drept si a descris detaliat presiunile la care a fost supusa de catre personalul medical si medici ca sa…

 

Ditta Depner: De ce am ales sa nasc acasa

Ditta Depner, membra-fondatoare a Asociatiei Mame pentru Mame, a hotarat sa faca public modul in care si-a adus fiul pe lume: la domiciliu, asistata de un medic obstetrician de mare calibru profesional si o moasa experimentata. Nasterea a avut loc la domiciliul Dittei din Brasov chiar in ziua de Craciun. Media nu a intarziat sa…

 

 

 

Cum recunoastem si remediem tulburarile psiho-emotionale postpartum

Naserea unui copil este aproape intotdeauna o bucurie – insa cu siguranta este intotdeauna un eveniment care schimba radical viata cuplului si in speta a mamei. Primele luni dupa nastere sunt cele mai dificile in ceea ce priveste adaptarea la noul rol de parinte si cateodata proaspetele mame se confrunta cu tulburari psiho-emotionale mai grave…

 

Urmariti-ne pe Facebook